عمل تعویض دریچه قلب
دو نوع گزینه عمل جراحی دریچه قلب عبارتاند از:
- جراحی ترمیم دریچه برای تعمیر دریچه آسیبدیده یا معیوب و درعینحال حفظ بسیاری از بافتهای خود فرد. دریچه میترال رایجترین دریچه برای ترمیم است، اما جراحی ترمیم میتواند مشکلات دریچه های آئورت و سه لتی را نیز درمان کند.
- جراحی تعویض دریچه برای برداشتن دریچه معیوب و جایگزینی آن با دریچه بیولوژیکی (بافت خوک، گاو یا انسان) یا مکانیکی (فلزی یا کربنی). همه جایگزینهای دریچه زیست سازگار هستند، به این معنی که سیستم ایمنی شما دریچه جدید شما را رد نمیکند.
اگر دریچه قلب شما بهشدت آسیبدیده است و قابلترمیم نیست، ممکن است نیاز به جراحی برای جایگزینی آن با دریچه مکانیکی یا بیولوژیکی جدید باشد. بهطور سنتی، جراحی قلب باز برای ترمیم یا جایگزینی دریچههای قلب استفاده میشود. این به این معنی است که یک برش بزرگ در قفسه سینه ایجاد میشود و قلب برای مدتی متوقف میشود تا جراح بتواند دریچه (ها) را ترمیم یا جایگزین کند.
اما امروزه تکنیکهای جدیدتر و کمتر تهاجمی برای جایگزینی یا ترمیم دریچههای قلب ایجاد شده است. روشهای کم تهاجمی برشهای کوچکتری ایجاد میکنند و به معنای درد کمتر پس از جراحی و مرخص شدن سریعتر از بیمارستان است.
دریچه قلب بیمار ممکن است با استفاده از یک حلقه برای حمایت از دریچه آسیبدیده ترمیم شود، یا ممکن است کل دریچه برداشته شده و با یک دریچه مصنوعی جایگزین شود. دریچههای مصنوعی از پلاستیک یا بافت با پوشش کربن (ساخته شده از دریچههای حیوانی یا دریچههای انسانی گرفته شده از اهداکنندگان) ساخته شوند.
- تعویض دریچه میترال قلب از طریق کاتتر
- تعویض دریچه آئورت قلب از طریق کاتتر
- تعویض دریچه تریکوسپید از طریق کاتتر
- تعویض دریچه پولمونر از طریق کاتتر
- جایگزینی دریچه داخل دریچه تعویض شده بیولوژیک قبلی
- جایگزینی دریچه داخل رینگ ترمیم دریچه قبلی
در حال حاضر همه دریچههای موجود برای استفاده از طریق کاتتر از نوع دریچههای بیولوژیک هستند که همانند دریچههای بیولوژیک مورد استفاده در جراحی باز، عمر محدودی داشته و بر اساس محل قرارگیری دریچه در موقعیتهای مختلف طول عمر متوسط ۱۰ تا ۱۵ سال را دارند.
تعویض دریچه آئورت
عمل تعویض دریچه آئورت از جمله روش های درمان دریچه آئورت آسیب دیده یا بیمار است. دریچه آئورت یکی از چهار دریچه ای است که جریان خون را در قلب کنترل می کند. این دریچه حفره چپ پایین قلب (بطن چپ) و شریان اصلی بدن (آئورت) را جدا می کند.
هنگامی که قلب منقبض می شود، دریچه آئورت باز می شود و اجازه می دهد خون از بطن چپ به داخل آئورت جریان یابد. هنگامی که قلب آرام می شود، دریچه آئورت بسته می شود تا از حرکت خون به عقب جلوگیری کند. هنگامی که دریچه قلب ضخیم شده یا آسیب دیده باشد، توان درست باز شدن را از دست میدهد. در این شرایط با هر تپش، قلب شما خون کمتری برای تغذيه سایر اندام ها منتقل می کند. دریچه آئورت آسیبدیده می تواند در جریان خون اختلال ایجاد کند و قلب را مجبور کند تا برای ارسال خون به بقیه بدن سخت تر کار کند و این امر فشار بیشتری به قلب وارد خواهد کرد.
تعویض دریچه آئورت می تواند جریان خون از قلب به سمت اندام ها را بهبود بخشد، علائم بیماری دریچه قلبی (از جمله تنگی نفس، درد قفسه سینه، و ورم پا) را کاهش و طول عمر بیمار را افزایش دهد.
در چه مواردی جراحی قلب باز یک درمان مناسب است؟
پزشک و بیمار در موارد زیر می توانند انجام عمل جراحی قلب باز را در نظر داشته باشند:
- بیمار در اثر تنگی تعدادی از شریان های خون رسان به قلب، دچار درد شدید قفسه سینه شده و عضله قلب حتی در حالت استراحت یا با انجام فعالیت اندک دچار کمبود خون می شود.
- بیش از یک رگ در بدن بیمار مبتلا بوده و حفره اصلی پمپاژ خون در قلب (بطن چپ) عملکرد مناسبی ندارد.
- شریان کرونری سمت چپ قلب، دچار تنگی یا انسداد شدید شده است. این شریان بخش عمده خون رونده به بطن چپ را تامین می کند.
- فرد به انسداد شریانی دچار است که با استفاده از آنژیوپلاستی قابل درمان نیست. در آنژیوپلاستی یک بالون کوچک به طور موقت به محل تنگی وارد شده و با متورم شدن خود تنگی را برطرف می کند.
- فرد سابقه آنژیوپلاستی یا استنت گذاری ناموفق داشته و یا با وجود استنت گذاری در گذشته، شریان دوباره دچار تنگی شده است.
- .در صورتی که فرد به درمان های دیگر پاسخگو نباشد
- جراحی بای پس کرونری را می توان در شرایط اورژانسی همچون حمله قلبی نیز انجام داد.
دکتر فروزان نیا فوق تخصص جراحی قلب و عروق ، استاد دانشگاه تهران و دارای فلوشیپ پیوند قلب و ریه از انگلستان می باشند . در کارنامه پزشکی ایشان می توان بیش از 20 هزار جراحی موفق در زمینه های زیر را مشاهده کرد:
- جراحی عروق کرونر (به روش باز و بدون پمپ)
- ترمیم و تعویض دریچههای قلب
- جراحی دریچههای قلب به روش ترانس کاتتر
- جراحی آئورت
- جراحی اندوواسکولار
- جراحی بیماریهای مادرزادی قلب
- عمل قلب باز برای بار دوم
- جراحی تومورهای قلب
- پیوند قلب