پزشکی سلامت

منظور از رژیم چاقی چیست؟ + چه رژیم چاقی بگیریم که سالم باشد؟

رژیم چاقی از راه کارهایی است که افراد لاغر برای افزایش وزن خود از آن پیروی می کنند. افرادی هستند که به دلایل مختلف وزن کمی دارند و به دنبال روش ها و رژیم هایی هستند که به وزن ایده آل خود برسند. عده ای متأسفانه بدون آگاهی رژیم هایی را می گیرند که جنبه علمی و درستی ندارند و به هدف اصلی خود یعنی، افزایش وزن دست پیدا نمی کنند، حتی گاهی این رژیم ها سلامت جسمی آن ها را نیز به خطر می اندازد. افرادی که سلامت جسمی همراه با تناسب اندام برای آنان دارای اهمیت است به دنبال پاسخ این سوال هستند که چه رژیم چاقی بگیریم که سالم باشد؟ اگر شما هم جز افراد لاغر به شمار می آیید و علاقه مند هستید رژیم سالم بگیرید با ما همراه باشید.


فهرست مطالب


منظور از رژیم چاقی چیست؟

منظور از رژیم چاقی عمل به مجموعه‌ای از عواملی است که در کنار یک برنامه غذایی منظم می‌تواند به افزایش وزن منجر شود. هرچند متاسفانه بسیاری از رژیم‌های چاقی موجب عدم تناسب اندام و چاقی ناسالم می‌شوند، اما رژیم‌های اصولی هم وجود دارند که تنها با چند ترفند تغذیه‌ای منجر به چاقی دلخواه می‌شوند.

چگونه یک فرد چاق می شود؟

بدن ما به ازای هر یک کیلوگرم از وزن خود، روزانه به ۳۰ کالری نیاز دارد. بنابراین اگر در مقابل هر یک کیلوگرم از وزن خود این مقدار کالری را دریافت کنیم، مقدار سوخت مورد نیاز آن روز را تامین کرده و وزن ما ثابت خواهد ماند. اما اگر بیش از ۳۰ کالری مصرف کنیم، مطمئنا غذاهای اضافه تبدیل به چربی می‌شود.

اگر هم کمتر از ۳۰ کالری برای هر یک کیلوگرم از وزن خود مصرف کنیم بدن برای تامین این کمبود به سوزاندن بافت‌های خود اقدام می‌کند و به لاغری منجر می‌شود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله کبد چرب چیست را بخوانید.

بیشتر بخوانید  ایمپلنت بدون جراحی لثه چیست و چگونه انجام می شود؟ + بررسی مزایا و عوارض ایمپلنت بدون جراحی

کالری گروه‌های غذایی مختلف

برای اینکه یک برنامه غذایی اصولی برای افزایش وزن داشته باشید، ابتدا باید گروه‌های غذایی را بشناسید و از ماهیت آنها مطلع شوید. گروه‌های غذایی را می‌توان به 6 دسته تقسیم کرد:

  • كربوهیدرات: هرگرم از آن ۴ كالری دارد.
  • پروتئین: هرگرم از آن ۴ كالری دارد.
  • چربی: هرگرم از آن ۹ كالری دارد.
  • ویتامین: هرگرم از آن صفر كالری دارد.
  • املاح و مواد معدنی: هرگرم از آن صفر كالری دارد.
  • آب: هرگرم از آن صفركالری دارد.

چه کسی لاغر است؟

قبل از هر اقدامی برای گرفتن رژیم چاقی باید مشخص کنید که آیا واقعا لاغر هستید؟ خیلی از افراد از اظهار نظر دیگران نسبت به وزن خود یا تماشای خود در آینه و ترازو گمان می کنند لاغر هستند. شاید تا حدودی بتوان به این گفته ها استناد کرد اما تنها کارشناسان تغذیه و مربیان ورزشی که دارای تخصص لازم در این زمینه هستند، می توانند در رابطه با این موضوع اظهار نظر کنند. درباره چاقی کودکان و عوارض آن بیشتر بخوانید.

محدوده وزن ایده آل از طریق فرمول شاخص توده بدنی BMI محاسبه می شود. قد، سن و جنسیت از پارامترهایی هستند که در این فرمول مورد محاسبه قرار می گیرند. چنانچه محدوده این شاخص از ۱۸.۵ کمتر باشد این دسته از افراد لاغر بوده و از کمبود وزن رنج می برند.

عوارض و مشکلات لاغری و کمبود وزن چیست؟

با داشتن وزن و اندام مناسب می توان از انواع بیماری ها و مشکلات جسمی در امان بود. کمبود وزن و لاغری مانند چاقی می تواند خطرات بسیار جدی در سلامت افراد به وجود آورد. از عوارض و مشکلات لاغری می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • رشد ناکافی
بیشتر بخوانید  آنچه درباره ی دیابت لازم است بدانید

این مورد بیشتر در کودکان و نوجوانان دیده می شود. کودکان و نوجوانان در این سنین به دلیل کافی نبودن مواد مغذی در بدن، نسبت به هم سن وسالان خود رشد کافی ندارند.

  • پوکی استخوان

کمبود کلسیم و ویتامین D در بدن موجب بیماری پوکی استخوان می شود.

  • ضعف سیستم ایمنی بدن

بدن در صورت عدم دریافت مواد مغذی قادر به ذخیره انرژی نیست به همین دلیل بدن در هنگام بیماری توان مبارزه نداشته یا دوره نقاهت بسیار طولانی و سختی به همراه دارد.

  • کم خونی

بدن به دلیل کمبود آهن و  B12 با بیماری کم خونی مواجه می شود کم خونی عوارضی مانند سرگیجه،  خستگی و سردرد را به همراه دارد.

  • مشکلات باروری

لاغری می تواند در زنان منجر به پریودهای نامنظم و درنتیجه مشکلات باروری را همراه داشته باشد.

  • ریزش مو، شکنندگی ناخن، مشکلات پوستی و دهان و دندان

کمبود وزن همچنین می تواند باعث ریزش مو، خشکی و نازک شدن پوست و بیمارهای مربوط به دهان و دندان شود.

چرا چاق نمی شوید؟

برخی از افراد با توجه به عادت های غذایی و حجم غذاهای مصرفی زیاد باز دچار کمبود وزن هستند یا به یک باره دچار کاهش وزن شدید می شوند. بهترین راه برای کشف دلیل کاهش وزن یا چاق نشدن مراجعه به پزشک، کارشناسان تغذیه یا مربیان ورزشی است.

پیشنهاد اولیه این متخصصان انجام آزمایش ها و یا جست وجو در شیوه و عادات غذایی افراد لاغر است. دلایل عمده این که چرا بعضی از افراد چاق نمی شوند را در موارد زیر می توان یافت:

  • ژنتیک
بیشتر بخوانید  ویتامین k را بیشتر بشناسید

اگر در بین اعضای خانواده افرادی دیگری از کمبود وزن رنج می برند، عامل ژنتیک می تواند در این قضیه دخیل باشد.

  • فعالیت بدنی زیاد

ورزشکاران یا افرادی که دارای شغل هایی با فعالیت بدنی زیادی هستند به دلیل سوخت وساز زیاد کالری در بدن، دچار کمبود وزن می شوند.

  • بیماری های خاص

برخی از بیماری ها بر کاهش اشتها تأثیر زیادی دارند، بنابراین ممکن است فرد را در مدت زمان بسیار کم دچار کمبود وزن کند. بیماری های مانند تیروئید، دیابت و سرطان ها می توانند از علت های کمبود وزن باشند.

  • مشکلات روحی

استرس و افسردگی تاثیر زیادی در نحوه غذا خوردن دارد و می تواند مانع افزایش وزن شود.

چه غذاهای سالمی باعث تحریک اشتها و افزایش وزن می شود؟

دلایل لاغری هر چیزی که باشد اشتهای افراد را تحت تاثیر قرار می دهد. ضمن تلاش برای حل دلایل لاغری یکی از شیوه های چاق شدن تحریک اشتها است. برای شروع رژیم چاقی نیاز به تحریک اشتها است.

خوردن بعضی از غذاهای سالم می تواند باعث تحریک اشتها شود.

  • آب میوه ها

آب میوه ها فاقد فیبر هستند و قند موجود در آن ها باعث گرسنگی زود رس می شود.

  • سفیده تخم مرغ

تمام مواد مغذی تخم مرغ در زرده آن نهفته شده است. با خوردن سفیده تخم مرغ احساس سیری نکرده و اشتها برای خوردن غذا از بین نمی رود.

  •  برنج سفید

قند خون را افزایش داده در زمان کمی دوباره میل به خوردن غذا به وجود می آید.

  • نان سفید

نان سفید فاقد فیبر و سبوس است؛ بنابراین با خوردن این نان همچنان اشتها برای خوردن غذا وجود دارد.

بیشتر بخوانید  هالوکس والگوس را چگونه درمان کنیم؟

معرفی ۵ مدل رژیم چاقی برای افراد لاغر اندام

برای جبران لاغری و در امان ماندن از عوارض آن باید از رژیم های چاقی پیروی کرد. البته این نکته را در نظر داشته باشید که افزایش وزن نیاز به صبوری و زمان دارد و بهتر است رژیم های چاقی که باعث حفظ سلامت فرد است زیر نظر متخصصان گرفته شود. درباره رژیم پالئو چه می دانید؟

اما ۵ مدل رژیم چاقی کاملا سالم را در اینجا معرفی می کنیم:

1- مصرف کالری سالم

برخی از افراد برای افزایش وزن و چاقی بر این باور هستند که می توانند هر گونه مواد غذایی را باوجود چربی های ناسالم، نمک و شکر مصرف کنند.

 رژیم چاقی

شاید این غذاها افزایش وزن را در پی داشته باشند اما سلامت جسمی به شدت در خطر قرار می گیرد.

2- میان وعده

میان وعده هایی که دارای کربوهیدارت، فیبر و چربی های مفید هستند کالری زیادی دارند و می توانند در افزایش وزن تأثیر گذار باشند. برنج قهوه ای و لوبیا از غذاهای حاوی کربوهیدرات و آجیل و ماهی حاوی چربی های مفید هستند.

3- وعده های کم حجم و کوچک

در نظر گرفتن وعده های غذایی کم حجم و کوچک می تواند میزان دریافت کالری روزانه را افزایش دهد.

4- مصرف پروتئین

مصرف روزانه پروتئین به رشد ماهیچه ها کمک زیادی می کند. تخم مرغ، گوشت، مرغ، ماهی و حبوبات غذاهایی سرشار از پروتئین هستند.

5- خواب کافی

خواب کافی می تواند علاوه بر آرامش روحی و دوری از استرس به رشد ماهیچه ها نیز کمک کرده و اشتهای لازم برای خوردن غذا را زیاد کند.

بیشتر بخوانید  تکنیک ریل تایم پی سی آر (reel time pcr)+ اصول کار و مزایای آن

آیا ورزش کردن در افزایش وزن مؤثر است؟

یکی از راه هایی مناسب و سالمی که همراه با رژیم غذایی می تواند منجر به افزایش وزن و چاقی شود، انجام فعالیت های ورزشی است. اسکات، بارفیکس، شنا سوئدی، پرس هالتر روی نیمکت حرکات ورزشی مؤثری هستند که می توانند همراه رژیم چاقی به افزایش وزن و حجیم کردن عضلات کمک بسیار چشم گیری کنند.

سخن پایانی

شما در این مقاله با رژیم چاقی آشنا شدید. همچنین از غذاها و رژیم های سالم برای افزایش وزن آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

آیا انجام فعالیت های ورزشی در افزایش وزن تأثیر دارد؟

انجام حرکات ورزشی مناسب، همراه با رژیم چاقی به صورت چشم گیری می تواند در افزایش وزن مؤثر باشد.

آیا با خوردن هرگونه ماده غذایی می توان چاق شد؟

خوردن چربی های ناسالم و مواد غذایی حاوی نمک و شکر فراوان موجب سلامت جسمی را با خطر جدی مواجه می کند.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا