پزشکی سلامت

از عفونت مفصل چه می دانید؟

آیا تا کنون نامی از عفونت مفصل شنیده اید؟ آرتریت عفونی Septic arthritis یا آرتریت چرکی به معنای التهاب مفصل به علت عفونت یا به زبان دیگر به معنای عفونت مفصل است. مشخصه عفونت مفصل درد شدید مفصل همراه با تب است.  شما تا کنون تجربه ی چنین علائمی را داشته اید؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا هر چه بیشتر با این بیماری آشنا شوید.


بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: سیر تا پیاز گوارش غذا در بدن


عفونت مفصل چیست؟

عفونت مفصل یا آرتریت سپتیک (Septic arthritis) عفونت دردناک مفاصل است. عفونت می‌تواند ناشی از میکروب‌هایی باشد که از بخش دیگری از بدن از طریق جریان خون به مفصل رسیده باشند. از طرفی دیگر گاهی یک جراحت عمیق باعث می‌شود که میکروب‌ها مستقیم به درون مفصل نفوذ کنند. 


این محتوای مفید را هم دنبال کنید: معرفی کامل بیماری نقرس


علائم و نشانه ها آرتریت چرکی

شروع آرتریت عفونی معمولا سریع و ناگهانی است. مهمترین علائم عفونت مفصل عبارتند از

  • درد مفصل که با حرکت آن شدیدتر میشود. به همین علت بیمار سعی میکند مفصل خود را تا حدامکان بیحرکت نگه داشته و آن را تکان ندهد. در آرتریت عفونی شدت درد مفصل بسیار زیاد بوده و در عرض چند ساعت بسرعت بیشتر میشود
  • مفصل مبتلا متورم و گرم میشود
عفونت مفصل
  • در صورتی که مفصل به پوست نزدیک باشد پوست روی آن قرمز میشود
  • از دیگر علائم مهم عفونت مفاصل بروز علائم عمومی مانند تب و لرز، بی اشتهایی، تهوع و استفراغ، ضعف و افزایش تعداد نبض است

برای مطالعه بیشتر: آنچه باید درباره پرکاری تیروئید بدانید

بیشتر بخوانید  سیر تا پیاز گوارش غذا در بدن

میکروب چگونه به مفصل می رسد؟

هر گاه میکروب ها بتوانند خود را به طریقی به مفصل رسانده و در آنجا تکثیر یابند میتوانند ایجاد عفونت مفصل کنند. راه های رسیدن میکروب ها به مفصل عبارتند از:

  • وقتی نقطه ای از بدن عفونت فعال دارد. مانند عفونت چرکی در گلو و یا عفونت پوستی، میکروب ها میتوانند از این مناطق به داخل جریان خون رفته و از آن طریق خود را به مفصل برسانند. گاهی حتی بدون وجود یک کانون عفونی میکروب ها میتوانند از راه روده و یا بینی به جریان خون راه پیدا کنند.
عفونت مفصل
  • گاهی اوقات اجسام برنده و نافذ به مفصل میتوانند میکروب ها مستقیما با خود به درون مفصل ببرند. یا ممکن است پارگی بافت های روی مفصل موجب ورود مستقیم میکروب ها از فضای بیرون به داخل مفصل شود.
  •  عفونت استخوان نزدیک مفصل میتواند موجب سرایت میکروب ها به درون آن شود.
  • اعمال جراحی مفصلی و یا آرتروسکوپی ممکن است موجب انتقال میکروب به درون مفصل شوند.
نیمی از موارد عفونت مفصل در زانوست و ۲۰ درصد عفونت‌های مفصلی در مفصل ران اتفاق می‌افتد. مفاصل شانه، آرنج، مچ دست و مچ پا هم می‌تواند دچار عفونت شود.

عوامل افزایش احتمال ابتلا به عفونت مفصل 

  • مشکلات مفصلی موجود: بیماری‌های مزمن و شرایطی که مفاصل را درگیر می‌کند، مانند آرتروز ، روماتیسم مفصلی، نقرس، لوپوس خطر ابتلا به عفونت مفاصل را افزایش می‌دهند. از طرفی دیگر یک مفصل مصنوعی، جراحی پیشین مفصل و آسیب به مفصل هم شخص را بیش‌تر در معرض این عارضه قرار می‌دهد. 
  • مصرف دارو برای درمان روماتیسم مفصلی: در افراد مبتلا به روماتیسم مفصلی به دلیل مصرف داروهایی که سیستم ایمنی را سرکوب می‌کنند، احتمال بروز عفونت بیش‌تر از سایر افراد است. تشخیص آرتریت سپتیک در افراد مبتلا به روماتیسم مفصلی سخت است. چرا که بسیاری از علائم و نشانه‌ها در این افراد مشابه است. 
  • شکنندگی پوست: پوستی که به آسانی شکننده می‌شود و به آسانی بهبود پیدا نمی‌کندبه باکتری‌ها این فرصت را می‌دهد که به آسانی به بافت زیر پوست دست پیدا کنند. بیماری‌های پوستی مانند پسوریازیس و اگزما و زخم‌های پوستی عفونی، خطر بروز عفونت را بیش‌تر می‌کند. در افرادی که مرتب مواد و دارو تزریق تزریق می‌کنند هم خطر بروز عفونت در محل تزریق بیش‌تر است. 
  • ضعف سیستم ایمنی: افرادی با سیستم ایمنی ضعیف‌تر بیش‌تر از سایرین در معرض خطر بروز عفونت مفصل قرار دارند. افراد مبتلا به دیابت، مشکلات کبد و کلیه و افرادی که داروهای سرکوب کننده دستگاه ایمنی مصرف می‌کنند، جز این دسته هستند. 
  • تروما مفصلی: جای گاز و یا پنجه حیوانات، زخم‌های عمیق روی پوست و بریدگی روی مفصل فرد را در معرض خطر ابتلا به عفونت قرار می‌دهد. 
بیشتر بخوانید  هر آنچه درباره بیماری‌های پره منوپوز، پری منوپوز و منوپوز + دوره پری منوپوز چیست؟

درباره ی عفونت تتو چه می دانید؟


تشخیص عفونت مفصلی

انجام آزمایشات زیر می تواند به تشخیص بیماری کمک کند:

بررسی وضعیت مایع مفصلی

 عفونت ها می توانند رنگ، قوام ، حجم و فرم گیری مایعات موجود در مفاصل را تغییر دهند. برای انجام این آزمایش نمونه ای از مایع مفصلی با سوزن از مفصل آسیب دیده خارج شده و برای آزمایشات بیشتر به آزمایشگاه ارسال خواهد شد.

عفونت مفصلی

این آزمایشات می تواند به تشخیص ارگانیزم های به وجود آورنده عفونت کمک کرده و پزشک بتواند داروهای مناسبی را با توجه به علت بروز عفونت تجویز کند.

آزمایش خون

 این آزمایش می تواند به تشخیص وجود علائم عفونت در خون فرد کمک کند. برای انجام این آزمایش نمونه ای از خون گرفته شده و برای بررسی بیشتر به آزمایشگاه ارسال خواهد شد.

آزمایش های تصویر برداری

 تصویر برداری اشعه ایکس و دیگر شیوه های تصویر برداری می تواند میزان آسیب دیدگی مفصلی را مشخص کند.


شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: عسل بخورید، لاغر بمانید


عوارض عفونت مفاصل

  • محدودیت حرکتی مفصل
  • تخریب غضروف مفصل و ایجاد آرتروز و ساییدگی
  • استئومیلیت و عفونت استخوان‌های مجاور
  • نکروز استخوان مفصل به علت کاهش خون رسانی (مانند نکروز سر استخوان ران)
  • آسیب صفحه رشد نزدیک مفصل و به دنبال آن اختلال در رشد استخوان
  • انتشار عفونت به دیگر نقاط بدن و فوت بیمار

جهت آگاهی: رژیم کانادایی را بشناسیم


راه های درمان عفونت مفصل

روش‌های درمان آرتریت سپتیک شامل استفاده از آنتی بیوتیک‌های قوی و همچنین تخلیه مایع سینوویال عفونی از مفصل می‌شود. احتمالا برای پیشگیری از شیوع عفونت، آنتی بیوتیک‌ها بلافاصله تجویز خواهد شد.

عفونت مفصل

آنتی بیوتیک‌های درون وریدی تجویز می‌شوند، اما به طور معمول برای درمان اولیه به بستری شدن در بیمارستان نیاز است. با این حال، ادامه روند درمان ممکن است در خانه صورت بگیرد. در ابتدا، آنتی بیوتیک‌های رایج برای پوشش طیف گسترده‌ای از عفونت‌ها انتخاب می‌شوند.

بیشتر بخوانید  همه چیز درباره سقط جنین

در صورت شناسایی باکتری ها، آنتی بیوتیک‌های ویژه مورد استفاده قرار خواهند گرفت. روند درمان با آنتی بیوتیک‌ها برای حصول اطمینان از ریشه‌کن شدن عوامل عفونی ممکن است چهار تا شش هفته ادامه یابد.


برای مطالعه بیشتر: پسوریازیس و هنجارهای غذایی آن


سخن پایانی

در این محتوا درباره عفونت مفصل خواندیم. باید این نکته را هم ذکر نمود که در نوزادان ممکن است علائم عمومی گفته شده وجود نداشته باشد. با این حال در این گروه سنی علائم دیگری مشاهده میشود. بطور مثال بچه دچار بیقراری شده، سینه مادر را نمیگیرد و وزن وی اضافه نمیشود و یا حتی کاهش وزن پیدا میکند و سعی میکند اندام مبتلا را اصلا حرکت ندهد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا