پزشکی سلامتمشاوره پزشکی

همه چیز درباره ایست قلبی

ایست قلبی با حمله قلبی فرق دارد. حمله قلبی زمانی رخ می دهد که جریان خون به بخشی از قلب مسدود شود. البته ممکن است حمله قلبی اختلال الکتریکی ایجاد کند که همین امر موجب ایجاد ایست ناگهانی شود. شما در مورد این عارضه ی اورژانسی چه می دانید؟ با علائم و اقدامات فوری در صورت وقوع آن برای دیگران آشنایید؟ ایستادن قلب در صورتی که سریع درمان نشود موجب مرگ ناگهانی خواهد شد.در حقیقت ایستادن قلب، متوقف شدن ناگهانی قلب است که با کاهش سطح هوشیار همراه است. در این مقاله همراه ما باشید تا اطلاعات جامعی در این حیطه بدست آورید.


بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: کبد چرب، عارضه ای در کمین سلامتی شما


ایستادن قلب چگونه رخ می دهد؟

قلب سیگنال های الکتریکی دریافت می کند که کنترل می کند هر چند وقت یکبار و با چه ریتمی پمپ شود. هر ضربان قلب از طریق شبکه پیچیده ای از عروق به اندام ها و سلول ها در سراسر بدن فشار می آورد. اختلال در این سیگنالهای الکتریکی باعث ضربه های نامنظم می شود که به آریتمی معروف هستند. انواع مختلفی از آریتمی وجود دارد. بعضی از آنها هیچ علائمی ایجاد نمی کنند ، در حالی که برخی دیگر می توانند باعث ایست قلبی شوند.

ایست قلب باعث می شود قلب به طور ناگهانی ضربان خود را متوقف کند و این از جریان خون به سایر نقاط بدن جلوگیری می کند.


این محتوای مفید را هم از دست ندهید:


علائم ایست قلبی

نشانه‌های ایستادن ناگهانی قلب عبارتند از:

  • غش‌کردنِ ناگهانی؛
  • نداشتن نبض؛
  • قطع تنفس؛
  • از دست رفتن هوشیاری.
علائم ایست قلبی

گاهی اوقات علائم و نشانه‌های دیگری هم پیش از ایست قلب دیده می‌شوند. برای مثال، خستگی، از هوش رفتن، سرگیجه، درد قفسه‌ی سینه، تنگیِ نفس، ضعف، تپش قلب یا استفراغ جزءِ آن دسته از علائمی هستند که پیش از آن به وجود می‌آیند. اما عارضه ایستادن قلب اغلب بدون هیچ‌گونه هشدار قبلی اتفاق می‌افتد.

بیشتر بخوانید  رژیم مدیترانه ای حلال بیماری ها!

درباره ی سقط جنین چه می دانید؟


علل ایجاد ایست قلبی


علت اصلی و مستقیم ایست قلبی معمولا” اختلال در ریتم قلب (آریتمی) است. در یک فرد دارای قلب نرمال و سالم، احتمال بروز یک وضعیت پایدار ریتم نامنظم قلب وجود ندارد. مگر با وجود عوامل محرک خارجی مثل شوک الکتریکی، استفاده از مواد مخدر یا ضربه شدید به قفسه سینه که باعث اختلال در چرخه ریتم قلب (کوموتیو کوردیوس- طغیان قلبی) می‌شود. عارضه خطرناک “آریتمی” معمولا” درافرادی بروز می‌کند که دارای سابقه بیماری قلبی هستند؛ از جمله:

  • حمله قلبی:اگر یک حمله قلبی (اغلب ناشی از بیماری عروق کرونر) رخ دهد، می‌تواند منشاء بروز فیبریلاسیون بطنی و ایستادن قلبی ناگهانی گردد.
  • اسکار ناشی از یک حمله قلبی: قلبی که به هر علتی دچار اسکار یا بزرگ شدگی باشد، مستعد ابتلا به آریتمی بطنی خطرناک است. خصوصا” در شش ماه اول، پس از بروز حمله قلبی، احتمال خطر ایست قلبی در بیماران مبتلا به بیماری قلبی آترواسکلروتیک، بالا است.
ایست قلبی
  • داروهای قلبی: تحت شرایط خاصی، داروهای مختلف قلب می‌تواند زمینه ساز آریتمی و در نتیجه باعث ایست قلبی ناگهانی گردد.
  • ناهنجاریهای عروقی: ناهنجاری‌های رگ‌های خونی مادرزادی، به ویژه در عروق کرونر و آئورت، به ندرت ممکن است عامل مرگ ناگهانی در قربانیان جوان گردد.
  • استفاده تفریحی از مواد مخدر: در افراد بدون بیماری قلبی ارگانیک (عضوی)، استفاده تفریحی از مواد مخدر موجب ایستادن قلبی ناگهانی می‌شود.
  • بیماری عروق کرونر:اکثر موارد ایست قلبی مربوط به افرادی است که مبتلا به بیماری عروق کرونر هستند.
  • بیماری‌های قلبی مادرزادی: علت بروز ایست قلبی ناگهانی در کودکان یا نوجوانان ممکن است یک بیماری قلبی باشد که از بدو تولد وجود داشته است (بیماری قلبی مادرزادی). حتی بزرگسالانی که جراحی اصلاح نقص مادرزادی قلب داشته‌اند، هنوز هم در معرض خطر بالاتری برای ایستادن قلبی ناگهانی هستند.
بیشتر بخوانید  تاثیر ژنتیک بر چاقی

برای مطالعه بیشتر: “رژیم فستینگ” با غذاها نه، با زمان بازی کنید!


عوامل افزایش دهنده خطر

• جنس مذکر

• سن

• وراثت

• اضافه وزن

• هموسیستئین بالا (هموسیستئین یک نوع اسید آمینه است)

• مقدار فیبرینوژن (جزء سیستم انعقادی خون)

•  کشیدن سیگار

• خون بالا

• مصرف زیاد چربی

• عدم کنترل کلسترول خون

• دیابت


جهت آگاهی: معرفی کامل بیماری نقرس


چه اقدامی هنگام ایستادن ناگهانی قلب فرد دیگر انجام دهیم؟

درمان در چند دقیقه اول ایست قلبی می تواند جان فرد را نجات دهد. انجام اقدامات بسیار سریع امری حیاتی است. اگر کسی علائم ایستادن قلب را نشان داد:

سریعا باید با ۱۱۵ تماس بگیرید و خدمات فوریت های پزشکی را انجام دهید. 

ایست قلبی


بررسی کنید که آیا فرد بیهوش نفس می کشد. اگر فرد نفس نکشید ، در صورتی که در نزدیکی آن یک دفیبریلاتور خارجی خودکار (AED) وجود داشت می توانید از آن استفاده کنید. در صورت موجود نبودن ، CPR  را با دست انجام دهید. هر دو دست خود را روی مرکز قفسه سینه فرد قرار دهید و ۱۰۰-۱۲۰ بار در دقیقه محکم فشار دهید. اجرای CPR را تا رسیدن پاسخ دهندگان اضطراری ادامه دهید. انجام مداوم CPR خون و اکسیژن را به اندام ها و مغز منتقل می کند تا زمانی که یک متخصص پزشکی بتواند از دستگاه دفیبریلاتور برای راه اندازی مجدد قلب استفاده کند.


شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: از عفونت مفصل چه می دانید؟


مهمترین عارضه ی ایست قلبی چیست؟

وقتی ایست قلبی اتفاق می‌افتد، نخستین بخشی که در بدن دچار آسیب می‌شود، مغز است، زیرا بر خلاف سایر اندام‌ها، مغز از ذخیره‌‌ی خون غنی از اکسیژن برخوردار نیست. این اندام کاملا وابسته به عرضه‌ی بی‌وقفه‌ی خون است. کاهش جریان خون به سمت مغز باعث بی‌هوشی می‌شود.

عوارض ایست قلبی

اگر ریتم قلب سریعا به حالت طبیعی برنگشت، مغز آسیب خواهد دید و در نتیجه منجر به مرگ می‌شود. اگر ایست قلب بیش از ۸ دقیقه به طول بینجامد، احتمال زنده ماندن بسیار کم می‌شود. کسانی که از ایستادن ناگهانی قلب نجات می‌یابند، ممکن است دچار نشانه‌هایی از آسیب مغزی شوند.

بیشتر بخوانید  "چاقی" را موشکافانه تر بشناسیم

درباره ی سوزش کف پا بیشتر بدانید.


سخن پایانی

در این مطلب درباره ایست قلبی سخن گفتیم. علائم و علل آن را بررسی کردیم. یادتان باشد به‌ فردي‌ كه‌ علايم‌ ايست‌ قلبي‌ دارد، مايعات‌ يا غذا ندهيد. بيمار ممكن‌ است‌ خفه‌ شود. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا