مشاوره پزشکی

منظور از بیماری های پوستی چیست؟ +معرفی انواع بیماری های شایع پوستی

مطمانا هر یک از ما در طول زندگی به یکی از انواع بیماری‌ها و آسیب‌های پوستی مبتلا شده‌ایم. چراکه طیف وسیعی از انواع بیماری‌های پوستی وجود دارد که از نظر علائم و شدت بسیار متفاوت هستند.علت بروز برخی از آن‌ها محیط است در حالی‌که برخی دیگر ممکن است ژنتیکی باشند. می‌توانند اثرات موقت یا دائمی داشته باشند و حتی در مواردی در دسته بیماری‌های تهدیدکننده زندگی در نظر گرفته شوند.بنابراین نباید حتی جزئی‌ترین بیماری یا آسیب پوستی را نادیده گرفت و بهتر است در اولین فرصت با یکی از پزشکان متخصص پوست و مو در این مورد مشورت کرد.در ادامه به انواع بیماری‌ها و آسیب‌های پوستی شایع، علائم، علل، راه‌های پیشگیری و درمان آ‌ن‌ها اشاره شده است. لطفا نسبت به آن‌ها بی‌توجه نباشید.


فهرست مطالب


منظور از بیماری های پوستی چیست؟

پوست انسان بزرگترین عضو بدن است. هر بیماری یا شرایطی که پوست را درگیر کند، بیماری پوستی نامیده می شود. با این حال، به خاطر داشته باشید که بیماری‌های پوستی و درمان‌ها می‌توانند بسته به علل آن‌ها از نظر علائم و شدت بسیار متفاوت باشند. برخی از بیماری های پوستی علل موقعیتی دارند، در حالی که برخی دیگر ممکن است ارثی باشند.

بیماری های پوستی بسیار شایع و گوناگون می باشند. این مشکلات می توانند موقتی یا همیشگی، دردناک یا بدون درد و برخی از آنها می توانند قابل انتقال یا موروثی باشند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله درباره ی عفونت تتو را بخوانید.

علل اختلالات پوستی چیست؟

برخی از شایع ترین علل مشکلات پوستی عبارتند از:

  • باکتری های گیر کرده در فولیکول های مو و منافذ پوست
  • انگل ها، قارچ ها یا سایر میکروارگانیسم هایی که روی پوست زنده می مانند
  • ویروس های مختلف
  • سیستم ایمنی ضعیف
  • حاملگی در بانوان
  • تماس با محرک ها، آلرژن ها، یا با پوست آلوده شخص
  • عوامل ارثی
  • بیماری هایی که بر سیستم ایمنی، کلیه ها، تیروئید و سایر سیستم های بدن تاثیر می گذارند
بیشتر بخوانید  معرفی بهترین کلینیک برای آنژیوگرافی قلب در شرق تهران

جدای از این موارد، سایر شرایط سلامتی و مسائل مربوط به سبک زندگی نیز می تواند منجر به ایجاد اختلالات پوستی شود. برخی از بیماری های پوستی نیز بدون هیچ دلیل شناخته شده ای ایجاد می شوند.

معرفی انواع بیماری های پوستی

در اینجا لیستی از بیماری های پوستی که معمولا در بین انسان ها دیده می شود، آورده شده است:

آکنه

نوعی بیماری پوستی است باعث بروز جوش‌های سرسفید، سرسیاه، قرمز (پاپول)، چرکی (پوسچول)، ندولار و کیستیک در نقاط مختلف بدن می‌شود. آکنه بیشتر در بین نوجوانان دیده می‌شود؛ اگرچه ممکن است به دلایلی در سنین دیگر نیز بروز کند.
اصولا تولید بیش از حد چربی پوست به خصوص در دوران بلوغ و قاعدگی و مسدود شدن فولیکو‌های مو توسط این چربی، سلول‌های مرده و باکتری‌های موجود در زیر پوست (به خصوص پروپیونی باکتریوم آکنس)؛ باعث ایجاد آن می‌شود.
معمولا جوش‌ها در صورت، پیشانی، قفسه سینه، پشت و شانه‌ها ظاهر می‌شوند، زیرا این نواحی بیشترین غدد چربی را دارند. تحقیقات نشان می‌دهند که عواملی مثل تغییرات هورمونی (افزایش هورمون آندروژن در دوران بلوغ)، مصرف داروهای خاص مثل کورتیکواستروئیدها، خوردن غذاهای غنی از کربوهیدرات مثل چیپس و داشتن استرس می‌تواند باعث بروز و بدتر شدن جوش‌ها شوند؛ پس با کنترل آن‌ها می‌توان از بروز آکنه پیشگیری کرد. برای درمان آکنه معمولا از داروهای خوراکی و موضعی استفاده می‌شود که توصیه می‌کنیم قبل از هرگونه خوددرمانی با پزشک متخصص در این زمینه صحبت کنید.

پسوریازیس

پسوریازیس یک بیماری پوستی است که باعث ایجاد لکه‌های قرمز، پوسته‌پوسته شدن و خارش، معمولاً روی زانوها، آرنج‌ها، بالا تنه و پوست سر می‌شود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله درباره پرکاری تیروئید را بخوانید.

بیماری پوستی

از نظر متخصصان، علت این بیماری بروز یک اختلال در سیستم ایمنی بدن است که باعث می‌شود پوست با سرعت بیشتری نسبت به روند طبیعی دوباره تولید شود. البته ژنتیک و عوامل محیطی هم بی‌تاثیر نیستند. متاسفانه این بیماری شایع، هیچ درمانی قطعی ندارد و داروهای موضعی، خوراکی و در کنار آن نوردرمانی فقط به تسکین شرایط کمک می‌کنند.

بیشتر بخوانید  درد دست بعد از عمل سرطان سينه

بیماری پوستی – لک و پیس

لک و پیس یا ویتیلیگو نوعی بیماری پوستی است که باعث از بین رفتن رنگ پوست به شکل لکه‌ در نواحی مشخصی می‌شود. این لکه‌ها در هر قسمت از بدن حتی روی مو و قسمت داخلی دهان می‌توانند بروز کنند. رنگ پوست و مو ناشی از وجود رنگدانه‌ها یا ملانین است و این بیماری هنگامی اتفاق می‌افتد که سلول‌های تولیدکننده ملانین در اثر خودایمنی یا ژنتیک از بین بروند. خوشبختانه این بیماری تهدیدکننده زندگی یا مسری نیست. درمان آن که شامل نوردرمانی و مصرف داروهای موضعی است؛ شاید بتواند ملانین را به پوست آسیب‌دیده بازگرداند؛ اما از کاهش مداوم رنگ پوست یا عود آن جلوگیری نمی‌کند.در صورت عدم درمان، معمولاً این لکه‌های بی‌رنگ با گذشت زمان بزرگتر می‌شوند.

ِاگزما

اگزما یا درماتیت آتوپیک بیماری است که باعث قرمزی و خارش پوست می‌شود و در کودکان شایع‌تر است. اصولا ِاگزما مزمن است و نوعی حساسیت پوستی محسوب می‌شود.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله آندومتریوز چیست را بخوانید.

بیماری پوستی

هیچ درمانی برای آن یافت نشده است؛ اما اقدامات مراقبتی مانند عدم مصرف صابون‌های محرک و مرطوب کردن مرتب پوست با کرم‌ها یا پمادهای دارویی می‌تواند خارش را تسکین دهند و از گسترش آن جلوگیری کنند.

حساسیت به لاتکس

حساسیت به لاتکس یک واکنش پوستی به پروتئین‌های خاص موجود در ماده لاتکس است. این مساله ممکن است باعث خارش پوست، کهیر و یا حتی شوک تنفسی آنافیلاکسی شود. بسیاری از وسایل پزشکی مانند انواع دستکش و کاندوم دارای لاتکس هستند. پس برای پیشگیری از بروز علائم از تماس با آن‌ها اجتناب کنید.

بیماری پوستی – کهیر

کهیر بثورات پوستی قرمز، برجسته و خارش‌دار است که گاهی توسط یک ماده حساسیت‌زا بروز می‌کند. خوشبختانه مسری نیست و برای پیشگیری از آن باید از خوردن مواد غذایی که به آن‌ها حساسیت دارید اجتناب کنید. درمان کهیر شامل مصرف انواع قرص‌های ضدحساسیت مانند آنتی‌هیستامین به طور منظم برای چند هفته است.

بیماری پروانه‌ای

بیماری پروانه‌ای یا اپیدرمولیز بولوزا از بیماری‌های نادر است که باعث ایجاد پوستی شکننده و تاول‌زده می‌شود. این تاول‌ها ممکن است در پاسخ به یک آسیب جزئی و حتی در اثر گرما، مالش، خراش یا کشش ظاهر شوند. اکثر انواع این بیماری ارثی هستند و معمولاً در نوزادی یا اوایل کودکی خود را نشان می‌دهند. برخی از افراد تا زمان بلوغ یا اوایل بزرگسالی علائم و ضایعات پوستی ندارند. هیچ درمانی ندارد، اگرچه اشکال خفیف آن ممکن است با افزایش سن بهبود یابند. فقط می‌توان با داروهای خوراکی و موضعی از تاول‌ها مراقبت و از ایجاد تاول جدید جلوگیری کرد.

بیشتر بخوانید  همه چیز درباره سقط جنین

بیماری پوستی – روزاسه

روزاسه یک بیماری پوستی شایع است که باعث قرمزی و بیرون‌زدگی رگ‌های خونی صورت می‌شود. همچنین ممکن است برجستگی‌های کوچک، قرمز و چرکی ایجاد کند. این علائم ممکن است مدت‌ها شعله‌ور شوند و سپس برای مدتی از بین بروند.

بیماری پوستی - روزاسه

این بیماری به دلایل نامشخصی بیشتر در خانم‌های میانسال که پوستی روشن دارند دیده می‌شود. هیچ درمانی برای آن وجود ندارد و فقط می‌توان با داروهای موضعی و خوراکی علائم آن را کاهش داد.

میلیا

بیماری میلیا باعث بروز برجستگی‌های سفید ریز در بینی، چانه یا گونه‌های کودک می‌شود. این بیماری در نوزادان متداول‎تر است. اصولا زمانی بروز می‌کند که پوسته‌های ریز در منافذ کوچک پوست محبوس شوند. به درمان خاصی نیاز ندارد، زیرا طی چند هفته یا چند ماه خودبه‌خود از بین می‌رود.

سرطان پوست

سرطان پوست در اثر رشد غیرطبیعی سلول‌های پوست، غالبا در اثر نور خورشید، ایجاد می‌شود. پس مصرف روزانه ضدآفتاب را برای پیشگیری از آفتاب سوختگی و سرطان فراموش نکنید. اما این فرم رایج سرطان می‌تواند در مناطقی از پوست شما که معمولاً در معرض نور آفتاب نیستند نیز به علت ژنتیک رخ دهد. سه نوع عمده سرطان پوست وجود دارد: کارسینوم سلول بازال، کارسینوم سلول سنگفرشی و ملانوم. تشخیص به موقع سرطان پوست، نوید بیشترین شانس را برای درمان موفقیت‌آمیز آن می‌دهد.

بیماری پوستی – تاثیرات کرونا بر روی پوست

علاوه بر اثراتی که این ویروس بر روی دستگاه تنفسی دارد، گزارش‌هایی از بروز انواع مختلف بثورات جلدی مانند برجستگی‌های کوچک قرمز، کهیر، تاول‌های آبدار و حتی ریزش مو در افراد مبتلا به آن ارائه شده است. برخی از این علائم پوستی سریعا پس از عفونت ظاهر می‌شوند، در حالی‌که برخی دیگر دیرتر و یا در فرم شدیدتر بیماری بروز می‌کنند.

بیشتر بخوانید  راهکار فوق‌العاده برای از بین بردن لکه‌های قهوه‌ای روی پوست

بیماری پوستی – تبخال

عامل اصلی بروز این بیماری پوستی، ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) است. نوع HSV-1 آن که معمولا باعث ایجاد تبخال در اطراف دهان می‌شود؛ اغلب از طریق تماس پوست به پوست انتقال پیدا می‌کند. در مقابل نوع HSV-2 آن که بسیار شایع و مسری است، معمولا باعث ایجاد تبخال تناسلی می‌شود و از طریق تماس جنسی نیز گسترش می‌یابد. هیچ درمانی برای آن‌ها وجود ندارد و فقط به کمک داروهای ضدویروس می‌توان سریع‎تر ضایعه را برطرف کرد. معمولا با هر دوره استرس دوباره عود می‌کنند.

بیماری پوستی – قارچ پوستی

میلیون‌ها گونه قارچ وجود دارد که در خاک، روی گیاهان و حتی روی پوست شما زندگی می‌کنند و گاهی ممکن است در اثر تضعیف سیستم ایمنی بدن منجر به مشکلات پوستی مانند بثورات یا انواع برجستگی شوند.

بیماری پوستی - قارچ پوستی

از انواع بیماری‌های ناشی از آن‌ها می‌توان به پای ورزشکار، عفونت مخمر، خارش سوارکار و کچلی اشاره کرد که هرکدام روش درمانی خاص خود را دارند.

درمان بیماری پوستی چگونه است؟

اگر در مورد نحوه درمان بیماری های پوستی سردرگم هستید، توجه داشته باشید که بسیاری از اختلالات پوستی قابل درمان هستند. در اینجا چند روش درمانی استاندارد که توسط متخصصان پوست توصیه می شود، آورده شده است.

  • آنتی بیوتیک ها
  • پمادها و کرم های دارویی
  • آنتی هیستامین ها
  • تزریق استروئید یا ویتامین
  • لیزر درمانی
  • داروهای تجویزی

به یاد داشته باشید که برخی از بیماری های پوستی به درمان ها پاسخ نمی دهند، در حالی که برخی بدون هیچ درمانی از بین می روند. اگر در مورد چگونگی درمان بیماری های پوستی نگران هستید، توجه داشته باشید که با درمان مناسب، ممکن است بتوانید شرایط را به بهبودی وادار کنید. با این حال، ممکن است زمانی که با محرک های خاصی مانند بیماری و استرس مواجه می شوند، دوباره ظاهر شوند.

بررسی راههای پیشگیری از بیماری پوستی

همانطور که قبلا ذکر شد، برخی از اختلالات پوستی قابل پیشگیری نیستند، به خصوص آن هایی که ارثی هستند. با این حال، می توانید با رعایت این نکات از انواع دیگر اختلالات عفونی پوستی جلوگیری کنید.

  • دست های خود را مرتباً با آب گرم و صابون بشویید.
  • از به اشتراک گذاشتن لیوان های نوشیدنی و ظروف غذا خوردن با افراد دیگر خودداری کنید.
  • از تماس مستقیم با افرادی که عفونت پوستی دارند خودداری کنید.
  • قبل از استفاده، همه چیزهایی را که در فضاهای عمومی استفاده می کنید، مانند باشگاه، تمیز کنید.
  • هرگز وسایل شخصی مانند برس مو، پتو یا لباس را به اشتراک نگذارید.
  • حداقل هفت ساعت در روز بخوابید.
  • مقدار زیادی آب بنوشید.
  • از استرس بیش از حد احساسی یا جسمی خودداری کنید.
  • از یک رژیم غذایی متعادل و مغذی استفاده کنید.
  • هر روز صورت خود را با آب و یک پاک کننده ملایم بشویید.
  • از مرطوب کننده پوست استفاده کنید.
  • تا جایی که می توانید از انواع آلرژن ها اجتناب کنید.
  • از تماس با مواد شیمیایی قوی و سایر محرک های پوستی خودداری کنید.
  • از پوست خود در برابر باد، گرما و سرمای بیش از حد محافظت کنید.
بیشتر بخوانید  چند راهکار برای درمان قطعی سردرد میگرنی

به یاد داشته باشید که یادگیری در مورد بیماری های پوستی و درمان های رایج می تواند به حفظ سلامت و درخشندگی پوست شما کمک کند. این به شما کمک می کند بیماری پوستی خود را بهتر درک کنید. در این راستا از بهترین متخصص پوست و مو کمک بگیرید و در صورت لزوم در مورد روش های درمان با او صحبت کنید.

سخن پایانی

شما در این مقاله با انواع بیماری های پوستی آشنا شدید. همچنین از راههای درمان و پیشگیری آنها آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

چند نوع پوست داریم و انواع آن کدامند؟

پنج مدل پوست داریم: پوست حساس، پوست نرمال یا طبیعی، پوست خشک، پوست چرب، پوست ترکیبی

آیا برای چروک گردن و صورت میتوان به متخصص پوست مراجعه کرد؟

بله، چروک پوست یکی از گزینه هایی است که متخصص پوست، برای درمان و کنترل آن مهارت دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا