پزشکی سلامت

پی آر پی مو چیست و چه نقشی در تقویت مو دارد؟ + مراحل درمان مو با پی آر پی چگونه است؟

نگران‌کننده‌ترین مشکل پوستی در زیبایی چهره، ریزش کامل موهای سر است. عارضه ریزش مو یک مشکل شایع است که بروز آن در سنین پایین‌تر، برای افراد زیادی خوشایند نیست. بااین‌حال، بعضی افراد برای درمان سریع ریزش مو اقدام نمی‌کنند. عدم پیگیری برای درمان سریع، باعث ریزش کامل موها و طاس‌شدن سر می‌شود. یکی از دلایلی که باعث ریزش موهای افراد می‌شود، ضعیف‌شدن ریشه‌های آن است. باور غلط بین افراد با موهای کم این است که برای درمان این مشکل، راهکار مؤثری وجود ندارد. ریشه این طرز فکر غلط در این است که درمان‌های دارویی و شیمیایی قبلی برایشان نتیجه‌بخش نبوده‌اند. پزشکان با کمک‌گرفتن از علم روز دنیا به یک روش جدید به نام پی آر پی مو رسیده‌اند که می‌توانند با استفاده از آن، سستی ریشه موهای سر را درمان کنند. در این مقاله تقویت ریشه‌های مو توسط پی آر پی را توضیح خواهیم داد.


فهرست مطالب


پی آر پی مو چیست؟

پلاسما قسمت مایع خون است که از آب و پروتئین ساخته شده است که به گلبول‌های سفید و قرمز خون و همچنین پلاکت‌ها اجازه می‌دهد با کمک جریان خون حرکت کنند. پلاکت نوعی سلول خونی است که باعث لخته شدن خون می‌شود. پلاکت‌ها نقشی اساسی در بهبود دارند.

از همین رو پزشکان دریافتند که پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) می‌تواند تاثیر چشمگیری در بهبود جراحات و آسیب‌های تاندونی، عضلانی، مفاصل و حتی پوست و مو داشته باشند. پلاکت‌ها زمانی که در ناحیه درمان قرار گرفتند، فاکتورهای رشد را آزاد می‌کنند و باعث ترمیم و رشد سلول‌ها می‌شوند. در اثر این اتفاقات، روند بهبودی بدن تحریک شده و سریع‌تر انجام می‌شود.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله هیرتامین برای درمان ریزش مو را بخوانید.

پی آر پی مو

بنابراین در پاسخ به سوال PRP مو چیست، می‌توانیم بگوییم که یک روش درمانی کلینیکال است که در آن پلاسمای غنی از پلاکت را برای درمان ریزش موها و رشد مجدد آن‌ها به پوست سر تزریق می‌کنند.

بیشتر بخوانید  درد دست بعد از عمل سرطان سينه

آیا پی آر پی برای درمان ریزش مو موثر است؟

با اینکه دلیل علمی ۱۰۰ درصدی برای تاثیر PRP مو وجود ندارد، اما شواهد نشان می‌دهد که PRP می‌تواند ریزش مو را درمان کند و باعث تحریک رشد طبیعی موها شود. در سال ۲۰۱۹ تحقیقات زیادی برای پاسخ به این سوال که آیا PRP مو باعث درمان ریزش موها می‌شود یا خیر صورت گرفت. نتیجه یکی از مطالعات سیستماتیک که روی ۲۶۲ نفر با بیماری آلوپسی آندروژنتیک انجام شد، نشان داد که تزریق پی آر پی، ریزش موها را کاهش داده و باعث افزایش قطر و تراکم موها شده است.

آیا پی آر پی برای تقویت مو موثر است؟

پلاکت‌ها یکی از چهار جز اصلی خون هستند که به رشد و بازسازی سلول کمک می‌کنند. پی آر پی یا پلاسمای غنی از پلاکت همان‌طور که از اسمش پیداست، حدود پنج برابر بیشتر از خون معمولی، پلاکت دارد. این غلظت از پلاکت‌ها فاکتورهای رشد بیشتری به همراه دارند. بنابراین به‌سرعت می‌توانند ناحیه تحت درمان را بهبود دهند و به رشد مجدد بافت کمک کنند.

مو هم از این قاعده مستثنی نیست. در واقع شواهد و مطالعات نشان داده است که پی آر پی مو علاوه بر کمک به جلوگیری از ریزش مو، می‌تواند رشد و تقویت موها را هم به همراه داشته باشد. از همین رو در بسیاری از موارد، بعد از کاشت مو و برای تقویت موهای کاشته‌شده، پزشک تزریقPRP مو را پیشنهاد می‌دهد.

چه کسانی نمی توانند از PRP مو برای درمان ریزش مو استفاده کنند؟

پی آر پی مو در کسانی که مدت‌هاست موهای خود را از دست داده‌اند، نتیجه مطلوبی به همراه ندارد. همچنین بیمارانی که کاملا کچل هستند، ممکن است نتوانند نتیجه مورددلخواه خود از PRP درمانی را به دست آورند. همچنین سلامت عمومی از اهمیت زیادی برخوردار است. بنابراین کسانی که به لوپوس، بیماری‌های تیروئیدی، انواع مشکلات پوستی، دیابت، اختلالات کبدی و سایر اختلالات زمینه‌ای مبتلا هستند، نمی‌توانند با کمک این روش،‌ ریزش موی خود را درمان کنند.

بیشتر بخوانید  تکنیک ریل تایم پی سی آر (reel time pcr)+ اصول کار و مزایای آن

مزایای پی آر پی مو چیست؟

بنابراین پی آر پی مو به علت اینکه برای سرهایی با موی کم کاربرد دارد، یک گزینه عالی برای پیشگیری از ریزش مو است. از طرفی استفاده از روش‌های شیمیایی در بعضی مواقع تأثیر کوتاه‌مدتی دارند و پس از مدتی بعضی از داروها نتیجه عکس نشان می‌دهند و باعث ریزش بیشتر موهای سر می‌شوند. پس نتیجه می‌گیریم بهترین درمان برای ریزش مو این است که موادمغذی به طور طبیعی به عمق موهای سر برسد. برخی از مهم‌ترین مزایای پی آر پی مو برای درمان ریزش به شرح زیر است:

اثرگذاری بالا

اثرات مفید درمان ریزش مو توسط PRP از لحاظ علمی ثابت شده است. سلول‌های بنیادی موجود در پلاکت خون که از بدنتان گرفته می‌شوند، یک عامل تأثیرگذار برای رشد فولیکول‌های مو (روزنه‌های مو) هستند.

به علت اینکه پلاکت تزریقی و فولیکول‌های مو DNA یکسانی دارند، اثربخشی این روش بسیار بالا بوده و فرایند بهبودی سرعت بالایی دارد. اگر از این شیوه درمانی بهره بگیرید، کاهش ریزش و پیشرفت رشد موهایتان بسیار قابل‌توجه بوده و نتایج آن پس از چند جلسه شما را شگفت‌زده خواهد کرد.

نداشتن دوره نقاهت پس از درمان با پی آر پی مو

اگر برای درمان بیماری‌تان به اتاق عمل بروید و تحت جراحی قرار بگیرید، باید برای بهبودی کامل، مدت‌زمان مشخصی را که توسط پزشک جراح مشخص می‌شود، به استراحت مطلق بپردازید. ازآنجایی‌که این روش نیاز به جراحی ندارد، مراجعه‌کننده می‌تواند پس از تزریق، زندگی عادی خود را ادامه دهد.

درد خیلی کم پی آر پی مو

در جلسه اول درمانی، پی آر پی نمونه خون استخراج شده و در جلسات بعدی پلاسمای همان خون به پوست شما تزریق می‌شود. انجام این کار به‌سادگی شرکت در یک آزمایش خون و تزریق یک آمپول است. در این روش، در بدنتان بریدگی خاصی ایجاد نمی‌شود و درد زیادی برای شما ندارد.

بیشتر بخوانید  اسپری تاخیری چیست و چه تاثیری روی بدن می‌گذارد؟

عدم نیاز به‌صرف زمان زیاد

انجام مراحل استخراج خون و تزریق آن به‌صورت سرپایی و در مدت‌زمان کمی انجام می‌شود و بابت اتلاف وقت، نگرانی برای شما وجود ندارد.

درمان طبیعی

یکی از ریسک‌های درمان‌های پزشکی این است که به علت ورود مواد خارجی به بدن، عوارض جانبی مواد دارویی برای جسمتان مشکل ایجاد می‌کند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله میکروبلیدینگ خط مو چیست را بخوانید.

پی آر پی مو

در پی آر پی مو مواد اضافی وارد بدنتان نمی‌شود و درمان موهای ضعیف از درون بدن شروع می‌شود.

انعطاف‌پذیری بالا پی آر پی مو

برخی از روش‌های درمانی برای همه شما پاسخگو نیستند و شاید در بعضی موارد مضر هم باشند. نقطه قوت PRP مو این است که می‌توانید بدون استرس از این روش درمانی برای کاهش ریزش موهایتان بهره ببرید، مگر اینکه یک بیماری خاصی بدنتان را تهدید کند.

عوارض پی آر پی مو چیست؟

تحقیقات علمی انجام‌گرفته ثابت کرده‌اند که پی آر پی مو خطری برای بدن ندارند. به علت اینکه پلاسمای تزریقی از همان بدن گرفته می‌شود، این خون حساسیتی ایجاد نمی‌کند. تنها عارضه قابل‌مشاهده PRP این است که در محل خون‌گیری یا تزریق، ممکن است کمی کبودی ایجاد شود.

مراحل درمان مو با پی آر پی چگونه است؟

درمان ریزش مو توسط PRP یک فرایند چندمرحله‌ای است که باید با دقت انجام شوند. عدم توجه به جزئیات هرکدام از مراحل، می‌تواند عوارض احتمالی را بیشتر کند. مراحل درمان به شرح زیر است:

مرحله اول: تشخیص پزشک

احتمالاً بعضی از دوستان شما به‌خاطر آگاهی از فواید پی آر پی، برای انجام این روش درمانی به مراکز زیبایی مراجعه می‌کنند. فواید زیاد PRP دلیلی بر انجام خودسرانه این روش درمانی نیست. کار درست این است که ابتدا مشکل ریزش موهایتان را با پزشک متخصص درمیان بگذارید و از آن‌ها در مورد PRP مشورت بگیرید. نهایتاً پس از تشخیص پزشک اجازه دارید تا برای انجام مراحل PRP با مراکز معتبر درمانی قرار ملاقات تنظیم کنید.

بیشتر بخوانید  پرخوری قبل از پریودی چه دلیلی دارد و چگونه از آن جلوگیری کنیم؟

مرحله دوم: استخراج خون

پس از تشخیص پزشک برای اجرای این روش درمانی، برای استخراج خون مراجعه می‌کنید. در این مرحله پزشک متخصص از بازویتان خون را می‌گیرد و برای جداسازی پلاسمای خون، آن را به تکنسین آموزش‌دیده و باتجربه می‌دهد.

مرحله سوم: قراردادن خون در دستگاه سانتریفیوژ

در مرحله بعدی برای اینکه پلاکت غلیظ خون را از آن جدا کنند، نمونه را درون دستگاه می‌گذارند و آن را روشن می‌کنند. دستگاه با سرعت بالا می‌چرخد و محلول به سه دسته تقسیم می‌شود. یکی از آن‌ها پلاسما با پلاکت غلیظ است که در قسمت بالایی قرار می‌گیرد. تکنسین این قسمت را با سرنگ برمی‌دارد و به پزشک پوست و مو می‌دهد.

مرحله چهارم: تزریق پلاکت غلیظ

نهایتاً پزشک متخصص پلاکت غلیظ را به پوست موهایتان تزریق می‌کند. این مرحله معمولاً در سه جلسه درمانی و با فاصله 4 تا 6 هفته‌ای انجام می‌شود تا اثرات فوق‌العاده آن در رشد موی شما مشاهده شود.

مراقبت‌های بعد از پی آر پی مو چگونه است؟

روش انجام پی آر پی مو ساده است، اما اگر به پوست سرتان پلاسما تزریق می‌شود، باید در مراقبت‌های پس از تزریق کوشا باشید تا خطری شما را تهدید نکند و تأثیر درمانی دوچندان شود. نکات مراقبتی که بهتر است پس از تزریق انجام دهید، به شرح زیر است:

دست‌کاری نکردن محل تزریق

احساس سفت‌شدن پوست، خارش، درد کم، کبودی و قرمزی پوست از علائم پس از تزریق هستند. ممکن است بعضی از این علائم را بین 2 تا 5 روز پس از تزریق داشته باشید. بهتر است تا 8 ساعت پس از تزریق، محل موردنظر را با دستتان لمس نکنید.

مصرف آب کافی

اگر به پوست سرتان پلاسما تزریق شده است، باید بدنتان هیدراته بماند تا به بهبودی کامل برسد، بنابراین خوب است تا یک هفته پس از تزریق آب کافی بنوشید.

پرهیز از قراردادن یخ درمحل تزریق

پوست محل پس از تزریق ملتهب می‌شود که این کاملاً طبیعی است و برای طی‌شدن مراحل بهبودی انجام می‌گیرد. قراردادن یخ این التهاب را دچار اختلال می‌کند و سرعت بهبودی را کاهش می‌دهد.

بیشتر بخوانید  سیر تا پیاز گوارش غذا در بدن

مصرف‌نکردن داروهای ضدالتهابی

ممکن است سر یا محل تزریق پس از تمام‌شدن مراحل PRP درد کند. برخی از داروهای مسکن مانند ایبوپروفن ضدالتهابی هستند که مصرف آن پس از تزریق پلاسما به پوست سر مناسب نیست.

مصرف داروهای مسکن یا سایر داروهای ضدالتهابی را با مشورت پزشک مصرف کنید.

دوری از نور مستقیم خورشید

احتمالاً پس از PRP، تورم و کبودی محل تزریق را تجربه کنید که می‌تواند با وزش شدید باد و برخورد مستقیم نور آفتاب شدیدتر شود. باید حداقل به مدت 2 روز از قرارگرفتن در محیط بیرون، اتاق بخار و سونا خودداری کنید.

خودداری از شستن موها

مراقب باشید تا ناحیه تحت درمان مرطوب نشود و موهایتان را چند روز پس از تزریق بشویید.

انتخاب شامپوی مناسب

شامپوهای با pH متعادل برای شما مناسب هستند. حتماً در مورد شامپویی که مصرف می‌کنید، با پزشک معالجتان مشورت کنید.

خودداری از مصرف محصولات آرایشی

حداقل تا 3 روز پس از تزریق، از محصولات آرایشی و مراقبتی پوست و مو استفاده نکنید و در مواردی مانند رنگ‌کردن یا صاف‌کردن موهایتان با پزشک متخصص مشورت کنید.

سخن پایانی

شما در این مقاله با پی آر پی مو آشنا شدید. همچنین از مراحل انجام و مزایا و معایب پی آر پی آشنا شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

آیا پی آر پی مو یک روش دائمی برای درمان ریزش مو است؟

تزریق پلاسمای غنی از پلاکت تأثیر بالایی در تقویت و رشد موهای سرتان دارد. برای مشاهده نتایج این روش درمانی به‌صورت بلندمدت، باید پس از طی‌شدن آخرین مرحله تزریق، هرسال یکبار آن را تکرار کنید.

آیا پی آر پی بهتر از کاشت مو است؟

مقایسه این دو روش درمانی ریزش مو اشتباه است. اگر در سرتان مو دارید و می‌خواهید آن‌ها را تقویت کنید، PRP بهترین گزینه است. اما اگر موهایتان کاملاً ریخته و سرتان کچل است، کاشت مو برای شما مناسب است.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا