سیستم لنفاوی بدن بخشی از سیستم ایمنی است که علاوه بر نقش در مبارزه با بیماریها، به حفظ تعادل مایعات بدن و جذب چربیها و ویتامینهای محلول در چربی نیز کمک میکند. سیستم لنفاوی مجموعهای از بافتها، رگها، گرهها (غدد) و اندامهایی است که مایع بافت اضافی (لنف) را جمعآوری و فیلتر میکنند، سپس آن را به جریان خون باز میگردانند. سیستم لنفاوی بخش حیاتیای از سیستم دفاعی بدن را تشکیل میدهد. در این مقاله میخواهیم به بررسی وظایف، عملکرد، بیماریها و انواع غدد لنفاوی و دلایل غدد لنفاوی متورم بپردازیم.
فهرست مطالب
- غدد لنفاوی چیست؟
- غدد لنفاوی در کجای بدن قرار دارند؟
- متورم چیست و به چه معنی است؟
- غدد لنفاوی متورم چیست؟
- علت تورم غدد لنفاوی چیست؟
- علائم تورم غدد لنفاوی چیست؟
- تورم غدد لنفاوی چگونه تشخیص داده می شود؟
- درباره تورم غدد لنفاوی گردن
- سرطان غدد لنفاوی گردن چگونه است؟
- علائم سرطان غدد لنفاوی گردن چیست؟
- تورم غدد لنفاوی چگونه درمان می شود؟
- چه زمانی باید نگران تورم غدد لنفاوی باشیم؟
- پیشگیری از تورم غدد لنفاوی چگونه است؟
- معرفی درمان های خانگی غدد لنفاوی
- سخن پایانی و سوالات متداول
غدد لنفاوی چیست؟
غدد لنفاوی و یا همان گرههای لنفاوی ساختارهای لوبیایی شکل کوچکی هستند که عضوی از سیستم ایمنی بدن بهحساب میآیند. وظیفه این غدهها بررسی و پایش مایعی است که در سیستم لنفاوی جریان دارد و از طریق عروق لنفاوی به این غدد وارد میشوند. غدد لنفاوی حاوی تعداد بالایی گلبولهای سفید هستند که کار مبارزه با میکروبها و عوامل بیماریزا را بر عهده دارند.
این غدهها از طریق عروق لنفاوی به هم متصل هستند. عروق لنفاوی حاوی یک مایع شفاف است که خارج از جریان خون در بدن به گردش درمیآید و وظیفه آن انتقال مایع میان بافتی از تمام اعضای بدن به غدههای لنفاوی جهت فیلتر کردن و بررسی آلودگیهای میکروبی است.
در صورت ورود هرگونه عامل بیگانه به بدن، سیستم لنفاوی بهسرعت از عوامل بیگانه نم ونهبرداری میکند و آن را به غدد لنفاوی هدایت میکند. در غدد لنفاوی گلبولهای سفید با شناسایی عوامل بیگانه شروع به فعالسازی سایر سلولهای سیستم ایمنی کرده و بدین ترتیب یک مبارزه همهجانبه بر ضد میکروبها شکل میگیرد.
غدد لنفاوی شامل سلولهای ایمنی و به نوعی منبع این سلولها هستند. نقش غدد لنفاوی در دستگاه ایمنی این است که به عنوان فیلتر یا تله ذرات بیگانه عمل کرده و عوامل پاتوژن همچون برخی سلولهای سرطانی را به دام بیاندازند. تغییرات ظاهری غدد لنفاوی از اهمیت بسیار بالایی در بالین بیمار برخوردار است. چرا که میتواند یک تظاهر بسیار مهم از یک بیماری باشد. این گرهها معمولا در شرایط التهاب و عفونت بزرگ میشوند و این موضوع در شرایط مختلف مانند مسائل سادهای همچون عفونت گلو، تا مسائل بسیار خطرساز و تهدیدکننده حیات همچون سرطان غدد لنفاوی، مثانه، خون یا ایدز ممکن است رخ دهد.
غدد لنفاوی در کجای بدن قرار دارند؟
غدد لنفاوی در سراسر بدن انسان پراکنده هستند اما بزرگترین مجموعه غدد لنفاوی گلو در نواحی گردن، زیر فک، کشاله ران و زیر بغل قرار گرفته اند. اگر غدد لنفاوی در هریک از این قسمت های بدن در حال مبارزه با عفونت (همچنین باکتری ها و ویروس) باشند، دچار تورم می شوند.
- غدد لنفاوی در گردن: غدد لنفاوی گردن در دو سمت و پشت ناحیه گردن و پشت گوش ها مستقر هستند.
- غدد لنفاوی فک: غدد لنفاوی فک در ناحیه زیر فک و چانه پراکنده شده اند.
- غدد لنفاوی در کشاله ران: محل دقیق غدد لنفاوی کشاله ران در دو ناحیه از کشاله ران وجود دارند. اگر کشاله ران خود را لمس کنید، می توانید یک زنجیره افقی از غده ها را زیر رباط و یک زنجیر عمودی را در ادامه ی ران فوقانی، احساس کنید.
- غدد لنفاوی در زیر بغل: در هر دو سوی بدن انسان در ناحیه زیر بغل، غدد لنفاوی وجود دارند.
غدد لنفاوی در کجای بدن قرار دارد؟
به طور متوسط، یک فرد بالغ حدود ۴۰۰ الی ۴۵۰ لنف نود مختلف دارد که در سرتاسر بدن منتشر شدهاند و اکثر آنها در داخل شکم قرار گرفتهاند.
معرفی انواع غدد لنفاوی
غدد لنفاوی در نقاطی از بدن که به میکروارگانیسمهای خارجی حساساند قرار دارند. در این قسمت به نقاطی که دارای گره لنف هستند اشاره کردهایم:
1- غدد لنفاوی گردن
غدد لنفاوی بخشی از سیستم لنفاوی بدن هستند که شبکه پیچیدهای از غدد و عروق است. این غدد در نواحی خاصی از بدن، مانند گردن، زیر بغل و کشاله ران، نزدیک به پوست قرار دارند. به همین دلیل است که هنگام ایجاد عفونت، تورم آنها را احساس میکنید. غدد لنفاوی در معده و بین ریهها هم وجود دارند.
اگر میخواهید بدانید غدد لنفاوی گردن کجاست، طرفین گردن خود را لمس کنید. میتوانید آنها را در عکس غدد لنفاوی گردن هم مشاهده کنید. این تودهها زمانی که متورم هستند، هنگام لمس نرم و حساساند و حتی ممکن است کمی درد داشته باشند. تورم این غدد، همیشه چیز بدی نیست. تورم به اندازه یک نخود یا لوبیا، یکی از واکنشهای طبیعی بدن شما به بیماری یا عفونت است.
غدد لنفاوی متورم به این معنی است که سیستم ایمنی بدن شما، برای ازبینبردن عفونت، ویروسها یا باکتریهای مهاجم بهدرستی کار میکند. غدد متورم مانند فیلتر عمل میکنند و به بدن شما در خلاصشدن از شر باکتریها، میکروبها یا سایر مواد خارجی که از مایع لنفاوی شما در حال عبور هستند، کمک میکنند. مایع لنفاوی، مایعی کمی زردرنگ یا شفاف است که از چربی، پروتئین و گلبولهای سفید تشکیل شده است.
عکس غدد لنفاوی گردن
عکس توده زیر چانه
غدد لنفاوی گردن را بر اساس محل قرارگیری آنها دستهبندی میکنند:
- غدد لنفاوی قدامی گردن
این نوع غدد به قسمت جلویی گردن خیلی نزدیکاند. این غدد معمولا در هنگام سرماخوردگی یا قرارگرفتن در معرض باکتری استرپتوکوک دچار ورم میشوند.
- غدد لنفاوی خلفی گردن
این غدد لنفاوی در پشت نوار ماهیچهای در کنار گردن واقع شدهاند. این غدد اغلب زمانی متورم میشوند که فرد در معرض بیماری مونونوکلئوز عفونی قرار میگیرد.
- غدد لنفاوی پسسری
این غدد در قسمت پشت گردن، در قاعده جمجمه قرار گرفتهاند و اغلب در اثر عفونتهایی نظیر HIV متورم میشوند. (نمونه رژیم فستینگ 16 8)
2- غدد لنفاوی بالای ترقوه
این غدد درست در قسمت فوقانی استخوان ترقوه واقع شدهاند. در اکثر موارد، بزرگشدن غدد لنفاوی بالای ترقوه، از علائم یک بیماری جدی همچون سرطان ریه یا لنفوم (نوعی سرطان خون) است
3- غدد لنفاوی مدیاستن
غدد لنفاوی مدیاستن (Mediastinal) در قسمت میانی حفره قفسه سینه بین ریهها قرار گرفتهاند. بررسی غدد لنفاوی مدیاستن برای تشخیص مرحله سرطان ریه و برخی از انواع لنفوم ضروری است.
4- غدد لنفاوی کشاله ران
به این غدد که در کشاله ران قرار گرفتهاند، غدد لنفاویاینگوینال نیز گفته میشود. ازآنجاییکه این غدد مسئول فیلترکردن لنف، از ناحیه مچ پا تا کشاله ران هستند، ممکن است به دلایل زیادی دچار ورم شوند. این شامل صدمات فیزیکی، بیماریهای مقاربتی، عفونتهای پوستی، عفونتهای مخمری و سرطان است.
5- غدد لنفاوی خلف صفاق
غدد لنفاوی خلف صفاق در قسمت عقبی شکم و در پشت بافتهایی قرار گرفتهاند که دیواره شکم را میپوشانند. سلولهای مربوط به سرطان بیضه ابتدا به این غدد میروند. این غدد لنفاوی را تنها با روشهای تصویربرداری میتوان مشاهده کرد.
6- غدد لنفاوی مزانتریک
غدد لنفاوی مزانتریک در قسمتهای عمقی شکم و در غشایی که روده را احاطه کرده است قرار گرفتهاند. این غدد لنفاوی اغلب به دلیل گاستروانتریت (آنفولانزای معده) دچار ورم میشوند. البته گاهی اوقات این غدد تحت تاثیر بیماری التهابی روده (IBD) و لنفوم نیز قرار میگیرند.
7- غدد لنفاوی لگن
غدد لنفاوی لگن در قسمت پایینی شکم و در ناحیهای قرار گرفتهاند که شامل استخوان لگن، مثانه، رکتوم و اندامهای تناسلی است. این غدد نیز تنها با روشهای تصویربرداری قابلمشاهده هستند. ورم غدد لنفاوی لگن ممکن است نشاندهنده بیماریهایی نظیر سرطان در مثانه، پروستات،سرطان دهانه رحم، تخمدان یا مقعد باشد.
8- غدد لنفاوی زیربغل
معمولا بین ۱۰ الی ۴۰ غده لنفاوی در زیربغل وجود دارد که به آنها غدد لنفاوی زیربغل یا غدد لنفاوی آگزیلاری گفته میشود. این غدد در زیربغل برای تشخیص سرطان سینه مهم هستند. زمانی که سلولهای سرطانی از تومور سینه منتشر میشوند، ابتدا به غدد لنفاوی زیربغل میروند. ازآنجاییکه سلولهای سرطانی اغلب در یک الگوی خاص از طریق غدد لنفاوی منتشر میشوند، پزشکان میتوانند تشخیص دهند که سرطان تا چه حد پیشرفته است.
شایعترین علل تورم غدد لنفاوی گردن چیست؟
شایعترین علت تورم غدد لنفاوی در گردن، عفونت دستگاه تنفسی فوقانی است. برطرفشدن کامل این عفونتها معمولا 10 تا 14 روز طول میکشد. به محض اینکه احساس بهتری پیدا کردید، تورم هم باید کاهش یابد. اما ممکن است چند هفته بیشتر طول بکشد تا بهطور کامل از بین برود. سایر باکتریها و ویروسهایی که ممکن است باعث تورم غدد لنفاوی شوند، عبارتند از:
- سرماخوردگی و آنفولانزا؛
- عفونت سینوسی (سینوزیت)؛
- گلودرد استرپتوکوکی؛
- زخمهای پوستی.
غدد لنفاوی شما زمانی متورم میشوند که سلولهای خونی بیشتری برای مقابله با عفونت مهاجم استفاده شوند. در واقع انباشتهشدن این سلولها، باعث فشار و تورم میشود. اغلب، غدد لنفاوی در نزدیکی محل عفونت متورم میشوند. این بدان معناست که اگر گلودرد استرپتوکوکی دارید، ممکن است غدد لنفاوی در ناحیه گردن دچار تورم شوند.
درمان غدد لنفاوی متورم در گردن
غدد لنفاوی پس از درمان شدن بیماری باید به حالت طبیعی برگردند. درمان غدد لنفاوی ملتهب معمولاً بستگی به علت آن دارد. درمان های خانگی زیر می توانند برای کاهش درد و ناراحتی مفید باشند:
- مسکن های بدون نسخه: تایلانول (استامینوفن) و داروهای ضدالتهابی مانند ادویل (ایبوپروفن)، تورم و التهاب را کاهش می دهند. با این حال، هیچ گاه به کودک آسپرین ندهید، زیرا احتمال خطر وقوع سندرم ری وجود دارد.
- کمپرس مرطوب و گرم را روی نواحی مبتلا قرار دهید تا التهاب را تسکین دهید.
- استراحت کافی به بدن کمک می کند تا پس از بیماری بهبود پیدا کند.
متورم چیست و به چه معنی است؟
مترادف کلمه متورم چیست : بادکرده، پف کرده، دمیده، ورم دار
( اسم ) ورم کننده آماسنده دارای ورم : با صورت متورم وارد شد .
غدد لنفاوی متورم چیست؟
وقتی احساس چندان خوبی ندارید، برای مثال زمانی که درحال مریض شدن هستید، ممکن است متوجه تورم در کناره های گردن خود شوید. وقتی این توده ها را لمس کنید احتمالاً نرم و حساس هستند و حتی ممکن است کمی درد داشته باشند.
غدد لنفاوی متورم (یا آنچه پزشکان آن را لنفادنوپاتی می نامند) شایع است و در واقع چیز خوبی است. تورم در این غدد لنفاویِ به اندازه نخود یا لوبیا یکی از واکنش های طبیعی بدن شما در برابر بیماری یا عفونت است. این به پزشکان میگوید که سیستم ایمنی سالم و قویِ بدن شما در حال پاکسازی عفونت و یا حمله به ویروس ها یا باکتری ها است. بسیاری از مردم آنها را غدد متورم می نامند – اگرچه آنها غده نیستند ، بلکه بخشی از سیستم لنفاوی شما هستند. یکی از سیستم های کمتر شناخته شده بدن شما، وظیفه متعادل سازی سطح مایعات را بر عهده دارد.
غدد متورم شما مانند فیلترهایی عمل می کنند که به بدن شما کمک می کنند تا میکروب ها ، سلول ها یا سایر مواد خارجی که از مایع لنفاوی شما عبور میکند را از بین ببرد (مایعی شفاف یا کمی زرد رنگ که از گلبول های سفید خون، پروتئین ها و چربی ها تشکیل شده است). وقتی به غدد متورم فکر می کنید ، شاید تصور کنید که این تورم تنها در گردن شما شکل می گیرد اما غدد لنفاوی در کشاله ران، زیر چانه و زیر بغل شما نیز می توانند متورم شوند. حتی می توانید با انگشتان خود آنها را کمی جابجا کنید.
همچنین در سراسر بدن شما گره های لنفاوی وجود دارد که نمی توانید آنها را حس کنید. شبکه ای از حدود ۶۰۰ عدد از آنها (تعداد دقیق در افراد مختلف متفاوت است) که در قسمت های زیر وجود دارد:
- فک
- قفسه سینه
- دست ها
- شکم
- پا ها
علت تورم غدد لنفاوی چیست؟
شایع ترین علت تورم غدد لنفاوی در گردن شما عفونت تنفسی فوقانی است که برطرف شدن کامل آن بین ۱۰ تا ۱۴ روز طول می کشد. به محض اینکه احساس بهتری داشته باشید، تورم نیز بایستی کاهش یابد، اگرچه ممکن است چند هفته بیشتر طول بکشد تا به طور کامل برطرف شود.
سایر باکتری ها و ویروس هایی که ممکن است باعث تورم غدد لنفاوی شما شوند عبارتند از:
- سرماخوردگی و آنفلوانزا
- عفونت های سینوس
- گلودرد استرپتوکوکی
- زخم های پوست
- مونونوکلئوز
غدد لنفاوی به عنوان بخشی از سیستم ایمنی، نقش مهمی را در مقابله با عفونت ها در بدن، ایفا می کنند. غدد لنفاوی، به ندرت در اثر سرطان، دچار تورم می شوند. التهاب غدد لنفاوی در بیشتر موارد، بر اثر عفونت ناشی از باکتری ها یا ویروس ها، سرماخوردگی، آنفولانزا، گلودرد، اچ آی وی، مونونوکلئوز، سیتومگالوویروس و ورم لوزه ایجاد می شود. در ذیل به اختصار به این دلایل متداول در تورم غدد لنفاوی، پرداخته می شود:
عفونت
تورم غدد لنفاوی، در نتیجه عفونت ناشی از باکتری یا ویروس واقع می شود اما عفونت هایی که می توانند باعث تورم غدد لنفاوی شوند، اغلب ویروسی هستند. غدد لنفاوی که بر اثر عفونت، دچار التهاب می شوند، لنفادنیت نام دارند. عفونت میکروبی دهان، دندان، حلق، حنجره، دست و پستان، می توانند منجر به تورم غدد لنفاوی در قسمت های زیر فک، زیر بغل، اطراف گردن و کشاله ران، شوند.
سرما خوردگی
غدد لنفاوی، می توانند در اثر ابتلا به سرما خودگی، دچار التهاب شوند. تورم غدد لنفاوی که ناشی از سرماخوردگی باشد، معمولا ظرف 2 یا 3 هفته تا زمانی که عفونت به طور طبیعی درمان شود، کاهش می یابد.
آنفولانزا
آنفولانزا، از رایج ترین بیماری های عفونی است که می تواند منجر به التهاب غدد لنفاوی شود. این التهاب با از بین رفتن عفونت ناشی از آنفولانزا، در طول 2 تا 4 هفته رفع می شود و غدد لنفاوی به اندازه ی طبیعی خود، باز می گردند.
گلودرد
عفونت گلو، عفونت تنفسی فوقانی یا بیماری ویروسی که با گلو درد همراه باشد، می تواند منجر به تورم غدد لنفاوی در نواحی کنار گردن یا زیر فک و چانه، شود. این نوع بیماری ها، معمولا با آبریزش بینی و تب همراه هستند.
HIV (اچ آی وی)
معمولا غدد لنفاوی نواحی اطراف گردن، زیر بغل و کشاله ران، تحت تاثیر ویروس اچ آی وی قرار می گیرند. غدد لنفاوی ممکن است چند روز پس از انقباض اچ آی وی، دچار تورم شوند. با این وجود، ممکن است تا چند سال بعد از ابتلا به این ویروس، علائم آن در فرد، آشکار نشوند.
مونونوکلئوز
مونونوکلئوز یا تب غده ای، یک عفونت ویروسی است که به وسیله ی ویروسی به نام اپشتین-بار، در بدن ایجاد می شود. این ویروس باعث تب، گلودرد، خستگی، برآمدگی و تورم غدد لنفاوی، اغلب در ناحیه گردن می شود. تب، معمولا در 10 روز و غدد لنفاوی متورم، در 4 هفته بهبود می یابند.
ورم لوزه
لوزه ها، گره های لنفی هستند که در دو طرف پشت حلق، قرار دارند و در پیشگیری از ابتلای بدن به عفونت، نقش ایفا می کنند. در صورتی که لوزه ها خود، درگیر عفونت شوند، دچار التهاب می شوند و فرد به گلودرد، دشواری در بلع و حساسیت غدد لنفاوی در کناره های گردن، دچار می شود. در این حالت، ممکن است لوزه ها قرمز باشند و لکه های سفید روی سطح آن ها، قابل مشاهده باشند. غدد لنفاوی فک و گردن نیز، در صورت تورم، با لمس احساس می شوند.
سیتومگالوویروس
عفونت سیتومگالوویروس، بیماری شایعی است که هر فردی می تواند به آن مبتلا شود. بسیاری از افراد، در مراحل اولیه زندگی در معرض سیتومگالوویروس، قرار می گیرند. این بیماری عفونی، معمولا علائمی از خود نشان نمی دهد یا دارای نشانه های خفیف مثل سرما خوردگی است. در موارد جدی تر، طحال و غدد لنفاوی، ممکن است در اثر عفونت ناشی از این ویروس، بزرگ شوند، به ویژه در ناحیه گردن.
علائم تورم غددلنفاوی چیست؟
مجموعه ای از اندام ها، عروق و غدد لنفاوی سیستم لنفاوی بدن را تشکیل میدهند که در سراسر بدن وجود دارند و بیشتر آن ها در قسمت سر و گردن قرار گرفته اند. بسیاری از غدد لنفاوی در ناحیه سر و گردن شما قرار دارند. غدد لنفاوی که اغلب متورم می شوند در این ناحیه و همچنین در ناحیه زیر بغل و کشاله ران شما قرار دارند. همچنین 600 مورد غدد لنفاوی در دیگر نقاط بدن شما وجود دارد از جمله:
- فک
- قفسه سینه
- شکم
- پاها
غدد لنفاوی متورم نشانه این است که چیزی در جایی از بدن شما اشتباه است. هنگامی که گره های لنفاوی شما برای اولین بار متورم می شوند، علائم زیر را تجربه خواهید کرد:
- حساسیت و درد در غدد لنفاوی
- آبریزش بینی
- گلودرد
- تب
- عفونت دستگاه تنفسی فوقانی
- تب
- عرق شبانه بیش از 3 یا 4 روز
- احساس گرما و لرز
تورم غدد لنفاوی چگونه تشخیص داده می شود؟
تورم غدد لنفاوی یک بیماری نیست، بلکه یک علامت است. معمولاً تشخیص آنها به معنای مشخص کردن دقیق عامل ایجاد تورم است. علاوه بر یک معاینه فیزیکی منظم و بررسی سابقه پزشکی، پزشک غدد لنفاوی متورم شما را برای موارد زیر ارزیابی می کند:
- اندازه
- درد یا حساسیت در هنگام لمس
- سخت یا نرم بودن تورم
- ماتینگ ( به هم پیوسته یا جدا از هم )
- ناحیه ای که درگیر بیماری شده است
پزشکان تنها زمانی نگران تورم غدد لنفاوی هستند که بدون هیچ دلیل مشخصی بزرگ شوند. بنابراین اگر ناحیه ای بزرگ و متورم دارید اما احساس بیماری نمی کنید و اخیراً سرماخوردگی، آنفولانزا، عفونت دستگاه تنفسی فوقانی یا عفونت پوستی نداشته اید، برای انجام آزمایشات بیشتر مانند آزمایش خون، اسکن تصویربرداری یا بیوپسی به پزشک مراجعه کنید.
درباره تورم غدد لنفاوی گردن
غدد لنفاوی خلفی گردنی، لوزه ها، غده تیموس، عروق لنفاوی و مایع و تمام غدد لنفاوی در کشاله ران، زیر بغل و در گردن، سیستم لنفاوی را تشکیل می دهند. مایع لنفاوی اجزایی مانند باکتری ها و پروتئین را از قسمت های مختلف بدن جمع آوری کرده و به غدد لنفاوی منتقل می کند. سپس غدد لنفاوی این اجزا را از بین می برند و حذف می کنند. این غدد لنفاوی در بالای قاعده گردن در خطی که به صورت عمودی در پشت گردن قرار دارند، لنفاوی را از ناحیه سر و گردن دریافت می کنند.
علل تورم غدد لنفاوی گردن:
- عفونت ها:
غدد لنفاوی مایع لنفاوی را از گردن و سر دریافت می کنند. هنگامی که عفونت در سر وجود دارد، غدد لنفاوی جمع میشود و باکتری ها عامل عفونت را از بین می برند. در طی این فرآیند، غدد لنفاوی ممکن است متورم شوند که نشان دهنده عفونت بدن است. علائم اضافی شامل دردهای بدن، احتقان و تب است.
عفونت در دندان، گلو، دستگاه تنفسی فوقانی یا عفونت ویروسی نیز باعث تورم غدد لنفاوی می شود. به طور معمول، تورم پس از عفونت ناپدید می شود. با این حال، اگر غدد لنفاوی متورم باقی ماندند و علائم همراه پس از عفونت باقی ماندند، باید به پزشک مراجعه کرد.
- علل سیستمیک:
بیماری خود ایمنی و سایر انواع بیماری ها منجر به نقص ایمنی می شود که می تواند باعث تورم غدد لنفاوی گردن شود. این بیماری ها عبارتند از: آرتریت روماتوئید، HIV/AIDS و لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE). تورم ممکن است سایر غدد لنفاوی را نیز تحت تأثیر قرار دهد.
- داروها و واکسن ها:
مصرف برخی داروها مانند: کاربامازپین و فنی توئین ممکن است منجر به تورم غدد لنفاوی گردن شود. همچنین واکسیناسیون هایی که باعث تورم غدد لنفاوی خلفی گردن می شوند، شامل واکسیناسیون علیه حصبه، اوریون، سرخک و سرخجه است و تورم موقتی است.
- سرطان:
مایع لنفاوی می تواند سلول های سرطانی را جمع آوری کرده و به غدد لنفاوی منتقل کند. هنگامی که سرطان های گردن و سر گسترش می یابند، باعث تورم غدد لنفاوی می شوند. اگر علائم دیگری از عفونت همراه با تورم نباشد و اگر بیمار قبلاً از سرطان رنج برده باشد، باید فوراً به دنبال مراقبت های پزشکی باشد. بیوپسی از غدد لنفاوی علت واقعی تورم را نشان می دهد. در این حالت غدد لنفاوی سرطانی برداشته می شوند.
سرطان غدد لنفاوی گردن چگونه است؟
در گردن هر فرد غدد مختلف با وظایف متفاوتی وجود دارد، اکثر افراد پس از به وجود آمدن یک تورم در گردن احساس میکنند که دچار بیماری سرطان غدد لنفاوی گردن شدهاند. این توده متورم ایجاد شده در گردن میتواند دردناک و یا بدون درد باشد. در ادامه به برسی این سوال خواهیم پرداخت که کدام توده متورم در گردن حاکی از سرطان لنفاوی در گردن است.
یکی از شایعترین تورمها در غدد لنفاوی، تورم در ناحیه گردن است. وجود هر گونه عفونت در این ناحیه میتواند باعث تورم شود. خوشبختانه بیشتر تودههای ایجاد شده در این ناحیه از گردن در اکثر مواقع غیر سرطانی بوده و با مراجعه به پزشک به آسانی رفع خواهد شد.
گاهی این تورم در گردن به دلیل متورم شدن غدد لنفاوی است، دلایل مختلفی نظیر واکنش سیستم ایمنی بدن به سرماخوردگی، عفونت غدد لنفاوی و همچنین عفونت در بدن باعث میشود تا فرد دچار این بیماری شود. در بیشتر افراد این تورم پس از گذشت چند هفته به صورت خود به خود ناپدید میشود ولی اگر بعد از این مدت همچنان تورم وجود داشته باشد نیاز به بررسی و انجام سونوگرافی وجود خواهد داشت.
علائم سرطان غدد لنفاوی گردن چیست؟
اولین علائم سرطان غدد لنفاوی گردن، تورم غدد لنفاوی است، توجه داشته باشید که هر نوع تورمی نشان از سرطان غدد لنفاوی گردن ندارد. در حالت کلی مواردی مانند تب شبانه، تورم، خستگی و دیگر علائمی که برای غدد سرطان لنفاوی بیان شد، برای این نوع از سرطان نیز وجود دارد.
در صورتی که به یک یا چند مورد از این علامتها دچار هستید پیشنهاد میشود برای پیگیری روند درمانی خود حتما به پزشک متخصص مراجعه نمایید. روند درمانی این نوع از سرطان هم وابسته به آن که به چه نوع بیماری دچار هستید میتواند متفاوت باشد. در حالت کلی دیده شدن تورم، خارش و التهاب در ناحیه کردن میتواند علائم غدد لنفاوی گردن باشد.
تورم غدد لنفاوی چگونه درمان می شود؟
اگر غدد لنفاوی متورم فقط در یک ناحیه از بدن شما یافت شود، غدد لنفاوی متورم موضعی نامیده می شوند. و بیشتر اوقات، شما مبتلا به ویروس هستید که در حقیقت هیچ درمانی لازم نیست و فقط مسیر خود را ادامه می دهد و گره ها به تدریج به اندازه معمول خود باز خواهند گشت.
در برخی از عفونت ها (مانند چشم صورتی یا تینه آ) ، پزشک شما ممکن است یک داروی ضد ویروس یا آنتی بیوتیک برای رفع آن تجویز کند. هنگامی که غدد لنفاوی متورم در دو یا چند ناحیه (تورم غدد لنفاوی عمومی) یافت می شوند، معمولاً به بیماریِ جدی تر سیستمیک (یعنی در سراسر بدن شما) اشاره می کند. این موارد بسیار گسترده هستند و شامل موارد زیر می شوند:
- بیماری های خودایمنی (مانند لوپوس یا آرتریت روماتوئید)
- توکسوپلاسموز
- عفونت های منتقله از راه جنسی ( مانند HIV یا سیفیلیس)
- عفونت های باکتریایی (مانند بیماری لایم یا تب تیفوئید)
- عفونت های ویروسی (مانند سرخک یا اپشتین-بار)
- سرطان ها (مانند لنفوم یا لوسمی)
این شرایط نیاز به درمان های تهاجمی تر در مدت زمان طولانی تری دارد. غدد لنفاوی متورم شما ممکن است تا بعد از اتمام درمان به اندازه طبیعی خود باز نگردند.
جلوگیری از تورم غدد لنفاوی:
با توجه به مطالعات انجام شده نیاز به جلوگیری از تورم غدد لنفاوی نیست. زیرا نشان دهنده مقابله با عفونت ها در بدن شما میباشد.
عکس تورم غدد لنفاوی زیر بغل
اما برای جلوگیری از تورم غدد لنفاوی غیر عادی و بدون دلیل موارد زیر را رعایت کنید:
- شستن صحیح دست ها.
- پرهیز از لمس چشم و بینی
- دوری از کسانی که بیمار هستند.
- سطوح خانه یا محل کار خود را ضد عفونی کنید.
- خواب کافی، تغذیه سالم و ورزش کردن.
- نوشیدن آب و مایعات زیاد برای جلوگیری از کم آبی بدن
چه زمانی باید نگران تورم غدد لنفاوی باشیم؟
بیشترغدد لنفاوی متورم دلیلی برای نگرانی شما ایجاد نمیکنند و با برطرف شدن عفونت از بین خواهند رفت. اما اگر هر یک از علائم زیر را داشتید که ممکن است نشان دهنده بروز مشکل جدی تری باشد، به پزشک مراجعه کنید:
- گره های لنفاوی با قطر 1+ اینچ.
- گره هایی که بسیار دردناک، سخت و ثابت روی پوست هستند یا به سرعت در حال رشد هستند.
- گره هایی که چرک یا مواد دیگر را تخلیه می کنند.
- علائمی مانند کاهش وزن، تعریق شبانه، تب طولانی مدت، خستگی، مشکل در تنفس.
- گره های متورم نزدیک به استخوان ترقوه یا قسمت پایین گردن شما (این اغلب به سرطان اشاره دارد).
- پوست قرمز یا ملتهب روی غدد لنفاوی متورم شما
پیشگیری از تورم غدد لنفاوی چگونه است؟
- برای کمک به حفظ سلامت دندان ها و لثه ها ، بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید .
- دست های خود را مرتب بشویید.
- در برابر بیماری هایی مانند زونا ، سل و آنفولانزا واکسینه شوید .
- از به اشتراک گذاشتن غذا، نوشیدنی یا وسایل شخصی مانند حوله با افرادی که عفونت مسری مانند مونو یا سرماخوردگی دارند خودداری کنید.
- در طول فعالیت جنسی از کاندوم یا سایر روش های بازدارنده استفاده کنید.
- در صورت بروز یک واکنش نامطلوب یا آلرژیک، از پزشک خود در مورد تعویض داروها بپرسید.
- از تماس با گربه های وحشی یا اجازه دادن به گربه های خانگی خود برای پرسه زدن در فضای باز خودداری کنید.
معرفی درمان های خانگی غدد لنفاوی
برای اقدام به درمان خانگی تورم غدد لنفاوی، قرار دادن کمپرس آب گرم بر روی ناحیه تورم به منظور کاهش درد و التهاب، توصیه می شود.هم چنین می توان پارچه ای که در آب گرم مرطوب شده را به مدت 10 دقیقه روی موضع مد نظر، گذاشت. تکرار چند باره این فرآیند به صورت روزانه می تواند در کاهش علائم شما،اثر بخش باشد. این روش در زمان قدیم کارساز ترین راه برای بهبود تورم غدد لنفاوی به صورت خانگی بوده است.
روغن کرچک
خواص تسکین دهنده و ضد التهابی روغن کرچک منجر به کاهش تورم و بازگشت غدد به حالت طبیعی شان می شوند. به این منظور روغن کرچک باید به مدت 5 دقیقه روی ناحیه متورم قرار گیرد.
آب نمک
قرقره کردن آب نمک برای درمان تورمی که نتیجه ی سرما خوردگی یا گلو درد باشد، اثربخش است.
آب لیمو تازه
آب لیمو به علت برخورداری از ویتامینc و خاصیت ضد التهابی، باعث کاهش ورم و درمان آن می شود.
سخن پایانی
شما در این مقاله با غدد لنفاوی متورم آشنا شدید. همچنین از علائم، راه های تشخیص سرطان غدد لنفاوی گردن و روشهای درمان آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
علت تورم غدد لنفاوی دهانه رحم چیست؟
تورم غدد لنفاوی دهانه رحم خطرناک نیست و می تواند نشانه ای از عفونت یا سایر التهابات دراین ناحیه باشد. همچنین ممکن است نشان دهنده سرطان باشد، اما بسیار نادر است.
آیا غدد لنفاوی متورم قابل سرایت هستند؟
خیر، خود گره های لنفاوی متورم مسری نیستند. نمی توانید صرفا به آنها مبتلا شوید اما اگر آنها توسط یک ویروس مسری (مانند سرماخوردگی و آنفولانزا) ایجاد شده اند، می توانید آن را به خانواده و اطرافیان خود منتقل کنید.