عسل در زمان های دور در قرن شانزدهم میلادی به عنوان یک شیرین کننده استفاده می شد و به این دلیل بود که دسترسی به شکر به عنوان یک شیرین کننده محدود بود. عسل یا انگبین یک ماده غذایی است که فک کنم همه ما دوست داریم در سبد غذایی خودمان آنرا داشته باشیم. همچنین برای افرادی که اضافه وزن دارند، عسل نه تنها ریسک اختلالات قلب و عروق را کاهش میدهد بلکه مانع چاقی بیشتر نیز میشود. طبق جدیدترین تحقیقات مشخص شده است که خوردن حتی ذره ای از عسل باعث لاغری سریع میشود چون عسل قند مضری ندارد و کاملا طبیعی است. از اینرو قند موجود در آن باعث چربی سوزی می شود پس حتما باید کسانیکه به دنبال لاغری هستند عسل را در برنامه غذایی خود داشته باشند.
فهرست مطالب
- عسل چیست؟
- تفاوت عسل طبیعی و عسل تغذیهای چیست؟
- بهترین عسل از چه گیاهی است؟
- بهترین روش خانگی برای تشخیص خوب بودن عسل چیست؟
- ویژگیهای ظاهری یک عسل خوب چگونه است؟
- عسل طبیعی چه خواصی دارد؟
- معرفی شناختهشدهترین ترکیبهای مصرف عسل برای لاغری
- مزايای عسل برای کاهش وزن و لاغری چیست؟
- سخن پایانی و سوالات متداول
عسل چیست؟
عسل مایعی شیرین و گرانقیمت است که توسط زنبورعسل و برخی حشرات دیگر تولید میشود زنبورها، انگبین را از ترشحات شکری گیاهان و گلها (شهد گلها) یا ترشحات برخی حشرات دیگر (مانند عسلک) از راه بالا آوری، فعالیت آنزیمی و تبخیر آب تولید میکنند. زنبورها عسل را در کندو ذخیره میکنند عسلی که توسط زنبورهای عسل تولید میشود به دلیل تولید جهانی و تجاری سازی آن، بیشترین شهرت را دارد. انگوین از کلونیهای زنبورهای وحشی یا از کندوهای زنبورهای اهلی جمعآوری میشود.
عسل شیرینی خود را از مونوساکاریدها، فروکتوز و گلوکز بدست میآورد و شیرینی نسبی آن در حد ساکارز است میزان کالری عسل حدود ۳۲۵ کیلو کالری انرژی در هر ۱۰۰ گرم است. انگبین به لحاظ داشتن برخی مواد تخمیری در تبادلات غذایی و کمک به هضم غذا بالاترین مرتبه را در میان غذاها دارد.
عسل به دلیل اسیدیته خاص و وجود مقدار بسیار اندک آب و همچنین وجود هیدروژن پراکسید به سختی فاسد میشود و از همین روی نگهداری، انتقال و تجارت آن آسان است. انگوین اولین ماده غذایی بود که جهت شیرینکنندگی توسط بشر استفاده میشد.
عسل با گذشت زمان خودبخود شکرک میزند و این یک فرایند طبیعی است که هیچگونه تأثیری بر روی خواص شیمیایی یا کیفیت آن نمیگذارد. برای آب کردن این شکرک میتوان از آب گرم استفاده کرد ولی برای آب کردن آن نباید از دمای بیش از ۴۰ درجه سلسیوس استفاده کرد چون مواد بیولوژیکی فعال آن از بین خواهد رفت.
تفاوت عسل طبیعی و عسل تغذیهای چیست؟
عسل طبیعی به عسلی گفته میشود که زنبورها برای تولید آن از شهد گلها و گیاهان مختلف تغذیه میکنند. اما در تولید عسل تغذیهای، زنبوردار برای تولید عسل در مقدار بیشتر، محلولی از آب و شکر را در داخل و یا کنار کندو میگذارد. بنابراین زنبورها به جای اینکه مسافتهای طولانی را برای پیدا کردن غذا و خوردن شهد گلها طی کنند از شربت آب و شکری که به راحتی برایشان فراهم است تغذیه میکنند. به عسلی که اینگونه تولید میشود عسل تغذیهای گفته میشود.
بهترین عسل از چه گیاهی است؟
عسل از گیاهانی که زنبور عسل روی آنها می نشیند و شهد آن را می خورد تشکیل شده است گیاهانی مانند شهد بابونه، شهد گیشنیز ، شهد ریحان ، شهد بهارنارنج ، شهد کنار، شهد عناب ، شهد بلوط، شهد استوخودوس، شهد شوید ، شهد زرشک، شهد آفتابگردان، شهد جعفری، شهد آویشن، شهد گون، شهد سیاه دانه، شهد مرکبات یونجه، شهد اقاقیا ، یونجه و… زنبور عسل شهد آنها را می مکد.
بدن برای جذب چربی های مفید و محلول در خود که حاوی ویتامین های E، D، A، F است نیاز به خوراکی های شیرین دارد، بنابراین اگر برای صبحانه کره مصرف می کنید و در شرایطی که نیاز به جذب چربی مفید از طریق مصرف کره دارید بهتر است کره را با خوراکی های شیرین مانند مربا، مارمالاد یا عسل میل کنید.
بهترین روش خانگی برای تشخیص خوب بودن عسل چیست؟
مردم از قدیم تا کنون از روشهای مختلفی برای تشخیص عسل طبیعی از تقلبی استفاده میکنند. مثل حل کردن عسل در آب، آویزان کردن عسل از ارتفاع، حرارت دادن عسل و یا بررسی میزان شل یا سفتی عسل. حتما برایتان سوال شده که کدام روش از همه بهتر است؟! در جواب باید بگوییم هیچ کدام از این روشها و به طور کلی هیچ یک از روشهای خانگی معتبر نیستند و نتیجه درستی نمیدهند. نتایج تحقیقات و تجربه ما نشان داده است که این روشها نه تنها معتبر و علمی نیستند بلکه ممکن است نتایج کاملا غلط و اشتباهی بدهند. یعنی ممکن است با روشهای خانگی عسلی که واقعا اصل و طبیعی است تقلبی حساب شود و یک عسل تقلبی سربلند بیرون بیاید. پس پیشنهاد میکنیم به هیچ عنوان روی روشهای خانگی حساب نکنید.
ویژگیهای ظاهری یک عسل خوب چگونه است؟
شاید کمی تعجب کنید اما باید بگوییم که هیچ کدام از ویژگیهای ظاهری عسل مثل رنگ، عطر، طعم و حتی رقیق یا سفت بودن عسل نمیتواند مشخص کند که عسل خوب است یا بد. ممکن است عسلی کاملا طبیعی باشد و ساکارز بسیار پایینی داشته باشد اما خوش طعم و خوش عطر نباشد و این به خاطر نوع گیاهانی است که زنبور از آنها تغذیه کرده است. از طرفی ممکن است عسلی تقلبی باشد اما عطر و طعم خوبی داشته باشد و این به خاطر اسانس و رنگهای تقلبی است. گاهی نیز بعضیها فکر میکنند عسلی که طبیعی است، حتما باید پررنگ و یا غلیظ باشد.
این تفکر نیز کاملا غلط است. عسلهای طبیعی بسیار متفاوتاند. بعضی از عسلها کمرنگ و بعضی پررنگ هستند، بعضی از عسلها غلیظ و بعضی رقیق هستند. این ویژگیها بستگی به مناطقی که کندو ها قرار دارند، نوع گیاهانی که زنبورها از آن تغذیه میکنند و میزان رطوبت عسلها دارد. پس بعد از این برای خوب بودن یک عسل به رنگ و غلظت آن توجی نکنید.
عسل طبیعی چه خواصی دارد؟
همه ما میدانیم عسلی که طبیعی باشد خواص بسیار زیادی دارد و در قرآن کریم نیز به عنوان یک ماده شفابخش توصیف شده است. مطالعات و تحقیقات امروزه نیز نشان داده است که عسل میتواند در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماریها نقش مفیدی داشته باشد.
- درمان زخم و بهبود سوختگی: از عسل میتوان برای بهبود زخمهای مختلفی چون زخم سوختگی، زخم بستر و همینطور زخمهای عفونی و مزمن استفاده کرد. مطالعاتی که در سالهای اخیر انجام شده نشان داده است که عسل در درمان عفونتهای به جا مانده از عمل سزارین بسیار کارآمد است. میتوان از عسل به عنوان یک دیواره دفاعی جایگزین برای زخمها و سوختگیها استفاده کرد.
- پیشگیری و درمان سرماخوردگی: حتما شما شنیدهاید که از قدیم میگویند که عسل برای پیشگیری و درمان سرماخوردگی بسیار مفید است. وقتی سرما میخورید مصرف عسل و آب لیموی تازه میتواند به بهبود شما کمک زیادی کند . در این زمینه تحقیقات زیادی نیز صورت گرفته است. یکی از این تحقیقات روی تعدادی کودک بین ۲ تا ۱۸ که از بیماریهای تنفسی و سرفه رنج میبردند انجام شده است. تحقیقات نشان داده که تجویز یک رژیم غذایی مناسب همراه با عسل اثرات واضحی روی بهبود علائم این کودکان داشته است.
- تنظیم قند خون و پیشگیری از چاقی: مطالعات نشان داده است که مصرف عسل تاثیر بسزایی در پیشگیری از چاقی و همینطور تنظیم قند خون دارد.
- پیشگیری از زخم معده: مصرف یک قاشق چای خوری عسل در معده خالی میتواند مانع رشد باکتری خطرناکی به نام Helicubacter شود که علت ایجاد اغلب زخمهای معده است.
- خاصیت ضد باکتریایی: عسل میتواند بهعنوان یک عامل ضد میکروبی موضعی در برابر عفونت باکتریهای مقاوم به آنتیبیوتیک، کمک زیادی کند.
معرفی شناختهشدهترین ترکیبهای مصرف عسل برای لاغری
مصرف عسل به شیوه های زیر بیشترین تاثیر را روی لاغری و کاهش وزن دارد. این روش ها را با هم مرور می کنیم:
1- عسل و آب گرم
معمولا، چربی بصورت منبعی استفاده نشده در بدن ذخیره میشود که حجم و وزن را زیاد میکند. اما عسل میتواند این چربی ذخیره شده را از بین ببرد. وقتی این چربیها برای تامین انرژی فعالیتهای روزانه شما بسوزد، شاهد کاهش تدریجی وزن خود خواهید بود. آزمایش ها نشان میدهد که خوردن روزانه یک قاشق عسل با همان میزان آب گرم میتواند منجر به این فرآیند مفید شود.
2- آبلیمو و عسل برای لاغری
عسل حاوی ۲۲ آمینو اسید و تعدادی از ویتامینها و مواد معدنی ارزشمند است که بسیاری از آنها برای متابولیسم بدن مفید هستند. با تنظیم متابولیسم، غذا به درستی مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین چربی به انرژی قابل استفاده تبدیل می شود. آبلیموی موجود در این ترکیب پر از ویتامین C (آسکوربیک اسید) است که فعالیت کبد را افزایش میدهد. آبلیمو سوخت چربیها را افزایش میدهد. علاوه بر این عملکرد گلوتاتیون را افزایش میدهد. این آنتیاکسیدان خاصیت سمزدایی دارد. با مصرف روزانهی ترکیب عسل و آبلیمو خیلی زود به وزن ایدهآل خود میرسید.
با نوشیدن این مخلوط، همچنین در طول روز احساس نفخ و گرفتگی معده کمتری خواهید کرد. برای دیدن تأثیرات پیشرفته این ترکیب، می توانید این مواد را به بطری آب همراه تان اضافه کرده و در طول روز آن را بنوشید. این مخلوط می تواند به عنوان یک روش خوشمزه و گوارا به جای نوشیدن آب خالی عمل کند. همچنین به افزایش متابولیسم بدنتان کمک می کند.
3- دارچین و عسل برای لاغری
دارچین میزان قند خون و سوخت و ساز گلوکز را تنظیم میکند. قند خون بالا میتواند منجر به ذخیرهسازی چربی در بدن شود. بنابراین دارچین روی کاهش وزن تاثیر مثبتی خواهد داشت.
یک قاشق غذاخوری دارچین را با یک قاشق غذاخوری عسل و یک پیمانه آب گرم مخلوط کنید. پس از هم زدن با شکم خالی مصرف کنید. پس از مدتی کوتاه کاهش وزن خود را احساس خواهید کرد.
4- لاغری با سیاهدانه و عسل
یکی از مهم ترین فواید سیاهدانه در بدن کاهش اشتها است که به دلیل فیبر بالای آن میباشد. با کنترل اشتها و ثابت نگهداشتن قند خون میتوانید کاهش وزن بیشتری انتظار داشته باشید. این ثبات در قند خون میل ما به پرخوری و مصرف کربوهیدراتهایی مانند برنج، نان و شیرینیجات را کاهش میدهد. مقداری آبلیمو و کمی پودر سیاهدانه را با هم ترکیب کنید. یک قاشق غذاخوری عسل به آن اضافه کنید. حال میتوانید آن را میل کنید. با تکرار این روند چربیهای شکمی شما به زودی از بین خواهند رفت.
5- معجون عسل و جعفری
یکیدیگر از بینظیرترین معجونها برای کاهش وزن، ترکیب جعفری با عسل است. جعفری به دلیل داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی قوی و ویتامین و املاحی چون آهن، منگنز و فسفر، میتواند هضم و جذب غذا را بهبود بخشد.
برای تهیه این معجون، یک قاشق چای خوری عسل را با دو قاشق چای خوری جعفری ترکیب کنید و در آب جوش بریزید و به عنوان یک نوشیدنی در طول روز مصرف کنید.
6- معجون عسل، چای سبز و زنجبیل
مطالعات نشان دادهاند که چای سبز باعث افزایش متابولیسم بدن میشود و یه این طریق میتواند در کاهش وزن مؤثر باشد. از طرف دیگر چای سبز، در کاهش کلسترول خون نیز مؤثر است. زنجبیل که یکیدیگر از ترکیبات این معجون است، سبب بهبود فرآیند هضم، سرکوب اشتها، کاهش سطح قند و چربی خون میشود و ترکیب آن با عسل، که میتواند در کاهش وزن نقش داشته باشد، یکی از معجونهای بینظیر برای کاهش وزن است.
برای تهیه این معجون کاهش وزن، کافیست نصف قاشق چای خوری زنجبیل را با یک قاشق چای خوری چای سبز ترکیب کنید و بعد از دم کردن آن، یک قاشق چای خوری عسل را با آن مخلوط و میل نمایید.
7- عسل و سیر برای کاهش وزن
ترکیب سیر و عسل برای کاهش وزن یک روش خوب دیگر برای سالم و متناسب نگه داشتن بدن است. مصرف سیر خام همراه با یک قاشق چای خوری عسل در اول صبح به سم زدایی بدن پرداخته و باعث بهبود هضم غذا می شود. ترکیب عسل و سیر همچنین برای تقویت ایمنی بسیار مفید است. این ترکیب به کاهش استرس، رفع فشار خون بالا و کنترل سطح کلسترول کمک می کنه.
مزايای عسل برای کاهش وزن و لاغری چیست؟
1) عسل سرشار از ویتامینها و مواد معدنی است که به افزایش انرژی و تقویت ایمنی کمک می کند. از این رو قادر است به شما کمک کند كه فعال بمانید و بیشتر كار کنید.
2) عسل به افزایش سوخت و ساز بدن کمک میکند، که باعث سوزاندن بیشتر چربی میشود. مطالعه ای که روی موشها انجام شد نشان داد که عسل ممکن است به کاهش وزن و چاقی کمک کند.
3) گفته شده عسل به دلیل داشتن فروکتوز بالا دارای شاخص قند خون پایینی است. پژوهشي که بر روی افراد دیابتي نشان داد که مصرف طبیعی عسل منجر به کاهش وزن بدن آنها می شود. با این وجود، محققان به افراد دیابتي توصیه کردند که هنگام مصرف عسل احتیاط کنند زیرا میتواند باعث افزایش قابل توجه سطح هموگلوبین A(1C) شود.
4) مطالعه دیگری که بر روی موشهای تغذیه شده با رژیم غذایی پرچرب انجام شد، نشان داد که عسل مالزیایی میتواند افزایش وزن را کاهش داده و چاقی را کنترل کند و متابولیسم چربی را تنظیم کند.
5) عسل به عنوان یک پریبیوتیک عمل میکند که دستگاه گوارش شما را پاکسازی نموده و مواد زائد سمی را از بدن دفع میکند. مصرف عسل همچنین درصد چربی را در موشها کاهش میدهد. بنابراین، ممکن است در پیشگیری از بیماریهای مرتبط با سندرم متابولیک مانند چاقی، دیابت شیرین و فشار خون موثر باشد.
همانطور که می بینید، عسل میتواند در مدیریت وزن به شما کمک کند. در اینجا چند روش برای گنجاندن عسل در رژیم غذایی شما ارائه ميشود.
دستورالعمل هایی برای کاهش وزن با عسل
- برای لاغر شدن یک عدد سیب را رنده نموده سپس یک لیوان شیر و یک قاشق غذاخوری عسل را مخلوط نموده، بعنوان صبحانه میل شود و یا صبح ناشتا یک قاشق عسل همراه یک لیوان آب ولرم میل نمایید.
- 5 گرم افسنتین را در یک لیتر آب جوش 20 دقیقه دم کرده پس از سرد شدن صاف نموده و با عسل شیرین کنید. قبل از ناهار و شام یک فنجان بنوشید.
- 20 گرم مغز بادام را همراه یک قاشق عسل بعنوان صبحانه میل کنید و بعد از نیم ساعت تا ظهر فقط آب ولرم بنوشید. هرماه به مدت یک هفته تکرار شود.
سخن پایانی
شما در این مقاله با عسل آشنا شدید. همچنین از خواص آن برای لاغری آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
علت تفاوت رنگ عسل ها با یکدیگر چیست؟
تفاوت رنگ عسل یک موضوع کاملا طبیعی است. عسل طبیعی از شهد گل ها و شکوفه درختان توسط زنبور های عسل تهیه می شود. هر شهدی نیز رنگ مخصوص خود را دارد و طبیعی است که هر عسل، با توجه به شهد غالب، رنگ متفاوتی به خود بگیرد.حتی ممکن است برای مثال دو عسل بهارنارنج با هم تفاوت رنگ داشته باشند.این بدلیل تفاوت شهد های مناطق مختلف است.
آیا افراد دیابتی هم میتوانند از عسل استفاده کنند؟
در صورتی که فرد بیمار قند خون کنترل شده ای داشته باشد زیر نظر پزشک متخصص می تواند عسل طبیعی را جایگزین سایر مواد قندی و شیرین کننده مانند شکر و قند کند تا هم منابع قندی مورد نیاز بدن جذب شوند و هم با مصرف مداوم عسل به جای مواد قندی باعث کاهش علائم بیماری دیابت و حتی کاهش قند خون بدن خود و درنتیجه تندرستی و سلامت خود شوند. برخی عسل ها نیز بدلیل پایین بودن شاخص گلایسمی آن ها مانند عسل قنقال وحشی مناسب مصرف بیماران دیابتی هستن.