مسلما وقتی نوزاد شما به دنیا میآید، سوالات زیادی خواهید داشت و البته مهمترین آنها درباره سلامت و بهداشت طفل تازه بدنیا آمده خواهد بود.
همیشه با پزشک اطفال درباره اهمیت واکسیناسیون، حفظ سلامت نوزاد از طریق حفظ سلامت خودتان و سایر اعضای خانواده و همچنین نحوه حفاظت از نوزاد در فصلهای سرما و آنفولانزا صحبت کنید. ما در این مطلب، راهنمای کاملی از نحوه مراقبت نوزاد تازه متولد شده ارائه میدهیم.
در اینجا برخی توصیهها برای تمیز و سالم نگه داشتن نوزاد آورده شده است:
- حمام کردن نوزاد شش ماهه
اولین حمام نوزاد حدود 24 ساعت پس از تولد انجام میشود که معمولاً در بیمارستان قبل از ترک آنجا صورت میگیرد.
در خانه، هر چند روز یک بار نوزاد را حمام کنید، مگر اینکه با پوشک کثیف زیادی روبرو شوید که در آن صورت همان روز نیاز به حمام دارد.
از وقتی بند ناف نوزاد بیفتد (عموما دو هفته اول رخ میدهد)، حمام اسفنجی بهترین روش است. بعد از آن، بهتر است از وان گرم برای حمام استفاده کنید.
از سر بچه شروع کنید و به سمت پایین حرکت نمایید حالتی که آب کثیف به دهان و چشم نوزاد نرسد.
برای تمیز کردن اطراف چشمها، گوشها و بینی نوزاد، یک پارچه نرم را دور انگشت خود بپیچید و با حرکتی ملایم شروع به تمیز کردن کنید.
از صابونهای ملایم که مخصوص نوزادان ساخته شدهاند، استفاده کنید.
در روزهای اول میتوانید از یک حوله بزرگتر در حمام استفاده کنید تا نوزاد را بپیچید و فقط قسمتی که میخواهید بشویید را باز کنید تا نوزاد خیلی سرد نشود.
نوزادان معمولاً از زمان حمام لذت میبرند، بنابراین زمان کافی بگذارید تا از این لحظات پیوند با نوزاد خود لذت ببرید.
- مراقبت از بند ناف نوزاد
والدین همیشه سوالاتی درباره نحوه مراقبت از بند ناف دارند. بند ناف معمولاً حدود ده تا چهارده روز پس از تولد میافتد. مهمترین چیز این است که آن را به حال خود بگذارید تا خشک شده و خود به خود بیفتد، مانند یک زخم.
بند ناف را دستکاری نکنید یا تلاش نکنید که روند افتادن آن را تسریع کنید. اگر بعد از افتادن کمی ترشح داشت، باز هم برای یک یا دو روز آن را رها کنید، زیرا معمولاً متوقف میشود. در غیر این صورت، پزشک اطفال میتواند در کلینیک آن را درمان کند.
- سوختگی پوشک و پوسته ریزی سر نوزاد (Cradle Cap)
پوستههای زرد رنگ روی پوست سر نوزاد بنام کلاهگهوارهای یا کرادل کپ شناخته میشود. نیازی به درمان آن نیست، اما میتوانید هنگام حمام با استفاده از روغن بچه و یک برس سافت، پوستهها را نرم و سپس حذف کنید. مراقب باشید موجب زخم پوستی یا درد در سر نوزاد نشوید.
سوختگی پوشک نیز در نوزادان شایع است. تعویض مکرر پوشک و تمیز کردن آن، بهترین روش پیشگیری است. ماده «اکسید روی»، رایجترین درمان و محافظتکننده در صورت مشاهده قرمزی پوست نوزاد است. ژلهایی مانند وازلین یا آکوافور نیز استفاده میشوند. اما پیشنهاد میکنیم بجای استفاده از این مواد شیمیایی مضر نوزادان از پماد گیاهی ضد التهاب کالاندولای دینه استفاده نمایید که حاوی عصاره گل همیشه بهار، موم عسل و روغن گیاهی است و بهترین عملکرد را داشته و فاقد هر گونه ماده خطرناک برای نوزاد حساس شماست.
- واکسیناسیون نوزاد
واکسنها، نوزاد شما را ایمن و سالم نگه میدارند. پزشک اطفال جزئیات بیشتری را با شما در میان خواهد گذاشت، اما واکسنهایی که باید انتظار آنها را داشته باشید، شامل هپاتیت B است که در بیمارستان تزریق میشود. سایر واکسنها در دو، چهار و شش ماهگی تزریق میشوند. این واکسنها شامل واکسنهای ذاتالریه، روتاویروس (بیماری اسهال رایج در مهدکودکها)، فلج اطفال، دیفتری، کزاز، سیاهسرفه و هموفیلوس (نوعی باکتری که میتواند بیماریهای تنفسی ایجاد کند) هستند. واکسنهای آنفولانزا، RSV و کووید-19 نیز بهطور فصلی موجود و توصیه میشوند. این واکسنها برای محافظت از نوزاد در برابر بیماریهای جدی و جلوگیری از بستری شدن بسیار مهم هستند.
نکات مهم دیگر درباره سلامت و بهداشت نوزاد شش ماهه
تب اغلب نشاندهنده بیماری در نوزادان است. استفاده از دماسنج پیشانی یا گوش در صورتی که نوزاد کمی گرم به نظر میرسد، اشکالی ندارد، اما برای تأیید و دقت بیشتر، از دماسنج مقعدی استفاده کنید.
در ماه اول، بطریها، پستانکها، قطعات پمپ شیر و غیره را با جوشاندن یا استفاده از محصولات استریلکننده موجود در بازار، استریل کنید.
از عدم وجود عارضه کولیک و مشکلات گوارشی در نوزاد مطمئن شوید و بمنظور درمان از شربتهای ضد نفخ مثل گرایپ واتر استفاده و حتما با پزشک نیز مشورت کنید (راهنما) – (fa.wikipedia.org/wiki/قولنج_نوزادان)
دندان درآوردن بچه در شش ماهگی شروع میشود. به محض رویش دندانها، مسواک زدن با یک برس نرم و مقدار کمی خمیر دندان حاوی فلوراید را شروع کنید.
نتیجه گیری
مراقبت از نوزاد ششماهه شامل توجه به نیازهای تغذیهای، رشد جسمی و عاطفی اوست. در این سن، نوزادان معمولاً شروع به خوردن غذاهای کمکی در کنار شیر مادر یا شیر خشک میکنند، که باید تدریجی و آنهم با مواد ساده مغذی آغاز شود. ایجاد روال خواب منظم، فراهم کردن محیطی ایمن برای تحرک و کاوش نیز بسیار مهم است، چرا که نوزادان در این سن تمایل بیشتری به غلت زدن و جابجایی دارند. همچنین، ارتباط عاطفی مثل نوازش، بازی و صحبت کردن با نوزاد، نقش کلیدی در تقویت رشد شناختی و احساسی او دارد. پیگیری منظم ویزیتهای پزشکی برای اطمینان از سلامت و تکامل مناسب نوزاد نیز توصیه میشود.
منبع:
boystownhospital.org/knowledge-center/babys-health-hygiene-first-six-months