پزشکی سلامتزیبایی - آرایشیمشاوره پزشکی

راهکار فوق‌العاده برای از بین بردن لکه‌های قهوه‌ای روی پوست

ایجاد لکه‌های قهوه ای روی پوست که به آن هیپرپیگمانتاسیون هم می‌گویند، به‌دلیل تولید بیش از حد ملانین رخ می‌دهد. ملانین در شکل‌گیری رنگ چشم‌ها، پوست و مو نقش دارد.لکه‌های تیره‌ی روی پوست ممکن است در هر زمانی ایجاد شوند، اما بیشتر در میانسالی ظاهر می‌شوند. آن‌ها در اثر مواجهه با نور خورشید یا اشعه‌ی ماوراء بنفش (UV) مصنوعی که در تخت‌های برنزه کننده استفاده می‌شود، به وجود می‌آیند. به همین دلیل، این لکه‌‌ها غالبا روی صورت یا سایر مناطقی دیده می‌شوند که در معرض نور خورشید هستند.لکه‌های قهوه ای روی پوست پا، دست، صورت و… معمولا نگران کننده نیستند و نیازی به درمان ندارند. با این حال، ممکن است به‌دلیل تاثیری که روی ظاهر شما می‌گذارند، بخواهید آن‌ها را از بین ببرید. 


فهرست مطالب


شایع‌ترین علائم لکه‌های پوستی چیست؟

لکه‌های تیره‌ی روی پوست می‌توانند از قهوه‌ای روشن تا قهوه‌ای تیره متغیر باشند. آن‌ها از نظر اندازه هم متفاوت هستند و ممکن است در هر قسمتی از بدن ایجاد شوند، اما معمولا در مناطقی به وجود می‌آیند که بیشتر در معرض نور خورشید قرار دارند. لکه‌های قهوه‌ای در مناطق زیر شایع‌تر هستند:

  • پشت دست‌ها
  • صورت
  • کمر
  • شانه‌ها
  • بازوها

لکه‌های قهوه ای روی پوست دست و سایر نقاط بدن مسطح، بیضی شکل و کوچک هستند. اما گاهی اوقات، چند لکه کنار هم قرار می‌گیرند و رنگ مناطق بزرگ‌تری از پوست را تغییر می‌دهند.لکه‌های پوستی غالبا بی‌ضرر هستند؛ با این حال، در بعضی موارد ممکن است سرطانی باشند. به همین دلیل مهم است که در صورت مشاهده‌ی علائم جدید یا غیرعادی با پزشک مشورت کنید.

علت لکه های قهوه ای روی پوست بدن چیست؟

دلایل مختلفی برای ایجاد لکه های قهوه ای روی پوست شکم و سایر نقاط بدن وجود دارد که در ادامه‌ی مطلب به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

راهکار فوق‌العاده برای از بین بردن لکه‌های قهوه‌ای روی پوست

۱- نور خورشید

آفتاب و سولاریوم، مهم‌ترین عامل ایجادکننده‌ی لکه های قهوه ای روی پوست هستند. به همین دلیل، این لکه‌ها در بخش‌هایی از بدن که اغلب در معرض نور خورشید قرار می‌گیرند (مانند صورت، دست‌ها یا بازوها)، شیوع بیشتری دارند.هیپرپیگمانتاسیون غالبا در دوران میانسالی اتفاق می‌افتد، یعنی زمانی که پوست شما شروع به نشان دادن عواقب قرار گرفتن در معرض نور خورشید می‌کند. این امر به‌ویژه زمانی صادق است که در دوران جوانی به‌طور مداوم از ضدآفتاب استفاده نکرده باشید. افرادی که مو یا پوست روشن دارند و آفتاب‌سوختگی‌های زیاد یا شدید داشته‌اند، بیشتر از دیگران در معرض خطر این مشکل هستند.

۲- تغییرات هورمونی

ملاسما یک بیماری پوستی است که به ایجاد لکه‌های کوچک روی پوست منجر می‌شود. این عارضه در زنان، به‌خصوص در دوران بارداری، شایع‌تر است. به گفته‌ی آکادمی پوست آمریکا، هورمون‌ها ممکن است تشکیل ملاسما را تحریک کنند.

۳- عوارض داروها

بعضی از داروها باعث ایجاد لکه‌های تیره می‌شوند، چون رنگدانه‌های پوست را افزایش می‌دهند یا پوست را نسبت به نور خورشید حساس‌تر می‌کنند. از این داروها می‌توان به داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs)، آنتی‌بیوتیک تتراسایکلین، داروهای سایکوتروپیک (درمان اختلالات روانی)، فنی‌توئین (داروی ضدتشنج) و آمیودارون (درمان نامنظم بودن ضربان قلب) اشاره کرد.

۴- التهاب

لکه های قهوه ای روی پوست می‌توانند پس از یک دوره التهاب ایجاد شوند. التهاب ممکن است به‌دلایل مختلفی رخ دهد، از جمله: اگزما، پسوریازیس، عفونت، واکنش آلرژیک و آکنه

۵- التیام زخم

گاهی اوقات، لکه‌های تیره‌ پس از بهبود نیش حشرات، سوختگی یا بریدگی روی پوست باقی می‌مانند. این لکه‌ها ممکن است با گذشت زمان محو شوند.

۶-تحریک پوست

در بعضی از افراد، محصولات آرایشی-بهداشتی مرتبط با پوست یا مو می‌توانند پوست را تحریک کنند و باعث ایجاد لکه‌های تیره شوند.

۷- دیابت و سایر بیماری‌ها

دیابت هم می‌تواند در تیره شدن پوست نقش داشته باشد. مشکلات مرتبط با دیابت، از جمله آکانتوزیس نیگریکانس، باعث تیره و ضخیم شدن بعضی از قسمت‌های پوست می‌شوند. بعضی از افراد ممکن است لکه‌های تیره‌ی ناشی از این بیماری را با لکه‌های مرتبط با افزایش سن اشتباه بگیرند.بیماری‌های دیگری هم وجود دارند که می‌توانند باعث ایجاد لکه‌ های قهوه ای روی پوست شوند، مثل: بیماری کبدی، بیماری آدیسون، هموکروماتوز و تومورهای هیپوفیز.

چگونه لکه های قهوه ای روی پوست را از بین ببریم؟

انتخاب بهترین گزینه‌ی درمانی به علت بروز لکه، اندازه‌ی آن و ناحیه‌ای از بدن که تحت تاثیر قرار داده است، بستگی دارد. بعضی از لکه‌های تیره، از جمله لکه‌های ناشی از آکنه، ممکن است به‌مرور زمان خودبه‌خود محو شوند. بعضی از آن‌ها را هم می‌توان با درمان‌های موضعی از بین برد، اما غالبا به چند ماه زمان نیاز است. راه‌کارهای تخصصی‌تر مثل کرایوسرجری، لیزر درمانی و لایه‌برداری شیمیایی معمولا می‌توانند لکه‌های تیره را به‌طور کامل از بین ببرند، اما ممکن است برای افرادی که پوست حساس دارند گزینه‌‌ی مناسبی نباشند.

بیشتر بخوانید  ایمپلنت دندان، لبخندی به زیبایی الماس

روش‌های پزشکی

متخصص پوست ممکن است یکی از روش‌های زیر را برای درمان لکه های قهوه ای صورت و سایر نواحی بدن توصیه کند:

  1. لیزردرمانی؛ در این روش، نور ملانین را هدف قرار می‌دهد و لکه‌های تیره را از بین می‌برد. عوارض لیزردرمانی شامل کبودی، تورم، قرمزی، اسکار (جای زخم)، عفونت و تغییر بافت پوست است.
  2. میکرودرم ابریژن؛ متخصص پوست از دستگاه‌ی خاصی که دارای سطح ساینده است برای برداشتن لایه‌ی بیرونی پوست استفاده می‌کند. این روش درمانی باعث شکل‌گیری کلاژن جدید می‌شود که این ممکن است به کاهش لکه‌ها کمک کند. بعد از میکرودرم احتمالا پوست برای مدتی صورتی رنگ است، اما به‌طور کلی این تکنیک کم‌خطر تلقی می‌شود.
  3. لایه‌برداری شیمیایی؛ سطح پوست با استفاده از یک محلول لایه‌برداری می‌شود تا به‌تدریج لکه‌های قهوه ای از بین بروند. تحریک پوست از عوارض احتمالی لایه‌برداری شیمیایی است.
  4. کرایوسرجری؛ کرایوسرجری لکه‌های ناشی از افزایش سن را با انجماد از بین می‌برد. از خطرات احتمالی می‌توان به سفید شدن دائمی مناطق تحت درمان اشاره کرد.
  5. کرم‌های روشن‌کننده‌ی پوست (نیازمند نسخه)؛ هیدروکینون که ماده‌ی فعال در کرم‌های روشن کننده است، به‌تدریج با کاهش تولید ملانین باعث کم‌رنگ شدن لکه‌ های قهوه ای روی پوست می‌شود. استفاده‌ی طولانی‌مدت از محصولات حاوی این ماده خطرناک بوده و ممکن است در غلظت‌های بالا احتمال ابتلا به سرطان را افزایش دهد. به همین دلیل، سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA)، غلظت هیدروکینون را به ۳ تا ۴ درصد در محصولات تجویزی و ۲ درصد در محصولات بدون نسخه (OTC) محدود کرده است.

این روزها، فرم تزریقی محصولات روشن‌کننده‌ی پوست در دسترس است، اما سازمان غذا و داروی آمریکا آن‌ها را توصیه نمی‌کند. چرا که شواهد کافی درباره‌ی عملکرد و خطرات این محصولات وجود ندارد.

راهکارهای خانگی

علاوه بر روش‌های پزشکی و داروهای تجویزی، ممکن است روش‌های خانگی زیر هم در از بین بردن لکه های قهوه ای و مراقبت پوست موثر باشند:

  1. کرم‌های بدون نسخه؛ کرم‌های بدون نسخه که حاوی رتینول، آلفا هیدروکسی اسید و… هستند و انواع کرم ضد لک، در مقایسه با داروهای تجویزی قدرت کمتری دارند. عوارض جانبی (از جمله قرمزی، تورم و تحریک پوست) می‌تواند با هر داروی موضعی رخ دهد. محصولات روشن‌کننده‌ معمولا پوست را در برابر اشعه‌ی ماوراء بنفش خورشید بسیار حساس می‌کنند. بنابراین، استفاده‌ی مداوم از کرم ضد‌آفتاب با SPF مناسب در طول درمان ضروری است.
  2. درمان‌های طبیعی؛ محصولات حاوی مواد طبیعی ممکن است در از بین بردن لکه‌های پوستی موثر باشند. به گفته‌ی محققان، نیاسینامید (ویتامین B3)، سویا و عصاره‌ی شیرین بیان می‌توانند به درمان لکه‌های تیره‌ی روی پوست کمک کنند. استفاده از ژل آلوئه‌ورا هم می‌تواند ملاسما را در دوران بارداری کاهش دهد.
  3. محصولات آرایشی؛ با لوازم آرایش نمی‌توان لکه های قهوه ای روی پوست را روشن کرد، اما ممکن است کانسیلر به پوشاندن لکه‌ها کمک کند.

بعضی از درمان‌های خانگی ممکن است موثر نباشند یا حتی عارضه ایجاد کنند. به‌عنوان مثال، می‌توان به لیموترش و سرکه‌ی سیب اشاره کرد که هیچ مدرکی برای اثربخش بودن آن‌ها وجود ندارد. در بعضی موارد، درمان‌های اثبات نشده مشکلات پوستی را تشدید می‌کنند. به همین دلیل، متخصصان استفاده از آب لیموترش یا اسکراب‌های ساینده را توصیه نمی‌کنند؛ چون می‌توانند لکه‌های تیره را بدتر کنند.بعضی از محصولات روشن‌کننده‌ی پوست بیشتر از اینکه مفید باشند، مضرند. بسیاری از آن‌ها حاوی موادی هستند که می‌توانند به پوست یا سلامت کلی آسیب برسانند، مانند جیوه یا استروئید. استفاده از این محصولات به‌مرور زمان باعث ایجاد جوش و بثورات پوستی می‌شود و پوست را شکننده می‌کند که در این صورت شما را نیازمند به محصولات مراقبتی دیگر مانند کرم و ژل ضد جوش می‌کند.

راهکار فوق‌العاده برای از بین بردن لکه‌های قهوه‌ای روی پوست

لکه های قهوه ای روی پوست دست نشانه چیست؟

لک های قهوه ای پوست یا هایپرپیگمانتاسیون‌ها زمانی ایجاد می‌شوند که بعضی از نواحی پوست، ملانین بیشتری نسبت به حالت معمول تولید می‌کنند. لک های قهوه ای پوست بسته به رنگ پوست فرد از قهوه‌ای روشن تا قهوه‌ای تیره متغیر است، به‌هیچ‌عنوان دردناک نیستند و می‌توانند اندازه‌های متفاوتی داشته ‌باشند. این لک‌ها معمولاً در پشت دست‌ها، صورت و شانه‌ها که بیشتر در معرض تابش نور خورشید هستند نمایان می‌شوند. این لکه‌ها به خودی خود خطرآفرین نیستند؛ اما ممکن است از لحاظ ظاهری و زیبایی برای برخی افراد ناخوشایند باشند. حتی ممکن است اندازه‌شان به سرعت در حال افزایش باشد. بهترین راه برای پیشگیری و مشخص شدن علت این لکه‌ها، مراجعه به پزشک متخصص پوست است.

بیشتر بخوانید  همه چیز درباره‌ی سیکل قاعدگی + فاصله بین دو پریود چند روز است؟

چگونه لکه های قهوه ای روی دست را از بین ببریم؟

1- استفاده از لایه‌بردارهای شیمیایی

افراد می‌توانند با کمک متخصص یا تکنسین‌های پوست از لایه‌بردارهای شیمیایی برای رفع لکه های پوستی روی دست خود استفاده کنند. اگر تا کنون از لایه بردار‌های شیمیایی استفاده نکرده اید، این لایه برداری‌ها با قرار دادن یک ماده شیمیایی بر روی پوست آغاز می‌شوند، ماده ای که به صورت کنترل شده موجب تخریب قسمتی یا بخش بزرگی از لایه روپوست (اپیدرم) می‌شود. با این لایه برداری ، لایه دوم یا میان پوست آسیبی نمی‌بیند و در نتیجه این فرآیند، ضایعات سطحی برداشته یا حذف می‌شوند. این عمل باعث می‌شود، پوست و بافت‌های برداشته شده بازسازی شوند. لایه برداری‌ها از روش‌های شناخته شده برای درمان لک و ( ملاسما ) هستند. به طور معمول، لایه برداری‌های شیمیایی عملکرد مناسبی دارند؛ زیرا با ایجاد سوختگی‌های شیمیایی هدایت شده، موجب حذف ملانین‌های (نوعی رنگ دانه) اضافی و در نتیجه از بین رفتن لکه های قهوه ای روی پوست می‌شوند.

2- درمان لکه های قهوه ای روی دست با لیزر

اگر لایه برداری‌های شیمیایی برای فرد مناسب نباشند یا فرد به دنبال درمان‌های دیگری باشد، استفاده از لیزر برای وی پیشنهاد می‌شود. از آنجایی که بعضی بیماری‌های ایجاد کننده هایپرپیگمنتیشن (تغییر رنگ شدید) در نزدیکی سطح پوست قرار دارند و بعضی دیگر در لایه‌های عمیق تر پوست جای دارند، انتخاب روش لیزردرمانی مناسب با توجه به مشکل فرد اهمیت زیادی دارد. این موضوع به درمان کامل و مناسب آثار پوستی کمک زیادی می‌کند.

راهکار فوق‌العاده برای از بین بردن لکه‌های قهوه‌ای روی پوست

3-کرم ضد لک پشت دست

بیشتر کرم‌هایی که برای رفع لکه های قهوه ای روی پوست تجویز می‌شوند، معمولاً حاوی هیدروکینون هستند. هیدروکینون ماده ای است که به روشن تر شدن و محو کردن لکه‌های تیره با کاهش تولید ملانین در بدن کمک می‌کند و به لکه‌های تیره امکان می‌دهد تا به تدریج محو شوند تا بدین ترتیب انطباق لازم با رنگ پوست طبیعی فرد ایجاد گردد. کرم‌های حاوی مواد سفید کننده تجویزی (کرم‌هایی که با نسخه قابل تهیه هستند) حاوی مقادیر بسیار بیشتری از هیدروکینون (تقریباً دو برابر) نسبت به داروهای بدون نسخه هستند. در مواردی که مقاومت لک پوستی بیشتر است، درصد هیدروکینون می‌تواند افزایش پیدا کند و ترتینوئین یا کوجیک اسید نیز به ترکیب دارو اضافه شوند تا در نتیجه تأثیر بهتری بر روی بدن فرد داشته باشند.

عوامل بروز لکه‌های پوستی کدامند؟

برای اینکه ریشه اصلی این عارضه را شناسایی کنید، ابتدا لازم است نوع پوست خود را بهتر بشناسید. اما در بحث عوامل ایجاد لکه‌های پوستی، چند علت زیر نقش اصلی را بر عهده دارند:

1- ژنتیک

آکنه در بعضی افراد ریشه ژنتیکی دارد. همچنین بر طبق تحقیقات انجام گرفته شده، بعضی از بیماری‌های وراثتی می‌تواند باعث ایجاد لکه‌های پوستی شود. این بیماری‌ها عبارتند از:

  • بیماری داریر؛ که لکه‌هایی همانند زگیل روی پوست ایجاد می‌کنند . عارضه‌های ایجاد شده توسط این بیماری چرب و بدبو بوده و لمس آن‌ها دردناک است.
  • بیماری فابری؛ این یک اختلال ارثی است، که در واقع نوعی جهش ژنی محسوب می‌شود. گروه‌های کوچک لکه‌های تیره و قرمز رنگ یکی از علائم این بیماری است.
  • گانگلیوزیدوز بزرگسالان نوع  این یک بیماری نادر و ارثی است که باعث ایجاد لکه‌های غیر سرطانی در پایین تنه می‌شود.

2- ویروس‌ها

برخی از لکه‌های پوستی مانند زخم‌های سرد، توسط ویروس‌هایی مانند HSV 1 ایجاد می‌شوند. همچنین ویروس واریسلا زوستر (VZV) باعث ایجاد عارضه‌ای مثل آبله مرغان می‌شود.

3-عفونت‌ها

انواع خاصی از عفونت‌های پوستی می‌توانند باعث ایجاد لکه‌های پوستی شوند. این موارد شامل مالاسزیا فولیکولیت (آکنه قارچی) و یا عفونت در فولیکول‌های مو است. این وضعیت در اثر رشد بیش از حد مخمر ایجاد شده و باعث بروز جوش‌های چرکی می‌شود. روغن تراپی به وسیله روغن درخت چای یک روش رایج در درمان عارضه‌های پوستی با ریشه عفونی است. این محصول طبیعی خاصیت ضدعفونی داشته و در کاهش التهاب‌های پوستی تأثیرگذار است.

4- قرارگیری در معرض نور خورشید

قرار گرفتن بیش از حد در معرض اشعه فرا‌بنفش مضر خورشید می‌تواند باعث بروز سرطان پوست، هایپرپیگمنتیشن و سایر عوارض پوستی شود. روشی که در درمان عارضه‌های پوستی ناشی از نور خورشید مؤثر است، استفاده از روغن تقویت پوست خشک زیما می‌باشد. این محصول از ۱۵ گیاه طبیعی به دست آمده و علاج پوست خشک و آسیب‌دیده است.

5-رژیم غذایی

هر آنچه می‌خورید بر روی پوست شما تأثیر می‌گذارد. آلرژی غذایی و درماتیت تماسی، مصرف محصولات لبنی مانند شیر بدون چربی و رژیم‌های غذایی حاوی قند و کربوهیدرات‌ها لکه‌هایی را بر روی پوست ایجاد می‌کند.

بیشتر بخوانید  چاقی یکی از عوامل سندروم تخمدان پلی کیستیک

6- منافذ مسدود شده

چربی اضافی می‌تواند با سلول‌های مرده پوست، آلودگی و باکتری‌ها ترکیب شده و منجر به مسدود شدن منافذ و ایجاد انواع جوش و لکه بر روی پوست شود. علل اصلی این اتفاق عبارتند از:

  • تغییرات هورمونی
  • محصولات آرایشی، ضد آفتاب یا مرطوب کننده‌ها
  • آلاینده‌های موجود در هوا و دود ماشین

تکنیکی که در این زمینه به شما کمک می‌کند، روغن تراپی با روغن تقویت پوست چرب زیما است. این محصول که از دوازده گیاه مختلف استخراج می‌شود، تعادلی بین آب و چربی زیر پوست ایجاد می‌کند.

7-داروها

برخی از داروها باعث ایجاد آکنه می‌شوند. این داروها عبارتند از:

  • کورتیکواستروئیدها
  • استروئیدهای آندروژنی
  • لیتیوم

8-بیماری دیابت

یکی از عوارض مرتبط با دیابت شامل آکانتوز نیگریکانس است که باعث تیره شدن پوست، مخملی شدن پوست و لکه‌های روی ساق پا یا درموپاتی دیابتی می‌شود. گاهی اوقات این عارضه با لکه‌های پیری اشتباه گرفته می‌شود.

9-تحریک‌پذیری پوست

تحریک پوست بوسیله محصولات آرایشی پوست یا مو می‌توانند باعث ایجاد لکه‌های تیره شوند.

10- زخم و جراحت

گاهی بعد از بهود زخم یا جراحت، لکه‌ای تیره از آن به جای می‌ماند.

11- کک و مک کودکی

داشتن کک و مک از کودکی به معنای تیره شدن پوست در معرض آفتاب و گرما و محو شدن در زمستان است. کک و مک به خودی خود دلیلی برای نگرانی نیست، مگر اینکه با مورد دیگری همراه باشد.

12-عارضه ملاسما

این وضعیت که با لکه‌های تیره نامنظم مشخص می‌شود، در زنان شایع‌تر است و ممکن است در دهه 20 و 30 سالگی ظاهر شود. این لکه‌ها اغلب در اثر قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید ایجاد می‌شوند و با تغییرات در سطوح هورمونی مرتبط با داروهای ضد بارداری، بارداری یا هورمون درمانی پس از یائسگی؛ تشدید می‌شوند. سطوح پایین هورمون تیروئید نیز ممکن است در این عارضه نقش داشته باشد. ملاسما می‌تواند افراد با انواع پوست خشک و چرب را تحت تاثیر قرار دهد و با قرار گرفتن در معرض نور خورشید تیره‌تر شود. این عارضه همچنین ممکن است در طول یائسگی با کاهش سطح استروژن و پروژسترون ناپدید شود.

13- لکه‌های کبدی

این عارضه به شکل لکه‌های نامنظم، بزرگتر از کک و مک و دارای رنگ قهوه‌ای ملایم تا تیره بروز پیدا می‌کند. عامل این عارضه نیز قرار گرفتن در معرض نور خورشید است.

روش‌های تشخیص انواع لکه‌های پوستی

یکی از بهترین روش‌های تشخیص نوع لکه‌های پوستی، رنگ و ویژگی‌های ظاهری آن است. به این ترتیب:

  • لکه‌های قرمز: بسیاری از لکه‌های روی پوست قرمز هستند. این رنگ لکه ممکن است نشانه روزاسه، واکنش‌های آلرژیک، موهای زیرپوستی یا زخم‌های سرد باشند.
  • لکه‌های قهوه‌ای: ملانوم بدخیم، نشانه‌های مادرزادی و اختلال رنگدانه و بیماری ملاسما باعث ایجاد لکه‌های قهوه‌ای مایل به خاکستری می‌شود.
  • لکه‌های سیاه: ملانوم بدخیم به صورت لکه‌هایی به رنگ تیره ظاهر می‌شود. جوش‌های سرسیاه گاهی توسط هاله‌ای از رنگ قرمز احاطه شده یا به صورت نقاط برجسته سیاه رنگ ظاهر می‌شود.
  • لکه‌های سفید: جوش‌های سر سفید و انواع خاصی از عفونت‌های قارچی به صورت لکه‌های سفید ظاهر می‌شوند.

انواع لکه‌های پوستی کدامند؟

1- آکنه

آکنه یکی از شایع‌ترین لکه‌های پوستی است، که به صورت جوش‌های سرسیاه یا سرسفید ظاهر می‌شود. این عارضه به دلیل مسدود شدن فولیکول‌های مو توسط چربی، جذب باکتری و آلودگی‌های محیطی، تغییرات هورمونی و استرس ایجاد می‌شود. این عارضه لکه و تیرگی‌هایی را بر روی پوست باقی می‌گذارد.

راهکار فوق‌العاده برای از بین بردن لکه‌های قهوه‌ای روی پوست

2-اسکار

اسکار پوستی زمانی اتفاق می‌افتد که لایه درم آسیب ببیند. درم، لایه عمیقی از پوست است که رگ‌های خونی کوچک (مویرگ‌ها)، غدد عرق، فولیکول‌های مو و عصب‌ در آن قرار دارند. هر چیزی که باعث باز شدن پوست شود، می‌تواند منجر به ایجاد اسکار شود. زخم، بریدگی یا جوش‌های برجسته از جمله علل ایجاد این عارضه پوستی هستند. در این خصوص در مقاله بهترین روش های از بین بردن جای جوش بیشتر بخوانید.

3-لکه‌های پیری

این عارضه که با عنوان لکه‌های کبدی شناخته می‌شود، لکه‌های کوچک و تیره رنگی هستند که در هر ناحیه‌ای از بدن که در معرض آفتاب است، ایجاد می‌شوند. این عارضه بیشتر در افراد بالای پنجاه سال دیده می‌شوند. لکه‌های پیری نوعی هایپرپیگمنتیشن نیز به حساب می‌آیند.

4-لکه‌های پوستی مادرزادی

بعضی از لکه‌های پوستی در بدو تولد یا اندکی پس از آن بر روی پوست بروز می‌کنند. این لکه‌ها از نظر شکل، اندازه، الگو و رنگ ممکن است متفاوت باشند. خال‌ها و لکه‌های تیره که در میان مردم با عنوان ماه‌گرفتگی شناخته می‌شود، از انواع لکه‌های مادرزادی هستند.

5-پاپول

پاپول‌ها ضایعات پوستی کوچکی هستند، که انواع مختلفی دارند. قطر این عارضه‌ها معمولاً حدود 1 سانتی متر است. رنگ آن‌ها نیز از صورتی گرفته تا قهوه‌ای متفاوت است. پاپول‌ها می‌توانند به صورت جداگانه و دانه‌ای یا خوشه‌ای بر روی پوست ظاهر شوند.

بیشتر بخوانید  سم زدایی کامل بدن چیست؟

انواع پاپول‌ها عبارتند از؛ بثورات آبله‌ مرغان، اگزما، درماتیت، زونا  و پسوریازیس.

6-ندول‌

ندول‌ها مجموعه‌ای از بافت‌های ناخوشایند هستند که از پاپول‌ها بزرگتر بوده و قطر آن‌ها به یک تا دو سانتی‌متر می‌رسد. ندول‌ها در هر سطحی از پوست ظاهر می‌شوند. رنگ این عارضه ممکن است به رنگ گوشت یا متمایل به قرمز ‌باشد. اسکین تگ و زگیل پوستی نمونه‌هایی از ندول هستند.

7-پوسچول

این عارضه شامل جوش‌های برجسته و پر از مایعی است که با عنوان جوش‌های چرکی شناخته می‌شوند. جوش‌های سر سفید و تاول‌های آبله ‌مرغان از انواع پوسچول هستند. بیماری پوستی که باعث ایجاد این عارضه می‌شود عبارتند از گال و روزاسه که بیماری شایع پوستی با تاول‌ها و رگه‌های خونی قابل مشاهده است.

8-موی زیرپوستی

تکنیک‌های از بین بردن مو مانند موچین یا اپیلاسیون، گاهی اوقات مو را در پوست گرفتار می‌کند. این اتفاق باعث ایجاد برجستگی‌های قرمز بر سطح پوست می‌شود. افرادی که موهای فر دارند بیشتر از موهای صاف مستعد این عارضه هستند.موهای زیرپوستی همچنین به کیست‌های بزرگ و پر شده از مایعاتی تبدیل می‌شوند، که قرمز، زرد یا سفید هستند. لمس کردن این جوش‌ها بسیار ناراحت کننده و دردناک است.

9-ملاسما

ملاسما عارضه‌ای شایع در دوران بارداری است. این عارضه در بیشتر مواقع ریشه هورمونی دارد. یکی دیگر از دلایل بروز ملاسما قرار گرفتن در معرض آفتاب است.

10-کیست پوستی

چندین نوع مختلف کیست پوستی وجود دارد. رایج‌ترین انواع این عارضه عبارتند از؛ کیست های اپیدرموئید، گانگلیون و چربی. کیست‌ها در واقع غده‌های خوش‌خیم هستند، که حاوی مایع خاصی است. این عارضه ممکن است به صورت برجستگی‌هایی با اندازه‌های مختلف در رو یا زیر پوست ظاهر شوند. این عارضه در اغلب موارد شکل گردی دارند

11- زخم‌های سرد

ویروس هرپس سیمپلکس نوع  HSV 1 باعث ایجاد زخم‌های سرد می‌شود. این عارضه به صورت تاول‌های پر از مایعی هستند که در دهان یا ناحیه اطراف آن بروز پیدا می‌کنند. احساس خارش یا سوزن سوزن شدن از جمله عوارض زخم‌های سرد است. تاول‌ها در این بیماری پوستی بعد از مدتی سر باز کرده و به صورت پوسته‌های زرد و قرمز درمی‌آید

12- هایپرپیگمنتیشن

تولید بیش از حد ملانین می‌تواند باعث ایجاد عارضه پوستی به شکل لکه‌های تیره شود. دلایل هایپرپیگمنتیشن عبارتند از:

  • قرار گرفتن در معرض نور خورشید
  • اسکار
  • آکنه
  • تغییرات هورمونی
  • بارداری

بهترین درمان برای لکه‌های پوستی کدامند؟

درمان لکه‌های پوستی باید با توجه به علل ایجاد آن انجام شود. اگر با هر روش درمانی لکه شما بدتر شد، استفاده از آن را متوقف کنید و با پزشک خود مشورت کنید. اما به طور معمول استفاده از روش‌های زیر در درمان انواع لکه‌های پوستی تأثیرگذار است:

روغن تراپی

انواع روغن‌های گیاهی در درمان لکه‌های پوستی با منشأ غیر وراثتی مؤثرند. این فرآیند نیازمند پیگیری و پشتکار زیاد است، اما در عوض یک روش کاملاً طبیعی و بی‌ضرر محسوب می‌شود. ما هر آنچه که شما نیاز است در این مورد بدانید را در مقاله دیگری با عنوان «روغن تراپی پوست» شرح داده‌ایم.

راه‌حل‌های طبیعی

لکه‌هایی که به دلیل بیماری‌های زمینه‌ای ایجاد نمی‌شوند، با روش‌های خانگی قابل درمان هستند. آلوئه‌ورا و سرکه سیب از جمله این درمان‌ها است.

عادات بهداشتی خوب

تمیز کردن منظم صورت، بدن و مو به از بین بردن چربی، آلودگی و باکتری‌های اضافی پوست کمک می‌کند.

داروی آکنه

بسیاری از محصولات OTC وجود دارد، که می‌تواند به کاهش یا رفع جوش‌ها، جوش‌های سر سفید و سرسیاه کمک کند. قبل از یافتن بهترین روش درمانی باید  چندین مورد را تست کنید. این موارد شامل اسکراب صورت و ژل‌های موضعی است. اگر آکنه شما به محلول‌های OTC پاسخ نمی‌دهد، پزشک آنتی بیوتیک خوراکی یا داروی موضعی دیگری تجویز می‌کند.

اسید سالیسیلیک

محصولات حاوی سالیسیلیک اسید وضعیت منافذ پوست را بهبود می‌دهند

کرم هیدروکورتیزون

کرم‌های موضعی، واکنش‌های آلرژیک و تحریکات پوستی را کاهش می‌دهند. همچنین ممکن است برای کاهش موهای زیرپوستی مفید باشند.

ضد آفتاب

کرم‌های ضد آفتاب، عینک و کلاه‌ از پوست در مقابل اشعه UVA و UVB محافظت می‌کنند.

درمان‌های خانگی برای لکه‌های پوستی

بعضی از محصولات طبیعی خانگی می‌تواند در کمرنگ شدن لکه‌های پوستی نقش داشته باشد. با این وجود نمی‌توان از این محصولات انتظار معجزه داشت. اما موثرترین درمان‌های خانگی برای لکه‌های پوستی عبارتند از:

آب گوجه

این ماده حاوی عنصری به نام لیکوپن است. لیکوپن می‌تواند از تیرگی لکه‌های پوستی بکاهد. برای استفاده از این ماده می‌توانید هر روز 15 دقیقه صورتتان را با آب گوجه ماساژ دهید.

آب لیمو

این ماده قدرت زیادی در برطرف کردن لکه‌ها دارد. شما می‌توانید یک لیمو ترش را از وسط نصف کرده و با همان صورت خود را ماساژ دهید. بعد از 10 دقیقه ماساژ صورت با لیمو، صورتتان را با آب سرد بشویید.

بیشتر بخوانید  آیا بلفاروپلاستی برای من مناسب است؟!

چای سبز

پلی‌فنول یکی از ترکیبات چای سبز و دارای خواص آنتی‌اکسیدانی و ضدالتهابی است. این ماده با برطرف کردن التهابات، رنگ پوست را روشن می‌کند. برای اینکه بتوانید از خواص این ماده استفاده کنید، باید ابتدا چای سبز را 3 تا 4 دقیقه در آب جوش بجوشانید. سپس با استفاده از پنبه عصاره چای سبز را روی صورت خود ماساژ دهید.

علت ایجاد لکه‌ های قهوه‌ ای روی پوست شکم

پزشکان معمولا علت ایجاد لکه‌ های قهوه‌ ای روی پوست شکم را با توجه به ظاهر آن‌ها تشخیص می‌دهد؛ آن‌ها برای تشخیص، از نور ماورای بنفش استفاده کرده و ناحیه‌ای از پوست شما که لکه قهوه‌ای روی آن ظاهر شده است را در زیر میکروسکوپ بررسی می‌کنند. این لکه‌های قهوه‌ ای معمولا به دو دلیلی که در زیر آورده شده، ایجاد می‌شوند.

  1. ممکن است لکه‌ها قارچی باشد.
  2. ممکن است در اثر تغییر در رنگ‌دانه‌های موجود در لایه‌های فوقانی پوست که به عنوان لکه‌های کبدی یا پیری شناخته می‌شوند، ایجاد شوند.

لکه‌ های قارچی روی پوست شکم

لکه‌های قارچی ایجاد شده روی پوست شکم، بر اثر عوامل زیر ایجاد می‌شوند.

  • نوع قارچی که در پوست زندگی می‌کند
  • چربی پوست
  • زندگی در محیط با آب و هوای گرم
  • تعریق بیش از حد
  • داشتن سیستم ایمنی ضعیف

معرفی انواع پماد های ضد قارچ

کاربرد پماد ضد قارچ کلوتریمازول

این پماد از داروهای مهار کننده و کشنده قارچ است. قارچ هایی همچون کچلی بدن، ران و پا را می توان با این پماد درمان نمود. این پماد برای رفع عفونت‌های دستگاه تناسلی زنان نیز مناسب است. این پماد ضد قارچ اغلب دو بار در روز مورد استفاده قرار می گیرد

پماد کتوکونازول

این پماد یکی از موثرترین داروهای ضد قارچ است که در کچلی تنه، کشاله ران، ریش، پا و عفونت‌های قارچی ناخن کاربرد دارد. این دارو به شکل های قرص، شامپو و کرم عرضه می گردد. پماد ضد قارچ کتوکونازول یک یا دو بار در روز و به مدت ۲ هفته می تواند استفاده ‌شود. توجه شود که درمان با داروهای ضد قارچ باید تا رفع کامل عفونت فعال قارچی ادامه یابد.

کاربرد پماد ضد قارچ میکونازول

این پماد نیز برای درمان قارچ های پوستی تجویز می‌ شود. این پماد با ضخیم کردن دیواره سلولی قارچ‌ ها و تغییر در نفوذ پذیری غشای سلولی آن ها موجب درمان بیماری‌ می‌گردد. برای درمان کاندیدیاز جلدی، تنیا ورسیکالر، کچلی بدن، کشاله ران یا پا از کاربرد پماد ضد قارچ استفاده می‌شود. این دارو در اشکال موضعی، واژینال و شیاف واژینال عرضه می شود.

پماد ضدقارچ خارجی

پماد Globe از بهترین اما کمیاب ترین انواع پمادها ست. استفاده از این پماد در بیماری‌های قارچی ملایم مناسب است. این پماد حاوی ۲ درصد میکونازول نیترات بوده و برای درمان خارش بخصوص خارش میان پاها و پای ورزشکاران بسیار مناسب است.

پماد ضد قارچ کشاله ران

قارچ‌ها می توانند موجب ایجاد خارش و عفونت در کشاله ران شوند. این قارچ ها بسیار مسری هستند. عفونت قارچی کشاله ران بیشتر در بین ورزشکاران دیده می شود، اما ممکن است هر فردی به این مشکل دچار شود. این مشکل با استفاده از پماد های ضد قارچ موضعی (داروی موضعی) درمان می پذیرد.

سوالات متداول

لکه های قهوه ای روی دست نشانه چیست؟

لکه‌های پیری نشان‌دهنده افزایش تولید ملانین هستند. مواجهه با نور خورشید، استفاده از تخت‌های برنزه‌کننده، بعضی از بیماری‌های پوستی (مثل التهاب پوست) و مصرف بعضی از داروها (مانند استروژن، تتراسایکلین و فنی‌توئین) در بروز این مشکل نقش دارد.

چرا لکه‌ قهوه ‌ای روی پوست در زنان باردار شایع است؟

در دوران بارداری، تغییرات هورمونی تولید ملانین را افزایش می‌دهند و باعث تیره شدن بعضی از نواحی بدن می‌شوند.

آیا استفاده از هیدروکینون برای درمان لکه‌های کبدی خطرناک است؟

بعضی از تحقیقات نشان داده‌اند که هیدروکینون در غلظت بالا باعث سرطان می‌شود. به همین دلیل، غلظت آن در محصولات بدون نسخه به ۲% و در محصولات تجویزی به ۳% تا ۴% محدود می‌شود. به‌علاوه، توصیه می‌شود از آن برای مدت طولانی استفاده نکنید.

سخن پایانی

لکه های قهوه ای روی پوست می‌توانند دلایل مختلفی داشته باشد. آن‌ها معمولا بی‌ضرر هستند و نیازی به درمان ندارند. اگر می‌خواهید از شر این لکه‌ها خلاص شوید، می‌توانید طیف وسیعی از درمان‌ها را امتحان کند، از محصولات بدون نسخه گرفته تا لیزردرمانی. اثربخشی درمان به علت شکل‌گیری لکه‌های تیره و میزان آن‌ها بستگی داشته باشد. برای استفاده از روش‌های خانگی حتما با پزشک مشورت کنید. بعضی از این راهکارها برای همه مناسب نیستند یا ممکن است عوارض داشته باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا