چاقی

چاقی کودکان و عوارض آن

چاقی کودکان امروزه به یک اپیدمی جهانی تبدیل شده. این اضافه وزن احتمالا در بزرگسالی نیز همراه آن ها خواهد ماند. از طرفی چاقی برای کودکان اثرات مخرب بسیاری بر سلامت روانی و جسمی شان می گذارد. آیا کودک دلند شما نیز به چاقی مبتلاست؟ در این مقاله همراه ما باشید تا بیشتر درباره دلایل و عوارض چاقی در کودکان بدانید.

علائم اضافه وزن در کودکان

هر کودکی که کمی اضافه وزن دارد لزوما چاق نیست. بعضی از کودکان استخوان بندی درشتی دارند. علاوه بر آن، کودکان به طور طبیعی مقدارهای متفاوتی از چربی را در مراحل مختلف رشد در بدن خود دارند. پس تنها با نگاه کردن نمی توان تشخیص داد که اضافه وزن کودک ناشی از یک مشکل در سلامتی وی است یا خیر.

شاخص توده ی بدنی (BMI) یک راهنمای آماری وزن نسبت به قد، و معیار پذیرفته شده ی اضافه وزن و چاقی است. پزشک کودک شما می تواند با استفاده از این شاخص، نمودار رشد و در صورت لزوم، از طریق دیگر آزمایش ها مشخص کند که آیا کودک اضافه وزن و مشکلات متعاقب آن را دارد یا نه.

علل چاقی در کودکان

کودکان به دلایل مختلفی چاق می شوند. عوامل اصلی این اختلال، عبارتند از:

تغذیه در خانواده

مصرف غذا در بررسی علت چاقی کودکان یک موضوع چند وجهی است که شامل انواع غذا‌های مصرفی، مکان غذا خوری، تهیه غذا و عادات غذایی سایر اعضای خانواده است. وضعیت تغذیه کودکان  اغلب توسط سرپرست آن‌ها تعیین می‌شود.

علت چاقی کودکان

کودکانی که سرپرست آن‌ها عادات غذایی ناسالمی دارند و مقدار بیشتری چربی و روغن مصرف می‌کنند در مقایسه با کودکانی که سرپرست­شان عادات غذایی مناسبی دارند بیشتر در معرض خطر چاقی قرار دارند. همچنین شواهد نشان می‌دهد خانواده­هایی که با یکدیگر غذا می‌خورند، غذاهای سالم بیشتری مصرف می‌کنند.

بیشتر بخوانید  راه های شناخت بهترین جراح چاقی در تهران

ژنتیک

افزایش چاقی ناشی از عدم تعادل بین مصرف کالری و مصرف انرژی است. که با افزایش تعادل مثبت انرژی که با سبک زندگی اتخاذ شده و تنظیمات مصرف رژیم غذایی مرتبط است. با این حال شواهد بیشتری نشان می‌دهد که زمینه ژنتیکی فرد در تعیین خطر چاقی مهم است. ژنتیک یکی از بزرگ‌ترین عواملی است که به عنوان مسبب چاقی مورد بررسی قرار می‌گیرد‌ ولی با این حال حساسیت ژنتیکی برای تاثیر بر وزن کودکان، اغلب باید همراه با عوامل محیطی و رفتاری باشد. عامل ژنتیکی کمتر از ۵ درصد از موارد چاقی کودکان را تشکیل می‌دهد. بنابراین گرچه ژنتیک می‌تواند در پیشرفت این عارضه نقش داشته باشد، اما دلیل اصلی افزایش چشمگیر چاقی کودکان نیست.

مصرف فست فود‌ها؛ علت چاقی کودکان

مصرف بیش از اندازه­ی فست­ فود‌ در سال‌های اخیر به علت چاقی کودکان مرتبط است. بسیاری از خانواده‌ها به ویژه خانواده‌هایی که والدین آن‌ها در خارج از خانه کار می‌کنند غذاهای فست­فودی را بیشتر استفاده می‌کنند زیرا استفاده از آن‌ها راحت است همچنین این نوع غذاها مورد پسند فرزندانشان قرار می‌گیرد.

علت چاقی کودکان

مواد غذایی­ که در فست­فود‌ها استفاده می‌شود، موادی ناسالم با ارزش غذایی پایین و حاوی مقدار زیادی کالری است که استفاده بیش از اندازه از آن­ها منجر به چاقی می‌شود.

بی‌تحرکی

بسیاری معتقدند که تلویزیون بازی‌های رایانه‌ای و استفاده از تلفن‌های هوشمند علت چاقی کودکان محسوب می‌شود. کودکان هنگام استفاده از آن‌ها به مدت طولانی بی تحرک در مکانی قرار می‌گیرند. همچنین در هنگام تماشای تلویزیون کودکان بیشتر مایل هستند تا غذاهای شیرین و ناسالم که کالری زیادی دارند مصرف کنند.

بیشتر بخوانید  رژیم چاقی

بیماری هایی در کمین کودکان چاق

کودکان چاق در معرض ریسک بیشتری برای ابتلا به برخی بیماری‌ها هستند؛ شامل:

  • کلسترول بالا
  • فشار خون بالا
  • بیماری قلبی زودرس
  • دیابت
  • مشکلات استخوانی
  • مشکلات پوستی مثل راش گرمایی یا همان عرق‌سوز، عفونت‌های قارچی و آکنه

به کودکان چاق خود کمک کنید

راه‌های زیادی وجود دارند که بتوان عادات سالم را به تمام خانواده تعمیم داد؛ ولی در این میان افزایش فعّالیت فیزیکی خانواده اهمیت ویژه‌ای دارد. تعدادی از راه‌های دستیابی به این هدف عبارتند از: 

  • به عنوان یک الگو وارد عمل شوید. اگر فرزندانتان ببینند که شما فعّالیت فیزیکی انجام می‌دهید و از این کار لذّت می‌برید، احتمال بیشتری وجود دارد که آن‌ها هم به فعّالیت فیزیکی روی آورند و در ادامه‌ی زندگیشان هم این روال را ادامه دهند. 
چاقی کودکان
  • فعّالیت‌های خانوادگی ترتیب دهید که در آن اعضای خانواده به ورزش کردن بپردازند؛ مثل پیاده‌روی، دوچرخه‌سواری و شنا.
  • نسبت‌ به نیازهای فرزندتان حسّاس باشید. کودکانی که اضافه وزن دارند ممکن است در پیوستن به برخی فعّالیت‌های خاص معذّب شوند. مهم است که به فرزندتان کمک کنید فعّالیت‌های فیزیکی که از انجام آن‌ها لذّت می‌برد را پیدا کند؛ فعّالیت‌هایی که او را خجالت‌زده نکند یا بیش از حد دشوار نباشد. 
  • سعی کنید مدّت زمانی را که خودتان و خانواده‌تان صرف فعّالیت‌های بی‌تحرّک می‌کنید، کاهش دهید. فعّالیت‌هایی مثل تماشای تلویزیون و انجام بازی‌های کامپیوتری.
  • سعی کنید با مشارکت هم غذاهای سالم درست کنید و همراه یک دیگر به خرید بروید و غذاهای سالم بخرید.

سخن پایانی

امروزه حدود یک سوم از کودکان و نوجوانان به اضافه وزن دچار هستند. والدین نباید از این امر غافل شوند که چاقی عوارض بسیاری در پی خواهد داشت. بنابراین ایجاد یک سبک سالم برای زندگی و داشتن تحرک و رژیم غذایی درست، می تواند امری حیاطی به حساب آید.

بیشتر بخوانید  لاغر شدن با اسلیو معده؟

اگر این مطلب برای شما مفید بود آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:

https://bit.ly/3Ggu6IZhttps://b2n.ir/j44312
https://cutt.ly/vRTNjGdyun.ir/rkolpd
https://1ea.ir/4bi7qhubhttp://iwo.ir/nl81x

دیدگاهتان را بنویسید

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا