
آرتروسکوپی مچ دست یکی از روشهای جدید و پیشرفته برای درمان مشکلات و بیماریهای مچ دست میباشد. در این مقاله قصد داریم اطلاعات لازم و مفیدی در رابطه با روش و مزیت درمان، مراحل درمان و همچنین عوارض آن در اختیارتان قرار دهیم، پس در ادامه با ما همراه باشید.
آرتروسکوپی چیست؟
در طی عمل آرتروسکوپی جراح به وسیله دستگاهی به نام آرتروسکوپ داخل مفاصل بیمار را مشاهده میکند و در نتیجه میتواند تشخیص و درمان مشکلات یا آسیبهای مفصلی را انجام دهند. آرتروسکوپ ترکیبی از دو کلمه آرترو (Arthro) به معنی مفصل و اسکوپی( scopy) به معنای دیدن است.
در حقیقت برای تشخیص دادن مشکلات و بیماریهای مفصلی، پزشک متخصص ابتدا سؤالاتی در رابطه با شرح حال بیمار پرسیده و مورد بررسی قرار میدهد و در ادامه نیز با تشخیص مشکل بیمار، انجام آزمایشات، ام آر آی، سی تی اسکن، رادیوگرافی و … را انجام میدهد. اگر تشخیص با مواردی که گفته شد ممکن نبود از آرتروسکوپی برای تشخیص بیماری آن استفاده میشود. عمل آرتروسکوپی یک نوع عمل بسته و تشخیصی میباشد.
عمل آرتروسکوپی برای کدام نواحی انجام میشود؟
● آرتروسکوپی هیپ
● آرتروسکوپی مچ دست
● آرتروسکوپی ستون فقرات
● آرتروسکوپی شانه
● آرتروسکوپی زانو
● آرتروسکوپی مفصل تمپورومندیبولار
آرتروسکوپی مچ دست چیست؟
آرتروسکوپی مچ دست از روشهای درمانی بسیار خوب و مؤثر میباشد که به تشخیص و مشکلات مفصل مچ دست پرداخته و به پزشک این امکان را میدهد که بدون ایجاد یک برش بزرگ روی بدن بیمار داخل مفصل او را ببیند. از جایی که این عمل بهصورت سراپایی انجام میشود شما میتوانید همان روز عمل به خانه برگردید و نیازی به بستری نمیباشد.
در آرتروسکوپی از یک ابزار فیبر نوری کوچک که این امکان را به پزشک میدهد بدون ایجاد برش داخل مفصل را ببیند، استفاده میشود. آرتروسکوپی همانطور که گفته شد کاربردهای مختلفی ازجمله آرتروسکوپی شانه و آرتروسکوپی زانو دارد، که بهطورکلی برای تشخیص و درمان بیماری و مشکل در قسمت موردنظر استفاده میشود.
مراحل عمل آرتروسکوپی مچ دست
این جراحی از نوع کم تهاجمی میباشد که در ادامه بهطور کامل به بیان مراحل عمل آرتروسکوپی مچ دست و ویژگی آنها میپردازیم:
1. بیهوشی: بیهوشی اولین مرحله برای انجام این جراحی میباشد، در انجام عمل بیهوشی با توجه به راههای مختلفی که برای آن ازجمله استفاده از بیحسی موضعی یا بیهوشی عمومی وجود دارد، توجه به نوع مشکل بیمار و نوع عملی که قرار است برای او انجام گیرد روی تصمیمگیری مؤثر است و انتخاب روش بیهوشی به آن بستگی دارد.
2. ایجاد برش کوچک : برای انجام این جراحی پزشک از لوله کوچک و همچنین ابزارهای دیگری که آنها هم باریک و کوچک هستند استفاده میکند. که همه آنها نیز با ایجاد یک جراحت یا برش کوچکی روی پوست وارد مفصل میشوند.
3. واردکردن مایع استریل داخل مفصل: در ادامه آرتروسکوپی مچ دست، نیز پزشک داخل مفصل را بهمنظور گسترش و باز شدن محل جراحی یا گسترش میدان دید، برای دیدن بهتر و راحتتر با مایعی کاملاً استریل پر میکند.
4. بررسی تصاویر سهبعدی مفصل: پزشک پسازاینکه دستگاه آرتروسکوپ را وارد مفصل بیمار میکند، از طریق مانیتور داخل مفصل، ساختارهای قابلمشاهده آن و اختلالات و مشکلات موجود در آن را بررسی کرده و تشخیص میدهد. سپس پزشک میتواند با استفاده از همان دستگاه که داخل مفصل قرار دارد عملیات ترمیمی را انجام دهد و یا برای برطرف کردن مشکل از عمل جراحی باز استفاده کند.
5. بخیه زدن: درنهایت بعد از اینکه پزشک دستگاه آرتروسکوپ را خارج و به تشخیص یا ترمیم مشکل مفصل پرداخته است، باید سراغ بستن زخم و بخیه زدن آن برود. پزشک با توجه به میزان جراحت و نوع آن به انتخاب نوع بخیه میپردازند که معمولاً برای این نوع عمل نیز از بخیه جذبی که نیاز به کشیدن ندارد استفاده میکنند.

کاربرد آرتروسکوپی مچ دست
از آرتروسکوپی مچ دست میتوان برای تشخیص و درمان انواع مختلف بیماریهای مچ دست استفاده کرد، که عبارتاند از:
۱. مچ درد مزمن: بعد از اینکه انجام آزمایشات و روشهای دیگر برای مچ درد مچ تشخیصی درست ارائه ندهند از آرتروسکوپ برای تشخیص علت مچ درد مزمن و درمان آن نیز استفاده میشود، برخی مواقع نیز بلافاصله بعد تشخیص با آرتروسکوپ میتوان با آن نیز به ترمیم ودرمان درد مچ پرداخت.
۲. شکستگی: ممکن از بعد از شکستن مچ دستها تعدادی از قطعات کوچک استخوان در مفاصل باقی بماند، که میتوان با استفاده از آرتروسکوپ این قطعات را برداشته و حتی قسمتهای شکسته استخوان را تراز کرد.
۳. کیست گانگلیون: این نوع کیستها معمولاً از یک ساقه که بین دو استخوان مچ وجود دارد رشد میکنند، طی عمل آرتروسکوپی میتوان ریشه آنها را پیدا کرده و براشت تا بتوان از رشد آنها جلوگیری کرد.
۴. پارگی رباط tfcc: با جراحی آرتروسکوپی نیز میتوان رباطهای پاره شده در مچ دست را ترمیم کرد. این اتفاق معمولاً به دلیل کشیدگی رباطها یا اتفاقاتی مثل افتادن روی زمین رخ میدهد.
مزایای آرتروسکوپی مچ دست
عمل آرتروسکوپی مچ یک روش خوب برای کسانی است که به دنبال تسکین درد مچ و ترمیم مشکلات آن هستند. از مزیتهای این روش درمان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
● به دلیل کم تهاجمی بودن این جراحی، بیماران درد کمتری از بعد از انجام آن تجربه میکنند.
● بیماران بعد از انجام این جراحی در زمان کمتری به روال عادی کار، فعالیت و ورزش خود برمیگردند.
● ازجایی که در این جراحی برش کوچکی ایجاد شده و درنهایت بافت کمتری آسیب میبیند، بیماران بعد از انجام آن سفتی، تورم و درد کمتری خواهند داشت.
● زمان بهبودی این روش نسبت به بقیه جراحیهای معمولی کوتاهتر میباشد.
عوارض آرتروسکوپی مچ دست
از عوارضی که بعد از انجام آرتروسکوپی مچ دست میتوان به آن اشاره کرد عبارتاند از:
۱. عفونت
عفونت درحالیکه در حین عمل جراحی بسیار نادر است اما ممکن است بعد از جراحی با بیتوجهی و عدم مراقبت کافی توسط بیمار رخ دهد و مشکلاتی را نیز به وجود آورد.
۲. آسیب عصبی یا پارگی تاندون
درصورتیکه پزشک مهارت و تخصص کافی برای انجام این جراحی را نداشته باشد، این امکان وجود دارد که بیمار با برخی از آسیبهای عصبی یا با پارگی تاندونها مواجه شود. باید با توجه به نکته نیز به این اشارهکنیم که مراجعه به بهترین متخصص آرتروسکوپی برای جراحی و روند بهتر درمان، امری مهم و قابلتوجه میباشد.
۳. تورم بیشازحد و خونریزی
بعد از جراحی مقداری متورم شدن دست امری طبیعی میباشد، که بعد از گذشت زمان و رعایت مراقبتهای لازم بعد از جراحی بهبود مییابد. در رابطه با خونریزی نیز باید گفت، در این نوع جراحی مقدار آن نسبت به جراحی باز خیلی ناچیز و اندک است.
بهترین متخصص آرتروسکوپی
اگر قصد انجام آرتروسکوپی دارید و در انتخاب متخصص ارتوپد خوب دچار تردید شدهاید، در ادامه نیز به بیان ویژگیهای یک متخصص ارتوپد خوب به مخصوص برای جراحی آرتروسکوپی پرداختهایم. این ویژگیها نیز عبارتاند از:
پزشک باید برای درمان و تشخیص بیماری دارای تخصص و مهارت کافی باشد. پزشک باید قبل از شروع درمان طی یک جلسه مشاوره با بیمار خود در رابطه با حساسیتهای دارویی و بیماریهای قبلی او نیز سؤالاتی پرسیده و اطلاعات لازم به دست آورد.
در این جلسه مشاوره دکتر باید این اطمینان را به بیمار خود بدهد که عمل جراحی در شرایط مناسب و کاملاً ایمن انجام میشود و جای نگرانی نمیباشد، این عمل همچنین در کاهش استرس بیمار هم تأثیرگذار است. یک متخصص خوب باید توانایی هماهنگ کردن چشم و دست را داشته باشد و بهطورکلی دارای عکسالعمل خوبی باشد.
درنهایت باید گفت شما برای انتخاب بهترین متخصص آرتروسکوپی باید سطح تجربه دکتر موردنظر خودتان را مورد بررسی ارزیابی قرار دهید و متوجه میزان مهارت و تجربه او در این زمینه شوید و همچنین از بیماران مراجعهکننده قبلی پرسوجو کنید و نظرات آنها را مورد بررسی قرار دهید.
دکتر فرشید راعی بهترین متخصص آرتروسکوپی در تهران میتواند با استفاده از به روزترین تکنولوژی و ابزارهای پزشکی تمامی شرایط لازم برای تعویض مفصل زانو، بازسازی نمودن لیگامان صلیبی و خارج نمودن غضروفهای آسیبدیده و بسیاری موارد دیگر را انجام دهد.
برای انجام ویزیت و مشاوره تخصصی با بهترین متخصص آرتروسکوپی و ارتوپد در تهران از طریق شماره تلفنهای مطب واقع در بزرگراه فتح 02166259130 ، 09901229320 و یا شماره تلفنهای مطب خیابان ونک 02188778097 ، 09129241063 اقدام به تعیین نوبت نموده تا ویزیت شوید.
برای مشاهده نمونه عملهای جراحی انجامشده توسط دکتر فرشید راعی به آدرس سایت شخصی ایشان www.dr-raei.com مراجعه نموده و یا برای کسب اطلاعات بیشتر با کلینیک تماس بگیرید.