
منوپوز یا یائسگی نشان دهنده پایان تولید مثل در خانم ها است. با این که این مرحله از زندگی به خوبی شناخته شده است، در واقع تفاوت هایی بین مراحل منوپوز وجود دارند که تشخیص آن ها حائز اهمیت است. یائسگی به خودی خود زمانی رخ می دهد که قاعدگی متوقف شود. پری منوپوز در واقع فاز گذار یائسگی نامیده می شود؛ زیرا این وضعیت قبل از یائسگی رخ می دهد. با این که هر دو وضعیت مشابه و موقتی در طول عمر محسوب می شوند، پری منوپوز و یائسگی تفاوت هایی در علائم و گزینه های موجود برای درمان دارند. در این مقاله علائم، روشهای تشخیص و درمان پری منوپوز را با جزئیات بیشتری بررسی میکنیم. تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
- بررسی پره منوپوز در مقابل پری منوپوز
- دوره پری منوپوز چیست؟
- علائم پری منوپوز چیست؟
- زمان بندی پری منوپوز و یائسگی چگونه است؟
- عوامل تاثیر گذار درشکل گیری پری منوپوز زود تر از زمان تعیین شده چیست؟
- درمان دوره پری منوپوز چگونه است؟
- عوامل افزاینده خطر ابتلا به پری منوپوز چیست؟
- سخن پایانی و سوالات متداول
بررسی پره منوپوز در مقابل پری منوپوز
پره منوپوز زمانی است که علائمی که نشان دهنده ورود به مرحله پری منوپوز یا یائسگی هستند، ظاهر نشده اند. فرد هنوز چرخه های قاعدگی را به صورت منظم یا نامنظم تجربه می کند و در واقع در دوره باروری خود قرار دارد. برخی تغییرات هورمونی ممکن است رخ دهند اما تغییرات قابل توجهی در زندگی فرد ایجاد نمی شود. از طرف دیگر، در دوره پری منوپوز فرد تجربه علائم یائسگی را آغاز می کند (برای مثال، تغییراتی در چرخه قاعدگی، گرگرفتگی، اختلالات خواب و نوسانات خلقی). برخی مواقع اصطلاح پره منوپوز و پری منوپوز به جای یکدیگر به کار می روند اما در عمل معنی متفاوتی دارند. درباره خطرات بالا بودن wbc در دوران بارداری بدانید.
دوره پری منوپوز چیست؟
دوره پری منوپوز که غالبا با عنوان ” حوالی یائسگی” شناخته می شود، یک سیر طبیعی در بدن تمامی خانم ها است. پری منوپوز در حقیقت دورانی است که بدن یک خانم، گذار طبیعی خود را طی می کند و سال های باروری به پایان می رسد. این مشکل می تواند در سنین مختلف در خانم ها اتفاق بیفتد که در اکثر موارد، خانم های بین ۳۰ تا ۴۰ سال این دوران را تجربه می کنند. مقاله آشنایی با خواص دارویی، درمانی و زیبایی عسل را بخوانید.

استروژن یکی از اصلی ترین هورمون های زنانه می باشد که در طول دوران جوانی تا میانسالی میزان آن تا حد زیادی افزایش می یابد اما در دوره منوپوز میزان آن به طرز چشمگیری کاهش می یابد. در این دوره ممکن است چرخه قاعدگی طولانی تر یا کوتاه تر شود یا حتی قاعدگی بدون رها ساختن تخمک ها انجام گیرد. اگر به مدت یک سال شما چرخه قاعدگی را تجربه نکنید، احتمالا یائسه شده اید. البته درباره علت هوس شیرینی چه می دانید؟
علائم پری منوپوز چیست؟
در مدت پیش از یائسگی در بدن شما تغییراتی اتفاق می افتد که برخی از این تغییرات همراه با علائمی در بدن ظاهر می شود که در این مقاله به شرح این عوامل می پردازیم:
- قاعدگی نامظم: هرچه تخمک گذاری غیرقابل پیش بینی باشد، فاصله بین قاعدگی ها ممکن است طولانی تر یا کوتاه تر باشد حتی ممکن است قاعدگی در یک ماه اصلا اتفاق نیفتد. اگر این تغییرات به صورت دائمی به مدت ۷ روز یا بیشتر در چرخه قاعدگی رخ دهد می تواند نشانه ای برای دوره پری منوپوز باشد.
- گرگرفتگی و اختلال هنگام خوابیدن : گر گرفتگی یکی از نشانه های شایع پری منوپوز می باشد که به دلیل تعریق های شبانه می تواند مشکلاتی را برای خوابیدن هم به وجود آورد.
- تغییرات خلق و خوی رفتاری: برخی از خانم ها در این دوران نوسانات خلقی و افسردگی را تجربه می کنند. ریشه اصلی این مشکلات خلقی و رفتاری، تحریک پذیری و تغییر هورمون ها می باشد.
- مشکلات وابسته به واژن و مثانه: زمانی که میزان هورمون استروژن کاهش پیدا کند، واژن بافت الاستیسیته خود را از دست می دهد که سبب دردناک شدن مقاربت می شود. علاوه براین، میزان کم استروژن ممکن است منجر به ایجاد عفونت های ادراری و واژینال شود. بیماری آندومتریوز چیست؟

- کاهش باروری: کاهش تخمک گذاری در دوره پری منوپوز می تواند باعث کاهش باروری شود اما تا زمانی که چرخه قادگی برقرار است احتمال بارداری وجود دارد.
- کاهش میل جنسی: در دوران پری منوپوز برانگیختگی و میل جنسی تا حد زیادی کاهش پیدا می کند.
- مشکلات مربوط به استخوان ها: در دوره پیش از یائسگی از دست دادن توده استخوانی نسبت به جایگزینی آن با سرعت بیشتری انجام می گیرد. بنابراین، مشکلاتی مانند پوکی استخوان و شکستگی استخوان ها امری شایع در این دوران می باشد.
- تغییر سطح کلسترول خون: کاهش میزان هورمون استروژن باعث تغییرات نامطلوبی در میزان کلسترول خون می شود که در این بین، افزایش میزان کلسترول بد خون می تواند منجر به بروز بیماری های قلبی و عروقی شود.
زمان بندی پری منوپوز و یائسگی چگونه است؟
پری منوپوز درست قبل از زمانی که فرد کاملا وارد دوره یائسگی شود، رخ می دهد (climacteric period). در واقع، خانم ها ۸ تا ۱۰ سال قبل از یائسگی وارد این مرحله می شوند. پری منوپوز در دهه سوم تا چهارم زندگی ایجاد می گردد. مهم ترین علامت این مرحله افت سطح استروژن است؛ هورمون اصلی زنانه که توسط تخمدان ها تولید می شود. البته برای کسب برنامه غذایی رژیم فستینگ را بخوانید.

سطح استروژن همچنین در طول چرخه قاعدگی به صورت پراکنده دچار افت و خیز می شود که می تواند منجر به قاعدگی های نامنظم و سایر علائم گردد. در طول آخرین مراحل پری منوپوز، بدن خانم استروژن کمتر و کمتری تولید می کند. علی رغم افت شدید سطح استروژن، هنوز احتمال بارداری وجود دارد. این فاز از یائسگی ممکن است برای چند ماه تا چهار سال به طول انجامد. مقاله کپسول سنگ صفرا را بخوانید.
زمان دقیق ورود به یائسگی زمانی است که کاهش سطح استروژن تا حدی است که تخمدان ها تخمک آزاد نکرده و قاعدگی متوقف گردد. فرد ممکن است در شرایط زیر سریع تر از حالت نرمال وارد دوره یائسگی شود:
- سابقه خانوادگی یائسگی زودرس
- سیگار کشیدن
- انجام هیسترکتومی یا اوفورکتومی
- انجام روش های درمانی سرطان
عوامل تاثیر گذار درشکل گیری پری منوپوز زود تر از زمان تعیین شده چیست؟
یائسگی یا منوپوز یک مرحله طبیعی در زندگی هر زنی می باشد. این مرحله طبیعی در افراد مخلتف براساس شرایطی زودتر یا دیرتر اتفاق می افتد. عواملی وجود دارد که با تحریک کردن بدن باعث می شوند پری منوپوز در سنین پایین تر شکل گیرد. درباره بیماری پسوریازیس چیست بیشتر بخوانید. برخی از این عوامل عبارتند از:
- استعمال دخانیات: زنانی که سیگار می کشند یا سابقه استعمال دخانیات را دارند، ۱-۲ سال زودتر از سایر خانم ها وارد دوره پری منوپوز می شوند.
- سابقه خانوادگی: خانم هایی که سابقه یائسگی زودرس در خانواده دارند زود تر از سایرین این دوره را تجربه می کنند.
- درمان سرطان: درمان سرطان به شیوه شیمی درمانی یا پرتو درمانی لگن می تواند منجر به یائسگی زود هنگام شود.
- هیسترکتومی یا برداشتن رحم: در جراحی هیسترکتومی رحم به صورت کامل از بدن خارج می شود اما تخمدان ها در بدن باقی می ماند که در این مرحله یائسگی رخ نمی دهد. اگرچه احتمال وقوع یائسگی کم است. در این دوره شما همچنان چرخه قاعدگی ندارید اما تخمدان ها استروژن تولید می کنند. پزشکان معتقدند این جراحی در نهایت منجر به یائسگی زودرس می شود.
درمان دوره پری منوپوز چگونه است؟
پزشکان برای درمان پری منوپوز در اکثر موارد دارو تجویز می کنند. برخی از این درمان ها شامل موارد زیر می شود:
- هورمون درمانی: درمان بوسیله استروژن سیستمیک به صورت قرص ، ژل یا کرم انجام می گیرد که یکی از موثرترین روش ها به شمار می آید. همچنین میزن استروژن سیستمیک می تواند از پوکی استخوان ها جلوگیری کند.
- استروژن واژینال: برای درمان خشکی واژن، استروژن واژینال در غالب قرص یا کرم توسط پزشک متخصص تجویز می شود.
- داروهای ضد افسردگی: برخی از این داروها که با نام مهارکننده های انتخابی باز جذب سروتونین شناخته می شوند، به کاهش گرگرفتگی ناشی از یائسگی کمک می کنند.
- داروی گاباپنتین( نورونتین): این دارو غالبا برای درمان تشنج کاربرد دارد اما به درمان گرگرفتگی هم کمک می کند. علاوه بر این، این دارو برای افراد مبتلا به میگرن هم مفید می باشد. درباره بیماری کبد چرب چیست؟ را بخوانید.

درمان خانگی :
علاوه بر تمامی موارد درمانی که اشاره شد، داشتن سبک زندگی سالم می تواند به کاهش علائم یائسگی و همچنین حفظ سلامتی در سنین بالا کمک کند. برخی از این درمان ها عبارتند از:
- داشتن برنامه غذایی مشخص و تغذیه سالم
- انجام روزانه و منظم فعالیت های فیزیکی
- داشتن خواب کافی
- کاهش میزان استرس
درمان پری منوپوز و یائسگی:
پزشک داروهای نسخه ای را برای رفع علائم یائسگی تجویز می کند. استروژن درمانی می تواند در درمان پری منوپوز و یائسگی کمک کننده باشد. این روش درمانی با نرمال کردن سطح استروژن اعمال اثر می کند بنابراین افت و خیز های ناگهانی هورمونی موجب بروز علائم آزار دهنده نمی شوند. برخی از این داروها همچنین خطر پوکی استخوان را کاهش می دهند.
- بیشتر بخوانید: فاصله پریودی چند روز است؟
هورمون درمانی در فرم های قرص، کرم، ژل و پچ های پوستی وجود دارد. سایر داروهای یائسگی اختصاصی تر عمل می کنند. برای مثال، کرم های واژینال نسخه ای می توانند خشکی و درد حین مقاربت را برطرف سازند. داروهای ضد افسردگی در کنترل نوسانات خلقی کمک کننده هستند. برای میگرن، گاباپنتین (داروی ضد صرع) گزینه مناسبی خواهد بود. همچنین روش هایی برای کنترل خانگی علائم وجود دارند. ورزش منظم می تواند وضعیت خلقی فرد، اضافه وزن و حتی گرگرفتگی های او را بهبود بخشد.
فرد باید برنامه ای برای فعالیت فیزیکی به صورت روزانه داشته باشد. داشتن فعالیت قبل از خوابیدن احتمال بی خوابی را افزایش می دهد. در مواردی که یائسگی موجب بی خوابی شده است، فرد استراحت کافی ندارد. انجام فعالیت های ریلکس کننده قبل از خواب همانند حرکات یوگا یا حمام آب گرم می تواند در رفع بی خوابی کمک کننده باشد. برخی روش های دیگر نیز در رفع علائم یائسگی موثر هستند:
- پرهیز از خوردن غذای سنگین
- ترک سیگار
- ترک مصرف الکل
- مصرف کافئین در مقدار کم و تنها در صبح
عوامل افزاینده خطر ابتلا به پری منوپوز چیست؟
پری منوپوز مرحلهای طبیعی در زندگی است. اما ممکن است در بعضی زنان زودتر از دیگران اتفاق بیفتد. مقاله آیا راهکاری برای حفظ زیبایی صورت در رژیم وجود دارد؟ را بخوانید. این موضوع قطعی نیست، اما گفته میشود که ممکن است بعضی عوامل موجب شروع پری منوپوز در سنین پایینتر شوند، از جمله:
- سیگار کشیدن: شروع پری منوپوز در زنان سیگاری ۱ تا ۲ سال زودتر از زنان غیرسیگاری است.
- سابقه خانوادگی: افرادی که سابقه خانوادگی یائسگی زودرس را دارند ممکن است خودشان هم زود یائسه شوند.
- درمان سرطان: شیمی درمانی یا پرتودرمانی لگن با یائسگی زودرس مرتبط است.
- هیسترکتومی: هیسترکتومیِ برداشتن رحم بدون برداشتن تخمدان معمولا موجب یائسگی نمیشود. در واقع برای مدت طولانی قاعدگی ندارید، اما تخمدانها همچنان استروژن تولید میکنند. اما بعضی جراحیها ممکن است موجب یائسگی زودتر از موعد شوند. همچنین اگر یک تخمدان را بردارید، ممکن است عملکرد تخمدان دیگر زودتر از انتظار متوقف شود.
سخن پایانی
شما در این مقاله با دوره پری منوپوز آشنا شدید. همچنین از علائم و راههای درمان آن آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
در یائسگی سرعت تجزیه استخوانها افزایش مییابد. استتوپورز(پوکیاستخوان) که ناشی ازاین تجزیه استخوانی است، با خطر بروز شکستگیهایی در زنان مسن همراه است. استخوانهای کفل، مچ و ستون فقرات بیشترازبقیه استخوانها تحتتأثیر یائسگی قرارمیگیرند.
شایعترین علامت یائسگی گُرگرفتگی است. حدوداً ۷۵% زنان به این علامت دچار میشوند. گُرگرفتگی حالتی است که بالاتنه و صورت نگهان داغ شده و ممکن است با قرمزی پوست وتعریق فراوان همراه باشد. هر حمله گُرگرفتگی چندثانیه تا چنددقیقه (یابیشتر) طول میکشد.
شاید بهخاطر گُرگرفتگی نتوانید خوب بخوابید و چندینبار از خواب بیدار شوید. کمبودخواب بزرگترین مشکلی است که در زمان نزدیکشدن به یائسگی با آن مواجه خواهید شد. ممکن است این حالت بر خلقوخو، سلامتی و تواناییتان در انجام امور روزانه تأثیر نامطلوبی داشته باشد.