پزشکی سلامت

آنچه درباره ی دیابت لازم است بدانید

احتمالا شما هم نام بیماری دیابت را شنیده اید. جالب است بدانید امکان انتقال این بیماری به صورت ارثی ممکن است. با ما همراه باشید تا اطلاعات کاربردی در مورد این بیماری بدست بیاورید.


بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: درباره زخم معده بخوانید


تعریف دیابت و انسولین

زمانی که بدن یک شخص نتواند به اندازه‌ی کافی انسولین تولید کند یا انسولین تولید شده را درست استفاده کند، آن شخص به دیابت مبتلا خواهد شد.

انسولین هورمونی است که لوزه‌المعده (پانکراس) در بدن تولید می‌کند. این هورمون، قند را از خون گرفته و به داخل سلول‌های بدن منتقل می‌کند تا بدن از آن قند به عنوان انرژی استفاده کند. در مبتلایان به دیابت یا میزان انسولین کم است یا انسولین تأثیر کافی ندارد و سلول‌ها نمی‌توانند قند موجود در خون را به درستی جذب کنند. در نتیجه، میزان قند یا گلوکز در خون بالا می‌رود و با گذشت زمان، این موضوع باعث آسیب به برخی اعضای بدن می‌شود.


شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد:  همه چیز درباره کیست بارتولن


دسته های مختلف دیابت

انواع دیابت را می‌توان به دسته‌های زیر تقسیم‌بندی کرد:

  • دیابت نوع ۱: این نوع ، یک بیماری خود‌ایمنی است، به این معنی که بدن به خودش حمله می‌کند. در این حالت، سلول‌های تولیدکننده انسولین در لوزالمعده از بین می‌روند. حدود ۱۰ درصد از افراد دیابتی به نوع ۱ آن مبتلا هستند و معمولاً در کودکان و بزرگسالان جوان شایع است، اما می‌تواند در هر سنی اتفاق بیفتد. افراد مبتلا به نوع ۱ باید هر روز انسولین تزریق کنند. به همین دلیل است که به آن دیابت وابسته به انسولین نیز می‌گویند.
  • دیابت نوع ۲: در این نوع بیماری، بدن یا انسولین کافی تولید نمی‌کند یا سلول‌های بدن به انسولین پاسخ نمی‌دهند. این شایع‌ترین نوع است. بیش از ۹۰ درصد افراد دیابتی به نوع ۲ مبتلا هستند و معمولاً در افراد میانسال و مسن رخ می‌دهد. دیگر نام‌های رایج برای نوع ۲، شامل دیابت بزرگسالان و دیابت مقاوم به انسولین است.
  • پیش دیابت: این نوع بیماری، مرحله قبل از نوع ۲ است. سطح گلوکز خون بالاتر از حد طبیعی است، اما به اندازه کافی بالا نیست که به طور رسمی نوع ۲ تشخیص داده شود.
پیش دیابت
  • دیابت بارداری: این نوع در برخی از زنان در دوران بارداری اتفاق می‌افتد. دیابت بارداری معمولاً بعد از بارداری از بین می‌رود. با این حال، اگر دیابت بارداری دارید، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به نوع ۲ هستید.
بیشتر بخوانید  حاملگی پوچ چیست؟ + هر آنچه که باید در رابطه با حاملگی پوچ و علائم آن بدانید

درباره ی   رژیم یویو و عوارض آن چه می دانید؟


پیامد های دیابت

عوارض طولانی مدت این بیماری به تدریج ایجاد می شود. هرچه مدت بیشتری به این بیماری مبتلا باشید – و هرچه میزان قند خون کمتر کنترل شود – خطر عوارض بیشتر است. در نهایت ، عوارض دیابت ممکن است ناتوان کننده یا حتی تهدید کننده زندگی باشد. عوارض احتمالی عبارتند از:

1. پیامد قلب و عروق

دیابت به طور چشمگیری خطر ابتلا به مشکلات مختلف قلبی عروقی را افزایش می دهد.

2. پیامد عصب (نوروپاتی)

قند اضافی می تواند به دیواره رگهای خونی ریز (مویرگ ها) که باعث تغذیه اعصاب ، به ویژه در پاها می شوند آسیب برساند. این عارضه باعث گزگز ، بی حسی ، سوزش و یا درد می شود. معمولاً این درد از نوک انگشتان شروع می شود و به تدریج به سمت بالا گسترش می یابد. باید بدانید که در صورت عدم درمان ، احساس در اندام آسیب دیده از دست خواهد رفت. آسیب به اعصاب مربوط به هضم غذا هم ممکن است. در نتیجه می تواند باعث مشکلات تهوع ، استفراغ ، اسهال یا یبوست شود. در  مردان دیابت می تواند منجر به اختلال نعوظ شود.

3. پیامد کلیه (نفروپاتی)

کلیه ها حاوی میلیون ها خوشه رگ خونی کوچک (گلومرول) هستند که زباله های خون را فیلتر می کنند. دیابت می تواند به این سیستم فیلتر ظریف آسیب برساند. آسیب شدید می تواند منجر به نارسایی کلیه یا بیماری کلیه غیرقابل برگشت در مرحله نهایی شود.

4. پیامد چشم (رتینوپاتی)

دیابت می تواند به عروق خونی شبکیه آسیب برساند و به طور بالقوه منجر به کوری شود. این بیماری همچنین خطر سایر بیماری های جدی بینایی مانند آب مروارید و گلوکوم را افزایش می دهد.

پیامد چشم

5. پیامد پا

آسیب عصبی در پاها یا جریان خون ضعیف در پاها خطر عوارض مختلف پا را افزایش می دهد. در صورت عدم درمان ، بریدگی و تاول می تواند به عفونت های جدی تبدیل شود ، که غالباً به خوبی درمان نمی شوند. این عفونت ها در نهایت ممکن است به قطع انگشت پا منجر شود.

بیشتر بخوانید  اطلاعات مهمی که پیش از عمل ایمپلنت دندان می‌بایست نسبت به آنها آگاهی داشته باشید!

6. پیامد شنوایی

مشکلات و اختلالات شنوایی بیشتر در افراد دیابتی دیده می شود.

7. پیامد حافظه

دیابت نوع ۲ ممکن است خطر ابتلا به زوال عقل مانند بیماری آلزایمر را افزایش دهد. هرچه کنترل قند خون ضعیف تر باشد ، به نظر می رسد خطر بیشتر باشد. اگرچه نظریه هایی در مورد چگونگی ارتباط این اختلالات وجود دارد ، اما هنوز اثبات نشده اند.

8. پیامد روحی

علائم افسردگی در افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ و ۲ شایع است. افسردگی می تواند بر مدیریت این بیماری تأثیر بگذارد.


این محتوای مفید را هم دنبال کنید: سیر تا پیاز رژیم بنتینگ


پیشگیری و جلوگیری از دیابت

دیابت نوع ۱ قابل پیشگیری نیست. اما برای پیشگیری از نوع ۲ راه‌هایی وجود دارد که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

  • وزن خود را کنترل کنید. کنترل وزن بخش مهمی جهت پیشگیری از دیابت است. ممکن است بتوانید با کاهش ۵ تا ۱۰ درصد وزن فعلی خود از این بیماری پیشگیری کرده یا آن را به تأخیر بیندازید. هنگامی‌که وزن شما کاهش پیدا کرد، نباید دوباره افزایش پیدا کند.
  • از یک برنامه غذایی سالم پیروی کنید. مهم است مقدار کالری که مصرف می‌کنید را کاهش دهید تا بتوانید وزن کم کنید و آن را در محدوده مناسب نگه دارید. برای انجام این کار، رژیم غذایی شما باید شامل وعده‌های کوچک‌تر و چربی و شکر کمتر باشد. همچنین باید از هر گروه غذایی، غذاهای متنوعی استفاده کنید، از جمله غلات کامل، میوه‌ها و سبزیجات. همچنین ایده خوبی است که مصرف گوشت قرمز را محدود نموده و از گوشت‌های فرآوری‌شده استفاده نکنید.
رژیم سالم
  • ورزش منظم داشته باشید. ورزش فواید بسیاری برای سلامتی دارد، از جمله کمک به کاهش وزن و کاهش سطح قند خون که خطر ابتلا به نوع ۲ را کاهش می‌دهد. سعی کنید ۵ روز در هفته و هر بار حداقل ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی داشته باشید. با پزشک خود مشورت کنید تا بفهمید کدام نوع ورزش برای شما بهترین است.
  • سیگار را ترک کنید. سیگار کشیدن می‌تواند به مقاومت به انسولین کمک کند و منجر به نوع ۲ شود. اگر سیگار می‌کشید، سعی کنید آن را کنار بگذارید.
  • خواب کافی داشته باشید. مطالعات نشان داده که اختلال در خواب و نداشتن خواب کافی با افزایش خطر مقاومت به انسولین همراه است. همچنین می‌تواند کاهش وزن را سخت‌تر کند. بنابراین افرادی که خواب کافی ندارند، در معرض خطر ابتلا به نوع ۲ هستند.
بیشتر بخوانید  تامپون چیست؟ روش استفاده، فواید و عوارض تامپون

شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد:  چاقی یکی از عوامل سندروم تخمدان پلی کیستیک


سخن پایانی

در این مقاله با دیابت و راه حل های پیشگیری آن آشنا شدیم. در کشور ما بالغ بر ۵ میلیون بیمار دیابتی وجود دارد که نیمی از این بیماران، از بیماری خودآگاه نیستند و به علت عدم تشخیص به موقع، دچار عوارض خطرناک ناشی از بیماری می‌شوند. پس حتما در صورت مواجهه با عوارض این بیماری سریعا به دکتر مراجعه فرمایید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا