پزشکی سلامتمشاوره پزشکی

آنچه باید درباره پرکاری تیروئید بدانید

غده تیروئید شما یک غده کوچک و پروانه ای شکل است که در انتهای ناحیه جلوی گردن شما واقع شده است. پرکاری و کم کاری تیروئید دو اختلال هورمونی شایع این غده به شمار می روند. آیا شما تجربه ای این بیماری ها در خود یا اطرافیانتان دارید؟ فکر می کنید نشانه های آن ها را میشناسید؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات لازم درباره پرکاری تیروئید بدست آورید.

پرکاری تیروئید

هیپرتیروئیدیسم شرایطی است که در آن غده تیروئید شما مقادیر بالایی از هورمون تیروکسین را ترشح می کند. علائم هیپرتیروئیدیسم عبارتند از:

•    به صورت معنی داری متابولیسم بدن شما بالا می رود.
•    می تواند سبب کاهش وزن ناگهانی شما شود.
•    ضربان قلبتان را تند یا نامنظم می کند.
•    افزایش تعریق خواهید داشت.
•    با عصبانیت یا کج خلقی روبرو خواهید شد.

راه های درمانی متفاوتی جهت درمان هیپرتیروئیدیسم وجود دارد. پزشکان از داروهای ضد تیروئید و ید رادیو اکتیو جهت کاهش تولید هورمون های تیروئید استفاده می کنند. گاهی اوقات درمان هیپرتیروئیدیسم شامل جراحی و در آوردن قسمتی از غده تیروئید شماست. بنابراین در صورتی که به این بیماری توجه نشود می تواند به یک مشکل جدی تبدیل شود. بیشتر افراد زمانی که هیپرتیروئیدیسم شان تشخیص داده می شود به درمان پاسخ می دهند.

نشانه های پرکاری تیروئید

علائم هیپرتیروئیدیسم مشابه مشکلاتی است که در سایر بیماری ها پیش  می آید به همین علت تشخیص آن برای پزشک شما کمی دشوار خواهد بود ولی به هر حال علائم و نشانه هایی دارد که عبارتند از:

بیشتر بخوانید  جایگاه آب در رژیم های لاغری

•    کاهش وزن ناگهانی حتی در زمانی که اشتهای شما و برنامه غذایی تان نرمال است و یا حتی افزایش غذای مصرفی هم داشته اید.
•    افزایش ضربان قلب به طور عادی بیش از 100 ضربه در دقیقه، ضربان قلب نامنظم و فشار قلب

علائم پرکاری تیروئید


•    افزایش اشتها
•    عصبانیت و کج خلقی
•    لرزه که معمولا در دست ها و انگشتان دیده می شود.
•    تعریق
•    تغییر در الگوی دفع مدفوع به خصوص افزایش دفع مدفوع
•    خستگی و ضعف ماهیچه
•    اشکال در خواب

معمولا در بزرگسالان یا هیچ یک از علائم مشاهده نمی شود و یا یکی از علائم را به صورت خفیف نشان می دهند. مانند افزایش ضربان قلب، عدم تحمل گرما، خستگی زود هنگام در زمان فعالیت های روزمره. داروهایی تحت عنوان بتا بلوکرها که در شرایط پرفشاری خون یا سایر بیماری ها مصرف می شود. این داروها می توانند سبب قطع علائم هیپرتیروئیدیسم شوند.

•    عوارض مختلف چشمی (Graves opthalmopathy): 

یکی از مشکلات نادر در هیپرتیروئیدیسم Graves opthalmopathy است که روی چشم ها تاثیر می گذارد. در این اختلال بافت ها و ماهیچه های پشت چشم متورم می شود. کره چشم از حدقه بیرون می زند و از حالت عادی خارج می شود. 

عوارض چشمی پرکاری تیروئید

این برآمدگی به این علت است که کره چشم از حدقه تا حدی بیرون زده است. این مطلب می تواند سبب شود که قسمت قدامی کره چشم شما دچار خستگی شود. علائم این بیماری چشم عبارتند از:

•    برآمدگی کره چشم
•     چشمان ورم کرده یا قرمز
•    افزایش پارگی یا احساس ناراحتی در یک یا هر دو چشم
•    حساسیت به نور، دید تار یا دید دوتایی، التهاب و یا کاهش حرکات چشم

بیشتر بخوانید  همه چیز درباره ایست قلبی

علت پرکاری تیروئید

علل متعددی مانند بیماری Graves، گواتر سمی، بیماری Plumer یا تیروئید چندگره ای سمی و التهاب غدد تیروئید می تواند سبب بیماری هیپرتیروئیدیسم شود.

عوارض پرکاری تیروئید

هیپرتیروئیدیسم می تواند عواقب متعددی را به دنبال داشته باشد که عبارتند از:

•    مشکلات قلبی: یکی از جدی ترین مشکلات هیپرتیروئیدیسم درگیر کردن قلب است که شامل افزایش ضربان قلب و ضربان نامنظم قلب است که این عوارض با درمان مناسب قابل درمان هستند.

•    تیروئید سمی: هیپرتیروئیدیسم می تواند شما را در خطر تیروئید سمی قرار دهد و به صورت ناگهانی علائم را شدت دهد و منجر به تب، افزایش ضربان قلب و گاهی اوقات سبب هذیان گویی شود، اگر این علائم را دیدید سریعا در پی درمان باشید.

پرکاری تیروئید

•    شکنندگی استخوان: هیپر تیروئیدیسم درمان نشده می تواند سبب ضعف و شکنندگی استخوان ها (استئوپروز) شود. مقاومت استخوان های شما تا حدی به مقدار کلسیم و سایر مواد معدنی موجود در آن ها بستگی دارد. مقادیر بالای هورمون تیروئید توانایی بدن برای نگهداری کلسیم در استخوان ها را ضعیف می کند.

•    مشکلات چشم: افراد با بیماری چشمی Gravesدچار مشکلات چشمی مانند بیرون زدگی ، قرمزی و یا تورم، حساسیت به نور، دید تار و دید دوتایی می شود.


 

درمان دارویی در پرکاری تیروئید

درمان های متعددی برای پرکاری تیروئید وجود دارد، بهترین روش برای شما به سن، وضعیت جسمی و وخامت حال شما بستگی دارد:

ید رادیو اکتیو:

 یک داروی خوراکی است. ید رادیو اکتیو توسط غده تیروئید شما جذب می شود و سبب منقبض شدن غده تیروئید و فروکش کردن علائم می شود که معمولا 3 تا 6 ماه به طول می انجامد، زیرا این نوع درمان سبب می شود فعالیت تیروئید شما به طور قابل ملاحظه ای کم شود و شما سرانجام احتمالا نیاز دارید که داروها را به صورت روزانه برای جایگزین کردن تیروکسین دریافت کنید.

بیشتر بخوانید  معرفی کامل بیماری نقرس

داروهای ضد تیروئید: 

این داروها به تدریج علائم پرکاری تیروئید را به وسیله ی جلوگیری از تولید مقدار زیاد هورمون توسط غده تیروئید شما کاهش می دهند که شامل  Propylthiouracil و Methimazole  می باشد. علائم بعد از 6 تا 12 هفته شروع به بهبود می کند. اما درمان به وسیله قرص های ضد تیروئید به طور معمول یک سال یا بیشتر به طول می انجامد.

داروهای درمان تیروئید

در بعضی افراد مشکل دائمی است و در بعضی افراد دوره های بهبود و بازگشت بیماری وجود دارد. هردو داروی ذکر شده آسیب های شدید کبدی خواهند داشت و گاهی سبب مرگ خواهند شد. از آنجا که  Propylthiouracil آسیب های جدی تری به کبد وارد می کند در کل تنها زمانی باید مصرف شود که Methimazole قابل تحمل نباشد.

بتابلوکرها: 

این داروها معمولا جهت درمان فشار خون بالا استفاده می شوند و سبب کاهش سطح تیروئید شما نخواهند شد اما می توانند سبب کاهش ضربان قلب سریع شوند و از تپش قلب جلوگری کنند. به همین علت پزشک شما این داروها را تا زمانی که سطح تیروئید شما به حد نرمال نرسیده تجویز می کند.

جراحی: 

در صورتی که نتوانید داروهای ضد تیروئید را تحمل کنید و با درمان رادیو اکتیو مخالف باشید احتمالا باید برای جراحی آماده شوید گرچه این روش تنها در تعداد محدودی از افراد قابل انجام است. در تیروئیدکتومی یا برداشتن غده تیروئید پزشک بیشترین قسمت غده تیروئید را خارج می کند.

جراحی تیروئید

 خطرات این جراحی شامل آسیب به تارهای صوتی و غدد پارا تیروئید (غدد ریز قرار گرفته در پشت غده تیروئید که سطح کلسیم را در خون کنترل می کند) است، به علاوه شما به درمان مادام العمر با  لووتروکسین نیاز خواهید داشت تا سطح هورمون تیروئید در بدن شما را تنظیم کند، اگر غدد پاراتیروئید شما هم برداشته شود شما برای نرمال نگاه داشتن سطح کلسیم تان نیاز به درمان دارید.

بیشتر بخوانید  پلکسر چیست و چگونه پوست را جوان می کند؟

سخن پایانی

در این مقاله درباره اختلال هیپرتیروئیدیسم یا پرکاری تیروئید سخن گفتیم. این بیماری بسیار شایع است و شما تنها با دانستن نشانه های آن میتوانید سریعاً به دکتر مراجعه کنید. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت بنویسید.

اگر این مطلب برای شما مفید بود آن را با دوستان خود نیز به اشتراک بگذارید:

https://bit.ly/2Y4SZ9mhttps://b2n.ir/y56435
https://cutt.ly/TRXUElryun.ir/o4gn59
https://1ea.ir/j4AQU6Iohttp://iwo.ir/6mt6h

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا