پزشکی سلامتمشاوره پزشکی

انواع رایج جراحی های گوش کدامند؟

در ابتدا باید بدانید که جراحی گوش هر گونه تغییر ظاهری یا داخلی گوش است که به زیباسازی یا درمان ناهنجاری های ساختاری گوش کمک می کند. بنابراین می توان انواع رایج جراحی گوش را به دو گروه جراحی زیبایی گوش و جراحی درمان کننده تقسیم کرد. در بحث جراحی درمان کننده، روش جراحی بسته به نوع اختلال متفاوت خواهد بود. برای مثال، ممکن است فردی به دلیل عفونت به جراحی گوش میانی نیاز داشته باشد. در حالی که فرد دیگر برای حذف یک تومور به جراحی گوش، حلق و بینی نیاز پیدا کند.

انواع جراحی گوش برای مقاصد زیبایی نیز برای کاهش سایز گوش یا تغییر شکل آنها انجام می شود. به عنوان مثال، یکی از محبوب ترین عمل های زیبایی گوش، جراحی گوش برجسته است. هر نوع جراحی گوش که هدف زیبایی دارد باید توسط جراحان مجرب و ماهر انجام شود. در غیر این صورت تاثیری در زیبایی فرد ندارد و حتی ممکن است باعث اختلالات شنوایی در فرد شود. در این مقاله به بررسی انواع رایج جراحی گوش می پردازیم.

رایج ‌ترین عمل‌های جراحی گوش کدامند؟

اگرچه برخی از مشکلات و بیماری های گوش با درمان دارویی قابل حل است، اما در بسیاری از موارد حتی بیماری های شدید نیاز به جراحی دارند. به همین منظور در این قسمت قصد داریم تا شما را با بعضی از انواع جراحی گوش به تفصیل آشنا کنیم تا با اطلاعات بیشتر به درمان اقدام کنید.

1. جراحی نوروم آکوستیک

کم شنوایی در یک گوش می تواند علامت هشدار دهنده تومور مغزی باشد. نوروم آکوستیک یک تومور خوش خیم و با رشد آهسته است که معمولاً در بخش تعادلی عصب هشتم جمجمه ای ایجاد می شود. این عصب در ساختار گوش داخلی و در یک کانال استخوانی بسیار باریک قرار دارد. توموری به کوچکی 1 میلی متر در این کانال می تواند به عصب فشار وارد کند و باعث شنیدن صدای زنگ‎مانند یا کاهش شنوایی شود.

بیشتر بخوانید  کلینیک فیزیوتراپی مانا در خیابان مطهری: مجموعه کامل درمان های روز دنیا در حوزه فیزیوتراپی

در حال حاضر، تصویربرداری ام‌آرآی (MRI) دقیق‌ترین راه برای تشخیص تومور آکوستیک است و می‌توان از آن برای نظارت بر رشد تومور و پاسخ به درمان استفاده کرد. اصولا جراحی تومور آکوستیک توسط جراح مغز و اعصاب و جراح گوش آموزش‌دیده انجام می‌شود.

2. جراحی کاشت حلزون برای بهبود قدرت شنوایی

کاشت حلزون یک فناوری تخصصی است که به افراد مبتلا به کم شنوایی امکان شنیدن و درک صداها را می دهد. در واقع سلول های عصبی گوش داخلی (حلزون گوش) را تحریک می کند و سپس سیگنال هایی را از عصب شنوایی به مغز می فرستد. به این ترتیب دیگر نیازی به استفاده از سمعک نیست. هم کودکان و هم بزرگسالان می توانند از آن بهره مند شوند. برای قرار دادن این قسمت ها در گوش داخلی به جراحی نیاز است. از آنجایی که حلزون گوش ارتباط نزدیکی با مایع مغزی نخاعی دارد، در صورت عفونت گوش میانی پس از جراحی، برای پیشگیری از مننژیت باید بلافاصله درمان را شروع کرد.

3. جراحی گوش شکسته

گوش شکسته یا گوش کلمی به تغییر ظاهر گوش در اثر ضربات متعدد اشاره دارد. این عارضه در بین بوکسورها، مبارزان و رزمی کاران رایج است. اساساً برای کاهش خطر آسیب دائمی، درمان سریع با استفاده از جراحی گوش ضروری است. اگر در شش ساعت اول پس از آسیب درمان شود، به احتمال زیاد بدون عارضه بهبود خواهید یافت.

4. جراحی سینوس جلوی گوش

حفره های سینوسی زیر پوست و درست در جلوی گوش خارجی قرار دارند. این حفره‌ها که در بدو تولد وجود دارند، ممکن است دارای ساختاری ساده یا پیچیده باشند و در بافت‌های اطراف گوش منشعب شوند. احتمال ایجاد کیست یا آبسه در این حفره ها وجود دارد که برای جلوگیری از کم شنوایی باید سریعا با جراحی برداشته شوند.

بیشتر بخوانید  جدیدترین دستگاه‌های سم زدایی بدن

5. میرنگوپلاستی

یکی از رایج ترین جراحی های گوش میانی، میرنگوپلاستی نام دارد. در طی این جراحی، سوراخ پرده گوش بیمار ترمیم می شود. توجه داشته باشید که در بیشتر موارد، سوراخ پرده گوش خود به خود در عرض چند هفته بهبود می یابد. اگر این به طور کامل اتفاق نیفتد، جراح ممکن است گزینه های درمانی مختلفی را انجام دهد که یکی از آنها میرنگوپلاستی است.

6. تمپانوپلاستی

یکی دیگر از جراحی های گوش میانی، تمپانوپلاستی نام دارد. ترمیم پارگی پرده گوش هدف نهایی این جراحی است. گاهی اوقات در این جراحی پرده گوش به طور کامل با بافت بدن جایگزین می شود. در عمل تمپانوپلاستی دکتر جراح گوش از بخشی از بدن بیمار، به طور معمول، از کانال گوش، قطعه‌ای بافت بر می‌دارد و از آن برای ترمیم یا تعویض پرده گوش استفاده می‌نماید. تعویض  پرده گوش زمانی توصیه می شود که گوش به شدت آسیب دیده باشد و احتمال ترمیم موفقیت آمیز آن کم باشد. این جراحی یعنی تمپانوپلاستی باعث بهبود شنوایی فرد می شود.

7. اوسیکولوپلاستی

در گوش میانی، سه استخوان کوچک و ظریف وظیفه تقویت و انتقال صدا از گوش خارجی به گوش داخلی را بر عهده دارند. در عمل اوسیکولوپلاستی، پرده گوش بالا زده می‌شود و این استخوان‌ها زیر میکروسکوپ یا آندوسکوپ مشاهده و بررسی می‌شوند. اگر یک استخوانچه گوش میانی کمی آسیب دیده باشد، برداشته می شود و کار تعمیر و بازسازی لازم انجام می شود و دوباره در جای مناسب خود قرار می گیرد. گاهی اوقات آسیب به استخوانچه های گوش میانی به حدی است که استخوان قابل ترمیم و بازسازی نیست. در چنین مواردی ممکن است استخوان آسیب دیده برداشته شود و استخوان مصنوعی (پروتز  استخوانچه گوش میانی) جای آن قرار گیرد.

بیشتر بخوانید  رژیم لاغری اصولی و بی ضرر چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟ + چگونه لاغر شدن ما را به پوکی استخوان مبتلا می کند؟

8. استاپدکتومی

یکی از استخوان‌های ریز و ظریف موجود در گوش میانی، استیپیس نام دارد.این استخوانچه مانند دو استخوان دیگر گوش میانی نقش مهمی در انتقال امواج صوتی از گوش خارجی به گوش داخلی دارد. گاهی این استخوان به درستی رشد نکرده یا به خوبی تکامل نیافته یا گاهی بافت آن یا بافت اطراف آن به گونه ای آسیب دیده است که امکان هر گونه حرکت موثر را از این استخوانچه سلب نموده است. به این ترتیب، استخوانچه استیپیس نمی تواند تحرک لازم برای شنوایی مناسب را داشته باشد و ممکن است فرد دچار کم شنوایی یا ناشنوایی شود. در طی استاپدکتومی، یکی از رایج ترین جراحی های گوش میانی، این استخوان ترمیم یا با پروتز جایگزین می شود.

اهداف جراحی گوش

انواع جراحی گوش را می توان با هدف ترمیم و درمان اختلالات و ناهنجاری ها یا تغییر شکل و زیبایی گوش انجام داد. برخی از انواع جراحی گوش که برای اهداف درمانی انجام می شود عبارتند از:

  • جراحی گوش برای رفع عفونت مزمن
  • جراحی تومور گوش داخلی
  • جراحی گوش میانی برای ترمیم استخوان های این ناحیه
  • جراحی گوش برای رفع فلج عصب صورت
  • جراحی نوروم آکوستیک
  • جراحی گوش برای کاشت حلزون
  • جراحی گوش داخلی برای رفع علت سرگیجه
  • جراحی اختلالات مادر زادی گوش
  • و…

امروزه جراحی گوش برای زیبایی نیز رایج شده است. در این عمل بنا به درخواست بیمار، دکتر گوش غضروف و بافت نرم گوش را تغییر می دهد. اساساً این بافت ها به روش های جدیدی به یکدیگر متصل می شوند و شکل گوش را تغییر می دهند. البته در کنار انواع جراحی های غیر ضروری گوش، انجام برخی جراحی های زیبایی به نام متناسب کردن قسمت های سر و صورت کمک می کند. از جمله مشکلات ظاهری که با جراحی گوش قابل حل است می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بهبود وضعیت گوش های برجسته
  • کوچک کردن گوش های خیلی بزرگ
  • قرینه کردن ظاهر گوش ها
  • بازسازی گوش های آسیب دیده در اثر تصادف
  • ایجاد تعادل بین اندازه و شکل گوش ها با اجزای صورت
  • از بین بردن چروک های اضافی بر روی لبه گوش
  • و…
بیشتر بخوانید  تزریق چربی به سینه چیست و چگونه انجام می شود؟ + بررسی عوارض تزريق چربي به سينه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا